Kremlis ar talibu kaujiniekiem pārrunā situāciju Afganistānā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Intellinews
Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Foto: Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko. "Taliban" pārstāvji preses konferencē Maskavā.

“Taliban” kaujinieku delegācija 9. jūlijā devās uz Maskavu, lai sarunās ar Kremli vienotos par pašreizējo situāciju Afganistānā, kā arī paziņoja, ka kaujinieku grupējums jau kontrolē lielāko daļu Afganistānas.

“Mēs ieradāmies Maskavā, lai ar Krievijas pusi runātu par pašreizējo situāciju Afganistānā, kā arī apliecinātu, ka esam apņēmušies neļaut nevienam izmantot Afganistānas zemi pret Krieviju, kaimiņvalstīm un citām valstīm,” Krievijas ziņu aģentūrai TASS sacīja “Taliban” pārstāvis Mohammads Sohails Šahēns.

Laikā, kad ASV gatavojas pabeigt savu spēku izvešanu no Afganistānas, situācija reģionā ir pārvērtusies haosā, talibiem ieņemot arvien lielākas teritorijas un liekot aptuveni 2300 valsts spēku karavīriem bēgt pāri robežai uz Tadžikistānu, norāda Afganistānas nacionālās drošības padomnieks Hamdula Mohibs, ziņo “RFL/RL”.

Krievijai ir militārā bāze Tadžikistānā, un tā jau ir apsolījusi nosūtīt karaspēku, lai nodrošinātu drošību uz ziemeļu robežas starp Afganistānu un Tadžikistānu. Maskava ir nobažījusies, ka “Taliban” atjaunos sadarbību ar ISIS un veicinās arī narkotiku tirdzniecību.

Aktīvas cīņas Afganistānā izcēlušās divas nedēļas pirms amerikāņu spēku izvešanas sākuma, tomēr strauji saasinājušās pagājušajā nedēļā. Saskaņā ar ziņojumiem, vismaz 7 no 14 ziemeļu reģioniem nonākuši talibu kontrolē. Vietējie iedzīvotāji bruņojas un stājas pretī kaujiniekiem, nostādot valsti uz pilnīga pilsoņu kara robežas.

Talibu delegācija Maskavā apgalvoja, ka kaujas jau ir beigušās un ka kaujinieku grupējums šobrīd kontrolē 85% no valsts. Tadžikistānas amatpersonas paziņojušas, ka talibi tagad kontrolē 900 km no 1357 km robežas, kas šķir Afganistānu un Tadžikistānu.

Krievija neiejauksies, kamēr situācijas saasināšanās Afganistānā neietekmēs Maskavu un tās sabiedrotos, apgalvoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka ASV prezidents Džo Baidens noraidījis medijos izskanējušo apgalvojumu par “nenovēršamo” grupējuma “Taliban” varas pārņemšanu Afganistānā pēc ASV karaspēka izvešanas.

Savā uzrunā ASV prezidents vēlreiz apliecināja, ka ASV karaspēks savu operāciju Afganistānā pilnībā pabeigs šā gada 31. augustā – krietni pirms iepriekš izsludinātā beigu termiņa, kas bija noteikts šā gada 11. septembrī.

Dž. Baidens arī piebilda, ka no Afganistānas tiks evakuēti tie afgāņi, kuri aktīvi palīdzējuši ASV karavīriem.

Dalies ar šo ziņu