EP deputāti apspriedīs krīzi Afganistānā

Konfliktu zonas
LETA
Afganistāna
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien, 14.septembrī, ar Eiropas Savienības (ES) Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepu Borelu apspriedīs, kā Eiropai reaģēt uz Afganistānas humāno un drošības krīzi.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, EP deputāti un Borels gatavojas runāt par to, kā Eiropai reaģēt uz humāno un migrācijas krīzi, palīdzēt nelaimē nonākušajiem un aizsargāt Afganistānā apdraudētās personas, īpaši sievietes un bērnus.

Viņi arī varētu vērtēt to, kādu atbalstu ES varētu piedāvāt afgāņu bēgļiem, kā arī cilvēkiem, kuri joprojām cenšas pamest valsti, un kā veidot attiecības ar talibu varas iestādēm Kabulā.

Pēc Krastiņa paustā, līdztekus bažām par humanitāro stāvokli, jaunākās norises Afganistānā izraisījušas diskusijas par to, kādi secinājumi būtu jāizdara par NATO lēmumu atsaukt savus spēkus. Visticamāk, debatēs tiks apspriesta arī drošības situācija Eiropā, Eiropas kopējā aizsardzības politika, ES stratēģiskā autonomija un nepieciešamība stiprināt Eiropas militārās spējas.

EP preses sekretārs Latvijā atzīmēja, ka talibi 15.augustā atjaunoja savu varu Afganistānā, izraisot valstī krīzi, kurā tūkstošiem cilvēku mēģināja valsti pamest, bēgot pa gaisu un sauszemi. Reaģējot uz krīzi, EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli aicināja Eiropas dalībvalstis paust stingru un vienotu nostāju starptautiskajā arēnā.

Dalies ar šo ziņu