Zviedrija pārtrauks dalību operācijā Mali, jo vietējā valdība sadarbojas ar “Vagner” algotņiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Sverigesradio.se
Francijas vadītā starptautiskā operācija "TAKUBA" Rietumāfrikas valstī Mali
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Zviedrija izvedīs savu karaspēku no Francijas vadītās operācijas Āfrikas valstī Mali, paziņojusi Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde. Šāds lēmums saistīts ar Mali huntas lēmumu uzsākt sadarbību ar Eiropas Savienības sankcijām pakļauto Krievijas privāto militāro uzņēmumu “Vagner Group”.

Intervijā Zviedrijas sabiedriskajam radio Linde sacīja, ka Zviedrija pārtrauks savu dalību Francijas vadītajā daudznacionālajā operācijā “TAKUBA”. Tāpat Zviedrija izvērtēs savu tālāko dalību Rietumāfrikā ANO vadītajā miera uzturēšanas operācijā “MINSUMA”.

“Mēs esam nolēmuši, ka atvilksim savus spēkus no operācijas “TAKUBA”. Tāpat mēs izvērtēsim savu tālāko dalību operācijā “MINSUMA”,” sacīja Zviedrijas ārlietu ministre.

Šobrīd Francijas vadītajā operācijā “TAKUBA” Zviedrija piedalās ar 150 speciālo uzdevumu vienības karavīriem.

Zviedrijas ārlietu ministre atzina, ka šādu lēmumu Zviedrija pieņēmusi pēc tam, kad kļuva zināma informācija, ka valstī varu pārņēmusī Mali militārā hunta uzsākusi sadarbību ar Krievijas privāto militāro kompāniju “Vagner”.

“Mēs zinām, ka tur ir “Vagner” kaujinieki, kas saistīti ar Krievijas militāro un specdienestu aprindām. Jo lielāka kļūst šī grupējuma klātbūtne un ietekme, jo mazākas ir mūsu tālākās iespējas piedalīties šajā operācijā. Ņemot vērā iepriekš teikto, mēs šajā operācijā vairs nevarēsim piedalīties ar tik lielu karaspēka kontingentu,” teica A. Linde.

“Vagner” grupa ir Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam tuvu stāvošajam un Rietum valstu sankcijām pakļautajam oligarham Jevgēņijam Prigožinam, kurš pazīstams ar iesauku “Putina pavārs”, piederošs Krievijas valdības atbalstīts privātais militārs formējums. Iepriekš tas ticis izmantots gan karadarbībā pret Ukrainas valdības spēkiem, kā arī Sīrijā, Lībijā un citviet. “Vagner” grupa tiek apvainota smagos kara noziegumos un Eiropas Savienība pret to jau ir noteikusi sankcijas.

Zviedrijas ārlietu ministre norādīja, ka par šo jautājumu jau otrdien plānots lemt Zviedrija valdībā un parlamentā.

Dalies ar šo ziņu