Publicēts to krievu kara noziedznieku saraksts, kuri aukstasinīgi slepkavoja civiliedzīvotājus Bučā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrinform/LETA
Buča
Foto: Krievu nogalinātais Bučas iedzīvotājs/AFP/Scanpix

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde ir publicējusi sarakstu ar to Krievijas karavīru vārdiem, kuri piedalījās kara noziegumu izdarīšanā Kijevas apgabala Bučas pilsētā, aukstasinīgi noslepkavojot simtiem civiliedzīvotāju, tostarp bērnus.

Kā teikts pārvaldes ziņojumā vietnē “Facebook”, “katram ukrainim ir jāzina viņu vārdi”. Ukrainas ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde ir publicējusi sarakstu ar tiem 64 Krievijas armijas motostrēlnieku brigādes karavīru vārdiem, kuri tieši piedalījās militāro noziegumu izdarīšanā pret Ukrainas tautu Bučas pilsētā.

Pārvalde ziņojumā norāda, ka par šiem izdarītajiem kara noziegumiem pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem visi noziedznieki stāsies tiesas priekšā un tiks saukti pie atbildības.

Ar pilnu kara noziedznieku sarakstu var iepazīties šeit: https://bit.ly/3DD5vgw

Jau ziņots, ka Kijevas apgabals, ieskaitot pilsētas Buču, Irpiņu un Hostomeļu, ir atbrīvots no Krievijas okupantiem, taču viņi, pametot teritorijas, uzvedušies īpaši nežēlīgi, aiz sevis atstājot simtiem noslepkavotu civiliedzīvotāju, tostarp bērnu, ar nepārprotamām spīdzināšanas pēdām.

Jau 1.aprīlī Bučas pilsētas mērs Anatolijs Fedoruks paziņoja, ka brāļu kapos apglabāti vismaz 280 civiliedzīvotāji, savukārt Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova informēja, ka no Kijivas apgabala teritorijas, kas atbrīvota no Krievijas okupantu karaspēka, izvesti vismaz 410 nogalinātu mierīgo iedzīvotāju līķu.

Tikmēr Latvijā bāzētais Krievijas neatkarīgais medijs “Meduza” ziņo, ka Kremļa režīma Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins licis Galvenajai izmeklēšanas pārvaldei izanalizēt brīvās pasaules medijos publicēto informāciju par krievu okupantu zvērībām Ukrainas bruņoto spēku atbrīvotajā Bučas pilsētā, uzskatot to kā “feiku” (it kā nepatiesas informācijas izplatīšanu), kas vērsts pret Krievijas bruņotajiem spēkiem un, lai apzināti nomelnotu Krievijas karavīrus, nosaucot to par cinisma kalngalu.

Reaģējot uz krievu okupantu pastrādātajiem kara noziegumiem Bučā, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājis par to veikt neatkarīgu izmeklēšanu. Savukārt bijusī ANO kara noziegumu prokurore Karla del Ponte, kura iepriekš izmeklējusi kara noziegumus Ruandā un bijušajā Dienvidslāvijā, aicinājusi Starptautisko Krimināltiesu ātri izdot orderi Krievijas līdera Vladimira Putinai aizturēšanai par pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu