Apvienotās Karalistes izlūkdienestu vadītājs brīdina, ka Krievija meklē mērķus kiberuzbrukumiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Apvienotās Karalistes izlūkdienestu vadītājs Džeremijs Flemings
Foto: Apvienotās Karalistes izlūkdienestu vadītājs Džeremijs Flemings Foto: AFP/Scanpix

Apvienotās Karalistes izlūkdienestu vadītājs Džeremijs Flemings, kurš vada GCHQ elektroniskās spiegošanas aģentūru, brīdina, ka Kremlis meklē mērķus kiberuzbrukumiem un piesaista algotņus, lai atbalstītu savu strupceļā nonākušo militāro kampaņu Ukrainā, ziņo “Stars and Stripes”.

Lai gan bija gaidāms, ka Krievija savas militārās kampaņas ietvaros uzsāks vērienīgu kiberuzbrukumu, Dž. Flemings sacīja, ka šāds solis nekad nav bijis Maskavas standarta kara plāna galvenā sastāvdaļa.

"Tas nenozīmē, ka šajā konfliktā mēs neesam redzējuši kiberuzbrukumus. Mēs to esam redzējuši - un daudz," Dž. Flemings sacīja uzrunā Austrālijā.

Viņš uzslavēja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska "informācijas operāciju" par to, ka tā ir ļoti efektīva, pretojoties Krievijas masveida dezinformācijas kampaņai, kas izplata propagandu par karu

Izlūkdienestu vadītājs norādīja, ka GCHQ Nacionālais kiberdrošības centrs ir konstatējis pazīmes, kas liecina par Krievijas "ilgstošiem nodomiem" izjaukt Ukrainas valdības un militāro sistēmu darbību.

"Mēs esam novērojuši indikatorus, kas liecina, ka Krievijas kiberspēki meklē mērķus valstīs, kuras iebilst pret viņu darbībām," atzina Dž. Flemings, taču nesniedza konkrētāku informāciju.

Dž. Flemings arī apstiprināja, ka kaujās tiek iesaistīti Krievijas algotņi, sakot, ka privātais uzņēmums "Wagner Group" gatavojas nosūtīt uz Ukrainu "lielu skaitu darbinieku", lai cīnītos kopā ar Krievijas karavīriem.

Vāgnera grupa "apsver iespēju pārcelt spēkus no citiem konfliktiem un vervēt jaunus kaujiniekus, lai palielinātu skaitu. Šie karavīri, visticamāk, tiks izmantoti kā “lielgabalu gaļa”, lai mēģinātu ierobežot Krievijas militāros zaudējumus," viņš teica.

Apvienotās Karalistes amatpersonas dienu iepriekš paziņoja, ka sagaida, ka "Wagner Group"  nosūtīs līdz 1000 algotņu, lai piedalītos kaujas operācijās Ukrainā pēc tam, kad Krievijas regulārā armija ir cietusi smagus zaudējumus.

Dalies ar šo ziņu