Afganistānas vēstnieks ANO mudina vērst spiedienu pret talibiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LETA/AFP
Foto: AFP/Scanpix
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas vēstnieks ANO Gulams Isakzai ceturtdien mudināja pasaules organizāciju īstenot sankcijas pret talibiem, kas, kā norādīja diplomāts, vainojami iespējamos kara noziegumos. Uzrunājot Drošības padomes sesiju, Isakzai mudināja valstis neatzīt kustības "Taliban" valdību, kā arī īstenot šobrīd spēkā esošās ANO sankcijas pret talibu līderiem, kas iekļauti pagaidu valdībā, arī neļaut viņiem veikt starptautiskus ceļojumus. Viņš apsūdzēja talibus zvērībās Pandžšīras provincē, kas kā pēdējā turpināja pretoties talibu režīmam.
 

"Talibi turpina pārkāpt cilvēktiesības, iespējams, veikt kara noziegumus, kas situāciju padara vēl smagāku,"  norādīja vēstnieks.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Tajā pašā laikā ASV atzinīgi vērtējusi "Taliban" atbalstu pirmajai amerikāņu evakuācijai, kas no Afganistānas veikta pēc ASV karaspēka izvešanas. Ceturtdien notikušais lidsabiedrības "Qatar Airways" čārterreiss no Kabulas uz Dohu ir "pozitīvs pirmais solis", norādīja Nacionālās drošības padomes pārstāve sakariem ar presi Emīlija Horna.

"Taliban" sadarbojās, sekmējot Amerikas pilsoņu un likumīgo pastāvīgo iedzīvotāju izlidošanu no [Kabulas] Hamida Karzai starptautiskās lidostas," paziņojumā norādīja Horna. "Viņi bija elastīgi, viņi bija lietišķi un profesionāli mūsu darījumos ar viņiem šo centienu ietvaros."

Teju 40 ASV pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju tika uzaicināti uz šo reisu, bet lidmašīnā ieradās tikai 21, ceturtdienas vakarā tviterī pavēstīja ASV Valsts departamenta pārstāvis sakariem ar presi Neds Praiss. "Protams, mēs vēlētos redzēt vairāk šādu lidojumu," vēl iepriekš norādīja Praiss. "Mēs esam dzirdējuši publiskus paziņojumus, ka varētu būt vēl citi šādi lidojumi."

ASV iepriekš norādījušas, ka pēc ASV militārās misijas noslēguma Afganistānā palicis nedaudz vairāk nekā 100 amerikāņu. Vairumam palikušo amerikāņu ir saistība ar Afganistānu, norādīja Praiss. "Šī iespēja nebeidzas, ja viņi no tās vienu dienu atsakās, ja viņi maina savas domas nākamajā dienā vai pat nākamajā gadā."

Horna norādīja, ka ASV sekmējušas ceturtdienas lidojumu, un pateicās Katarai par tās lomu šajos centienos. "Mēs esam strādājuši intensīvi," lai grantētu drošu izlidošanu", un šis lidojums ir rezultāts "uzmanīgai un grūtai diplomātijai un iesaistei", viņa skaidroja.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Dalies ar šo ziņu