Krievija uzsākusi “Vagner” kaujinieku pārdislokāciju uz Austrumeiropu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Insider/The Daily Beast
"Vagner" grupas īpašnieks un oligarhs Jevgēņijs Prigožins, kurš pazīstams ar iesauku "Putina pavārs" kādā banketā apkalpo Krievijas autoritāro prezidentu Vladimiru Putinu
Foto: Foto: AP

Krievija sākusi atsaukt savus “Vagner” grupas algotņus no Āfrikas, pārdislocējot tos uz Austrumeiropu. Tas notiek laikā, kad Krievija pulcē karaspēku ap Ukrainas robežām, draudot ar jaunu masīvu iebrukumu, atsaucoties uz “The Daily Beast” vēsta “Insider”.

Nesen vismaz 20 ar “Vagner” grupu saistītie algotņi, kas pasaulē pazīstama kā [Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira] “Putina privātā armija”, pametuši Centrālāfrikas republiku. Tāpat aizbraukšanai gatavojas arī citi šajā valstī izvietotie algotņi.

Centrālāfrikas republikas amatpersonas norāda, ka tā bija pirmā Krievijas algotņu izvešanas operācija. Centrālāfrikas republikas valdība “Vagner” algotņus bija nodarbinājusi pēdējos četrus gadus. “Šī ir pirmā reize, kad mēs dzirdam par vairāku desmitu algotņu izvešanu,” izdevumam “The Daily Beast” atzīst kāda vārdā nenosaukta Centrālāfrikas republikas amatpersona.

Insider atgādina, ka iepriekš “The Daily Beast” ziņoja, ka viena no “Vagner” grupas apakšvienībām – kaujas grupa “Rusič” jau gatavojas sākt infiltrāciju Ukrainas teritorijā.

Saskaņā ar Ukrainas bruņoto spēku aplēsēm, Krievija pie Ukrainas robežām jau ir koncentrējusi vismaz 130 tūkstošus karavīru. Savukārt pagājušajā nedēļā Ukrainas militārās izlūkošanas dienests ziņoja, ka Maskava uzsākusi “aktīvu algotņu vervēšanu” ar mērķi piedalīties iespējamajā karadarbībā.

Nesen Ukrainu par iespējamo Krievijas iebrukumu brīdinājusi arī ASV, tomēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis Rietumu sabiedrotos mazināt retoriku, par nenovēršamo konfliktu starp Ukrainu un Krieviju, jo šādas bažas kaitē valsts ekonomikai.

Tikmēr oficiālās Kremļa amatpersonas turpina noliegt iebrukuma plānus.

Rietumvalstis, tostarp Latvija, reaģējot uz iespējamo Krievijas invāziju, turpina Ukrainai piegādāt dažāda veida atbalstu, tostarp aizsardzības ieročus.

Kā ziņo “Insider”, Krievijas “Vagner” grupas kaujinieki bieži parādās konfliktos ārvalstīs, kur ir jūtamas Krievijas politiskās intereses, taču oficiālā Maskava vēlas slēpt savu dalību konfliktā.

Saskaņā ar pētnieciskās žurnālistikas centra “Bellingcat” pētījumu, pirms 2020. gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, uz šo valsti tika nosūtīti vismaz 200 “Vagner” kaujinieku, kuru mērķis bija destabilizēt situāciju valstī pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Pēc ASV medija “CNN” izpētes rezultātiem, “Vagner” grupas īpašnieks ir V. Putinam pietuvinātais oligarhs un Rietumvalstu sankcijām pakļautais Jevgēņijs Prigožins, kas pazīstams ar iesauku “Putina pavārs”.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka līdztekus konfliktiem Āfrikā un Tuvajos Austrumos, “Vagner” kaujinieki ir iesaistīti aizvien gruzdošajā Austrumukrainas konfliktā, kā arī tiek apsūdzēti par līdzdalību Krievijas īstenotajā Ukrainai piederošajā Krimas pussalas okupācijā.

Pēdējo gadu gaitā gūti daudzi pierādījumi par “Vagner” grupas kaujinieku pastrādātajiem kara noziegumiem.

 

Dalies ar šo ziņu