Talibi brīdina Turciju neuzturēties Afganistānā ilgāk nekā paredz vienošanās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Middle East Monitor
Afgāņu karotāji
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

Kaujinieku grupējums “Taliban” izteicis brīdinājumu Turcijai par tās plāniem uzturēt militāro klātbūtni Afganistānā un lidostas apsargāšanu Kabulā arī pēc NATO spēku izvešanas.

Savā līdz šim spēcīgākajā brīdinājumā talibi uzsvēra, ka Turcijas piedāvājums ASV un NATO uzturēt drošību Kabulas lidostā ir Dohas līguma pārkāpums, kas pagājušajā gadā panākts starp karojošajām pusēm, kuras vienojušās par NATO spēku izvešanu no reģiona, kā arī par miera līgumu starp talibiem un pašreizējo Afganistānas valdību.

Uzsverot “vēsturiskās, kultūras un reliģiskās saites”, kas vieno Afganistānu un Turciju, talibi apgalvoja, ka Turcijas militārās klātbūtnes saglabāšana Afganistānā būtu okupācijas turpināšana, kas sabojās divpusējās sadarbības saites.

Nosaucot Turcijas lēmumu par nepārdomātu suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpumu, “Taliban” stingri nosodīja šādu iespēju.

Kopš Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana piedāvājuma pagājušajā mēnesī un ASV prezidenta Džo Baidena paustā atbalsta šādam solim, talibi jau paziņojuši, ka iebilst pret Turcijas spēku klātbūtni Kabulā, kā arī mudinājuši Ankaru atteikties no šī plāna. Šāda reakcija radījusi bažas par iespējamiem talibu uzbrukumiem Turcijas karaspēkam, kas šobrīd atrodas Afganistānā.

Šis brīdinājums ir pirmais šāda veida paziņojums.

ASV gatavojas līdz 31. augustam izvest pēdējos sauszemes spēkus no Afganistānas, tomēr talibi pēdējās nedēļās pārņēmuši kontroli desmitiem rajonos un robežas šķērsošanas punktos, šobrīd kontrolējot aptuveni 80% valsts teritorijas.

 

Dalies ar šo ziņu