Talibu kaujinieki Pandžšīras provincē Afganistānā atrod dučiem ballistisko raķešu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defence Blog
Grupējuma "Taliban" atrastās raķetes
Foto: Foto: Defence Blog

Talibu kaujinieki Pandžšīras provinces ielejā Afganistānā atraduši desmitiem tuvās darbības rādiusa ballistisko raķešu un kaujas galviņu, vēsta ziņu vietne “Defence Blog”. Publiski izplatītā video redzams, ka raķetes zem klajas debess glabātas ļoti ilgu laiku, tāpēc ir diezgan nožēlojamā stāvoklī.

Neilgi pēc tam, kad pagājušajā nedēļā savā kontrolē talibi pārņēma arī Afganistānas Pandžšīras provinci, kas bija palikusi pēdējā talibiem nepakļautā province valstī, publiski tika izplatīts video, kurā redzama raķešu krātuve ar padomju laika taktiskajām ballistiskajām raķetēm “9K72 Elbrus” (“Scud B” pēc NATO klasifikatora) un tuva darbības rādiusa artilērijas raķetēm “9K52 Luna-M” jeb “FROG-7” pēc NATO klasifikatora. Tāpat atsevišķos konteineros atrastas arī raķešu kaujas galviņas.

Kā redzams video ierakstā, raķetes zem klajas debess glabātas ļoti ilgu laiku, tāpēc ir diezgan nožēlojamā stāvoklī.

 

Saskaņā ar pieejamo informāciju 1980. gados Afganistānas valdībai draudzīgais padomju komunistiskais režīms kā militāro palīdzību valstij uzdāvināja vairākus simtus raķešu sistēmu.

“9K72 Elbrus” ir taktiskas ballistiskās raķetes ar darbības lauku 300 kilometru rādiusā un iespējamu kļūdu 450-900 metru robežās. Tās primāri bija paredzētas tādu ienaidnieka mērķu kā lidlauki, komandpunkti un piegādes noliktavas, iznīcināšanai.

Savukārt “9K52 Luna-M” ir padomju laika tuvās darbības artilērijas raķešu sistēma, kas palaiž nevadāmas “ 9M21” raķetes. Sākotnēji sistēma tika izstrādāta 1960. gados, lai sniegtu divīzijas artilērijas atbalstu, izmantojot taktiskos kodolieročus, bet pakāpeniski tika pārveidota tradicionālai lietošanai.

Dalies ar šo ziņu