Uz Ukrainu no Latvijas ceļā dodas kārtējā humānās palīdzības krava, tostarp dāvaniņas bērniem

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Štāba bataljona karavīri saiņo saldumu paciņas Ukrainas bērniem. Foto: NBS Štāba bataljons

Uz kara skarto Austrumukrainu no Latvijas šodien ceļā dodas kārtējā humānās palīdzības krava, kurā ir gan tādas vietējiem iedzīvotājiem nepieciešamās lietas kā apģērbs un apavi, gan arī mazs iepriecinājums bērniem – Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas sarūpētās saldumu paciņas. Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš atzīst – aktīvākas ziedošanā kļūst ne tikai NBS vienības, bet visa Latvijas sabiedrība kopumā, jo tagad daudzi cilvēki un uzņēmumi jau piesakās paši, nevis īpaši jāuzrunā.

Pirms Ziemassvētku laikā Aizsardzības ministrijas darbinieki vāca ziedojumus ne tikai tradicionālajai “Drosmes kastei”, tādējādi atbalstot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) fondu ar dāvaniņām mazajiem pacientiem, bet arī Austrumukrainā dzīvojošajiem bērniem, lai iepriecinātu viņus kaut ar nelielu Latvijā ražotu kārumu paciņu.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2021. gada novembrī, Ziemassvētkus gaidot, jau tradicionāli saldumu paciņas Ukrainas bērniem gatavoja arī NBS Instruktoru skolas personāls, kuri jau trešo gadu vāca līdzekļus, lai par tiem iegādātos konfektes un citus našķus. Šī krava Ukrainu sasniedza pērnā gada nogalē, un tajā kopā ar saldumiem bērniem bija arī citas nepieciešamas lietas kara plosītās Austrumukrainas iedzīvotājiem - apģērbs, apavi, sadzīves priekšmeti un pārtika ar ilgu uzglabāšanas termiņu.

Piemēru no viņiem ņēma arī NBS Štāba bataljona un Jūras spēku karavīri un civilie darbinieki, kuri arī vēlējās Ukrainas kritušo karavīru ģimenēs dzīvojošos bērnus kaut nedaudz iepriecināt.

Image
palīdzība Ukrainai

Kā stāsta NBS Štāba bataljona kapelāns kapteinis Zigmārs Atvars, šo saldumu paciņu galvenais mērķis bijis – parādīt, ka par bērniem kāds domā un pie reizes arī to, cik Latvijā ražotās konfektes var būt dažādas.

“Iespaidojāmies no NBS Instruktoru skolas pieredzes, kuri to dara jau trešo gadu. Runāju ar bataljona komandieri, ka mēs arī varētu ziedot šādai akcijai. Mēnesi apakšvienībās tika izvietoti ziedojuma trauki un regulāri uz e-pastu sūtīju informāciju, kā šī summa aug,” stāsta kapelāns.

Turklāt Štāba bataljons labos darbus veic arī Latvijā, palīdzot gan dzīvnieku patversmēm, gan Mežciema pansionātam dažādos darbos, piemēram, rudenī sagrābt lapas.

Kapteinis Z. Atvars kopā ar citiem NBS kapelāniem pats reiz bijis Austrumukrainā, tāpēc ne brīdi nešaubījies, ka grib iepriecināt arī tur dzīvojošos bērnus.

“Atceros kādu skolu, kurā viesojāmies. Skolotāja teica lielu paldies mums, ka esam viņiem kā piemērs, kā mīlēt savu zemi, viņi par mums domā un lūdz. Varēja redzēt, ka skolotājas acīs ir asaras, jo viņiem ir šī apziņa, ka ar viņiem kopā domās ir arī cilvēki citā valstī, ka viņi nav vieni. Joprojām nevaru aizmirst to sajūtu.”
Zigmārs Atvars
NBS Štāba bataljona kapelāns
kapteinis Zigmārs Atvars

Teju ikreiz, kad uz Ukrainu dodas kārtējā humānās palīdzības krava no Latvijas, līdzi dodas arī pats E. Pļaviņš, kuram šoreiz pievienosies arī Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece.

Sūtījums nonāk Ukrainas armijas brigādēs, to pārstāvji pēc tam tālāk paciņas nosūta kritušo karavīru ģimenēm, kurās aug bērni.

"Tāpat jau tradicionāli sūtījumā ir arī saziedotais apģērbs un apavi no Zviedrijas organizācijām, arī dažādas medicīnas iestādēm noderīgas lietas, piemēram, gultas. Tāpat arī vienmēr piezvanu “Ķelmēnu” maizes cepējiem, kuri dāsni dod līdzi maizīti. Daudz saziedojuši arī Latvijas iedzīvotāji, tostarp sportisti,” saka E. Pļaviņš, piebilstot, ka aktīvi ziedotāji esot arī atsevišķi Latvijā dzīvojošie ukraiņu pensionāri, kuri pat dod līdzi pašu gatavotos ievārījumus un marinētus gurķus.
Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Humānās palīdzības kravas ar NBS Nodrošinājuma pavēlniecības loģistikas atbalstu uz Ukrainu Latvija cenšas nogādāt vismaz četras reizes gadā. Katrā kravā parasti ir aptuveni 24 tonnas sūtījuma, kas tiek vests ar vismaz divām smagajām automašīnām.

Iepriekš E. Pļaviņš Austrumukrainā viesojās pērnā gada nogalē. Uz jautājumu, kāds šobrīd ir ukraiņu noskaņojums, viņš atbild – pārsteidzoši mierīgs, jo cilvēki no vienas puses netic, ka kaut kas slikts notiks, bet no otras, protams, iekšēji ļoti pārdzīvo.

“Austrumukrainā dzīvojošie jau ir norūdīti, arī karavīri ir gatavi iespējamai cīņai, par ko, savukārt, uztraucas tuvinieki. Situācija tur šobrīd tiešām nav vienkārša. Vietējie iedzīvotāji arvien vairāk iestājas lūgšanās par Ukrainu,” viņš saka.

Dalies ar šo ziņu