Talibi noliedz baumas par Abdulgani Baradari nāvi

Konfliktu zonas
LETA/Reuters
Talibu kaujinieki Kabulā
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Varu Afganistānā pārņēmusī radikālo islāmistu kustība "Taliban" noliegusi baumas, ka talibu valdības vadītāja vietnieks mulla Abdulgani Baradars nogalināts apšaudē ar oponentiem kustības iekšienē.

"Taliban" preses pārstāvis paziņojis, ka Baradars, kurš ir viens no "Taliban" līdzdibinātājiem, nācis klajā ar audio vēstījumu, kurā noraida baumas, ka viņš ticis nogalināts vai ievainots sadursmē.

Talibi arī publiskojuši video, kurā Baradars esot redzams Kandahārā. Ziņu aģentūra "Reuters" uzreiz nespēja apstiprināt video autentiskumu.

Vairākas dienas jau tiek baumots, ka Baradara sabiedrotie nonākuši konfliktā ar grupējuma "Haqqani" līdera Siradžudina Hakani atbalstītājiem.

"Haqqani" tīkls bāzējas pie Pakistānas robežas un tiek vainots dažos no asiņainākajiem pašnāvnieku uzbrukumiem kara laikā.

Hakani talibu valdībā iecelts iekšlietu ministra amatā un pildīs arī valdības līdera vietnieka amatu. ASV ir atzinušas "Haqqani" par teroristu grupējumu.

Baumas par Baradara nāvi sekoja spekulācijām par iespējamo sāncensību starp talibu militārajiem komandieriem, tādiem kā Hakani, un politiskā biroja Dohā līderiem, tādiem kā Baradars.

Baradaru Pakistāna atbrīvoja ASV spiediena ietekmē, lai viņš piedalītos sarunās par ASV spēku izvešanu.

"Taliban" ir vairākkārt noliegusi ziņas par iespējamo šķelšanos.

Baradars jau kādu laiku nav bijis publiski redzams un nebija arī starp talibu ministriem, kas svētdien Kabulā sagaidīja Kataras ārlietu ministru.

Arī "Taliban" augstākais reliģiskais līderis Hibatulla Ahundzada nav redzēts kopš talibi 15.augustā sagrāba savā kontrolē Kabulu. Taču viņš nāca klajā ar publisku paziņojumu pēc valdības izveidošanas.

Spekulācijas par "Taliban" līderiem ir veicinājuši apstākļi, kas saistīti ar kustības dibinātāja mullas Omara nāvi, par ko tika publiski paziņots tikai 2015.gadā divus gadus pēc notikušā.

Dalies ar šo ziņu