Reaģējot uz “Taliban” ofensīvu, Krievija sāk kopīgas mācības ar Tadžikistānas armiju

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Moscow Times/ Interfax
Krievijas un Tadžikistānas virsnieki kopīgajās mācībās
Foto: Foto: TASS

Krievija trešdien uzsākusi kopīgas militārās mācības ar Tadžikistāns bruņotajiem spēkiem, reaģējot uz grupējuma “Taliban” īstenoto ofensīvu blakus esošajā Afganistānā.

Pēc uzsāktās NATO spēku izvešanas no Afganistānas grupējums “Taliban” savā kontrolē pārņem ar vien jaunas teritorijas. Pārņemto teritoriju vidū ir arī Širkanbandara – Afganistānas un Tadžikistānas robežpunkts.

Laikraksts vēsta, ka oficiālā Maskava rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai Afganistānā un uztraucas par drošības situāciju savu sabiedroto Centrālāzijas valstu teritorijās, kur Krievija izvietojusi savu bruņoto spēku bāzes.

Trešdien aptuveni 1000 Krievijas karavīri no Tadžikistānas galvaspilsētas Dušanbes apkārtnē izvietotās 201.karaspēka daļas piedalījās militārajās mācībās, vēsta “Interfax”.

Saskaņā ar Krievijas Centrālā kara apgabala preses nodaļas paziņojumu, šīs mācības bija domātas vienību komandieriem, lai tie sagatavotos “kaujas operācijām dinamiski mainīgajā situācijā.”

Saskaņā ar “Interfax” izplatīto informāciju, šīs mācības norisināsies līdz pat šīs nedēļas nogalei.

Tikmēr Krievijas aizsardzības ministrija savā paziņojumā uzsver, ka Tadžikistānā izvietotie Krievijas karavīri mācību laikā “atvairījuši masīvu iedomātā ienaidnieka raķešu uzbrukumu.”

Kā vēsta “The Moscow Times”, Tadžikistānā izvietotā 201.karaspēka daļa ir viena no būtiskākajām ārvalstīs izvietotajām Krievijas bruņoto spēku bāzēm. Tā izveidota 2005. gadā un tajā ir izmitināti 5500 Krievijas karavīru.

2012. gadā Tadžikistāna un Krievija vienojās par bāzes izmantošanas pagarinājumu līdz pat 2042. gadam.

Tadžikistāna ir Maskavas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas dalībvalsts.

Dalies ar šo ziņu