Krievijas izraisītā kara apskats – 10. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas aizstāvis Foto: Maks Levin
Foto: Ukrainas aizstāvis Foto: Maks Levin

Pēdējās 24 stundās Krievijas okupantu spēki guva teritoriālus panākumus Mariupolē un turpināja pastiprināt operācijas Izjumā un Slovjanskā, taču šajās pilsētās teritoriālus ieguvumus nesasniedza. Krievijas spēki 10. aprīlī pārrāva ukraiņu aizsardzības līniju, sadalot Mariupoli no pilsētas centra līdz piekrastei. Tādējādi tika izolētas atlikušās Ukrainas aizstāvju pozīcijas Mariupoles ostas dienvidrietumos un "Azovstal" tērauda rūpnīcā austrumos. Krievijas spēku transportlīdzekļu konvojs, kas 8. aprīlī tika fiksēts "Maxar Technologies" attēlos, turpina pastiprināt Krievijas ofensīvu Izjumā, lai savienotos ar Krievijas pozīcijām Luhanskas apgabalā, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Tiek ziņots, ka Krievijas Aizsardzības ministrija piedāvā naudas prēmijas, lai stimulētu no Ukrainas ziemeļaustrumiem izvestos spēkus atsākt kaujas operācijas. "Radio Svoboda" 10. aprīlī publicēja attēlus ar dokumentu, ko, kā ziņo, 2. aprīlī izdevusi Krievijas Aizsardzības ministrija. Šie dokumenti liecina, ka Krievijas karavīriem tiek piedāvāti  300 000 rubļu par lidmašīnas iznīcināšanu, 200 000 rubļu par helikoptera iznīcināšanu un 50 000 rubļu par bruņotā transporta vai artilērijas iekārtu iznīcināšanu. "Radio Svoboda" paziņoja, ka šie maksājumi ir paredzēti, lai motivētu vienības, kas izvestas no Kijivas, Čerņihivas un Sumi apgabaliem, atgriezties kaujas operācijās.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 10. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergero
Krievijas izraisītā kara situācija – 10. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

 

Krievijas bruņotie spēki īsteno arvien drastiskākus pasākumus, lai papildinātu savu bruņoto spēku personālu, iesaucot personas, kas iepriekš nebija tiesīgas pildīt karadienestu. Ukrainas Militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) 10. aprīlī ziņoja, ka Krievijas spēki tagad iesauc iepriekš nepiemērotas personu kategorijas, tostarp personas ar invaliditāti un aizsargājamo nozaru darbiniekus. Turklāt tiek ziņots, ka Doņeckā Krievijas militārā policija iznīcina dokumentus, kas paredz atbrīvojumus no dienesta, piemēram, medicīnisko iemeslu vai darba dēļ.

Krievijas spēki aizvadītajā diennaktī turpināja uzbrukumus Rubižņe, Popasnai un Severodoneckai, bet nav guvuši ievērojamus teritoriālus ieguvumus. Ukrainas ģenerālštābs apgalvoja, ka Ukrainas spēki aizvadītajā diennaktī atvairīja astoņus uzbrukumus un iznīcināja četrus tankus, astoņas bruņumašīnas un septiņas neapbruņotas automašīnas. 10. aprīlī Luhanskas apgabala vadītājs Serhijs Haidajs paziņoja, ka Ukrainas austrumos izvietoti aptuveni 60 000 Krievijas personāla.

Krievijas spēki turpina pārvietot spēkus uz Harkovas apgabalu, lai atbalstītu notiekošo Krievijas ofensīvu uz dienvidiem no Izjumas. "Maxar Technologies" satelītuzņēmumos 8. aprīlī tika uzņemta simtiem transportlīdzekļu (tostarp bruņumašīnas, vilktā artilērija un atbalsta aprīkojums) konvojs vismaz 10 kilometru garumā, kas virzās uz dienvidiem caur Vleykyi Burluk, aptuveni 100km uz ziemeļiem no Izjumas un 90km uz austrumiem no Harkivas.

ASV Kara izpētes institūts paredz, ka Krievijas spēki tuvākajās dienās atjaunos uzbrukuma operācijas uz dienvidaustrumiem no Izjumas, iespējams, vispirms novirzoties uz dienvidrietumiem, lai izvairītos no Ukrainas aizsardzības pozīcijām Krievijas spēki ir atdalījuši ukraiņu aizstāvjus Mariupolē un turpinās centienus pabeigt atlikušo ukraiņu pretestības punktu sagrābšanu, un tuvākajās dienās turpinās veikt uzbrukumus, lai ieņemtu Rubižņu, Popasnu un Severodonecku.

Dalies ar šo ziņu