ASV bruņotie spēki bažījas, ka V. Putins varētu izšķirties par kodoltriecienu Kijivai.

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Dailymail
Ballistisko raķešu sistēma "Iskander", kuru var aprīkot ar kodolieročiem AFP/Scanpix
Foto: Ballistisko raķešu sistēma "Iskander", kuru var aprīkot ar kodolieročiem AFP/Scanpix

Vladimirs Putins pietuvosies tuvāk kodolieroču uzbrukuma izvēršanai, ja Ukraina turpinās varonīgi atvairīt Krievijas karaspēka iebrukumu, šonedēļ brīdināja augsta ASV aizsardzības nozares amatpersona.  

ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras direktors ģenerālleitnants Skots Berjērs ceturtdien detalizēti izklāstīja drūmās bažas jaunā 67 lappušu garajā globālo draudu kopsavilkumā.

Tajā pausts, ka ir iespējami kodoluzbrukuma draudi Ukrainas galvaspilsētai Kijivai, kas līdz šim spējusi pretoties Krievijas centieniem. Ziņojumā arī teikts, ka izmisušais Putins rada nopietnus draudus visai pasaulei.

Ziņojumā norādīts, ka Krievija apgalvo, ka izstrādā raķetes, kas spēj apiet Rietumu aizsardzības sistēmas, lai "nodrošinātu, ka Krievija var ticami nodarīt nepieņemamus zaudējumus Rietumiem". Nesen Krievija izvietoja kodolieročus nest spējīgas raķetes, kas ir aprīkotas ar māņu šāviņiem, ko iepriekš Rietumu aizsardzības eksperti nebija novērojuši.

"Tā kā šis karš un tā sekas lēnām vājina Krievijas konvencionālo spēku, Krievija, visticamāk, arvien vairāk paļausies uz savu kodolieroču atturēšanas līdzekli, lai signalizētu Rietumiem un demonstrētu spēku savai iekšējai un ārējai auditorijai," viņš rakstīja ziņojumā, kuru ieguva “Fox News”.

Ziņojumā sniegtais drūmais vērtējums izskanēja nepilnas 24 stundas pirms ASV prezidenta Džo Baidena un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina piektdienas telefonsarunas, kuras laikā Baidens lūgs S. Dzjiņpina palīdzību, lai piespiestu Maskavu izbeigt konfliktu. 

"ASV centieni graut Krievijas mērķus Ukrainā apvienojumā ar tās uztveri, ka Amerikas Savienotās Valstis ir valsts, kas zaudē savas globālās pozīcijas, varētu pamudināt Krieviju iesaistīties agresīvākās darbībās ne tikai pašā Ukrainā, bet arī plašākā mērogā tās šķietamajā konfrontācijā ar Rietumiem," teikts Berjē ziņojumā.

"Neskatoties uz neiedomājami plašo Ukrainas pretestību krievu iebrucējiem un salīdzinoši lieliem zaudējumiem konflikta sākotnējās fāzēs, Maskava, šķiet, ir apņēmības pilna virzīties uz priekšu, izmantojot arvien vairāk nāvējoša spēka, līdz Ukrainas valdība būs gatava vienoties par Maskavai labvēlīgiem nosacījumiem," sacīja ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras direktors, ģenerālleitnants Skots Berjērs.

Ceturtdien augsta Pentagona amatpersona aģentūrai “Bloomberg” sacīja, ka iebrukums lielā mērā ir apstājies, un Krievijai realizē vairāk nekā 1000 tālās darbības rādiusa raķešu triecienus Ukrainā.

Tas pats par sevi ir vēl vairāk palielinājis bažas, ka apjukušais V. Putins iedrošināsies konfliktu pārvērst par kodolkaru un, iespējams, izraisīt Trešo pasaules karu. 

S. Berjērs arī brīdināja, ka nākamajā desmitgadē Krievija, kurai, visticamāk, ir slepenas ķīmisko ieroču krātuves, varētu papildināt arī savu kodolgalviņu skaitu, tostarp izveidot jaunu smago starpkontinentālo ballistisko raķeti.

Dalies ar šo ziņu