Baidens: risks, ka Krievija pret Ukrainu vērsīs bioloģisku vai ķīmisku uzbrukumu ir augsts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrinform/UNIAN
Ķīmisko ieroču neitralizēšanas mācības Minsterē Vācijā
Foto: REUTERS/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka draudi par iespējamu ķīmisko vai bioloģisko ieroču izmantošanu pret Ukrainu no Krievijas puses ir reāla. To Dž.Baidens sacījis trešdien, ejot gar žurnālistiem, lai sēstos savā helikopterā, ziņo Ukrainas aģentūra “Ukrinform.

Es domāju, ka tie ir reāli draudi,” sacīja ASV prezidents.

Trešdien ASV prezidents dodas komandējumā uz Eiropu, lai piedalītos NATO dalībvalstu galotņu pārkārtas sanāksmē, Eiropas Padomes sēdē, kā arī G7 valstu samitā, kas notiks Beļģijas galvaspilsētā Briselē. Pēcāk Baidens dosies uz Poliju.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs, pirms ceturtdien gaidāmā NATO dalībvalstu vadītāju samita, paziņoja, ka NATO šobrīd saskaņo tādu iekārtu nodošanu Ukrainai, kas palīdzētu tai sevi pasargāt no iespējama Krievijas īstenota bakterioloģiskā, ķīmiskā vai radioloģiskā uzbrukuma.

“Es sagaidu, ka rīt alianses sabiedrotie saskaņos papildu atbalsta pasākumu Ukrainai. Tā ietver palīdzību kiberdrošībā, kā arī iekārtas, kas ļaus Ukrainai aizsargāties no ķīmiskajiem, bioloģiskajiem, radiācijas un kodoldraudiem,” teica J.Stoltenbergs.

NATO samitā videokonferences formātā uzstāsies arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Dalies ar šo ziņu