HRW: Kara noziegumi ir Krievijas militārās taktikas sastāvdaļa

Konfliktu zonas
LETA/DW
Krievu okupantu nogalinātie civiliedzīvotāji Ukrainas pilsētā Bučā
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) vērtējumā kara noziegumiem pret civiliedzīvotājiem Ukrainā nav izņēmuma raksturs, un Krievijas armija tos pielieto kā militārās taktikas paņēmienus, paziņojis HRW direktors Vācijā Vencels Mihalskis.

"Iespējams, ka tas nav sistemātiski plānots. Tomēr civilo dzīvojamo rajonu apšaudīšana un aizliegto ieroču izmantošana liecina, ka tas (kara noziegumi) tiek ņemta vērā un tiek izmantots kā militārā taktika," intervijā Vācijas televīzijas kanālam ARD norādījis Mihalskis, piebilstot, ka tiek pastrādātas slepkavības, izvarošanas un civiliedzīvotāju māju apšaudīšana.

Viņš aicinājis Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) izveidot komisiju Krievijas karavīru Ukrainā pastrādāto noziegumu izmeklēšanai. Viņš norādījis, ka būtiski ir šobrīd vēl neapbedīt mirušos, lai neiznīcinātu pierādījumus.

Mihalskis arī paziņojis, ka HRW pieprasa Krievijas armijai izmeklēt noziegumus un saukt vainīgos pie atbildības.

HRW svētdien Varšavā publicēja dokumentētus pierādījumus par noziegumiem Kijivas, Harkivas un Černihivas apkaimē. Pierādījumi balstīti liecinieku, cietušo un vietējo iedzīvotāju liecībās.

Pēc Krievijas karaspēka padzīšanas no Bučas fotogrāfi, arī no starptautiskajām ziņu aģentūrām AFP un "Reuters" iemūžinājuši šausminošas ainas ar simtiem līķu civilā apģērbā, sadedzinātām automašīnām un sagrautām mājām.

Dalies ar šo ziņu