Krievija ierobežo lidojumus virs okupētās Krimas un Melnās jūras starptautiskajiem ūdeņiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LETA/RFE/RL/Reuters/Interfax-Ukraine
Krievijas gaisa spēku pilots iznīcinātāja SU-27 kabīnē
Foto: Foto: Erik Romanenko/TASS/Scanpix

Krievija no 20 līdz 24. aprīlim noteikusi lidojumu ierobežojumus virs okupētās Krimas pussalas un gaisa telpā virs Melnās jūras, vēsta aģentūra “Interfax-Ukraine”.

Par šādiem ierobežojumiem, saskaņā ar ziņu aģentūras vēstīto Krievija informējusi starptautisko gaisa kuģu pilotu ziņojumu sistēmu NOTAM

“Šie rajoni uz laiku ir uzskatāmi par bīstamiem gaisa kuģu lidojumu veikšanai,” teikts dokumentā.

Saskaņā ar koordinātēm, lidojumu ierobežojumu zonā līdz 19 tūkstošu metru augstumam iekļauta gaisa telpa virs Krimas Dienvidiem (no Sevastopoles līdz Feodosijai), Krimas Dienvidu teritoriālie ūdeņi, kā arī daļa starptautiskās kuģošanas un lidojumu zonas virs Melnās jūras.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Krievija no 24. aprīļa līdz 31. oktobrim ierobežoja ārvalstu kuģu kustību caur Kerčas šaurumam, tādējādi bloķējot Ukrainas ostas Azovas jūras krastā esošās ostas pilsētas Mariupoli un Berdjansku.

Vakar 19. aprīlī Krievija uzsāka jūras desanta mācības Melnās jūras piekrastē.

Savukārt “Reuters” ziņo, ka, pieaugot militārajam saspīlējuma draudiem, un, palielinoties pret Ukrainu vērsta Krievijas uzbrukuma varbūtībai, ASV federālā aviācijas administrācija (FAA) aicinājusi aviokompānijas izrādīt maksimālu piesardzību, lidojot gaisa telpā Ukrainas un Krievijas robežu tuvumā.

FAA paziņojumā teikts, ka "pieaugošā reģionālā spriedze var novest pie negaidītām sadursmēm uz robežas, paaugstinātas militārās aktivitātes un/vai konflikta". FAA arī prasa aviokompānijām sniegt informāciju par plānotajiem lidojumiem šajā reģionā 72 stundas pirms lidojuma.

Jau vēstīts, ka pēdējo nedēļu laikā ievērojami pieauguši iespējami Krievijas iebrukuma draudi Ukrainā. Krievija aktīvi koncentrē karaspēka vienības gar Ukrainas Robežu. Saskaņā ar Eiropas Savienības aplēsēm, šobrīd ap Ukrainas robežām ir koncentrēts 150 tūkstošu vīru liels karaspēks. Tāpat Krievija Ukrainas robežu tuvumā ir savilkusi smago kaujas tehniku un uzbrukuma ieročus. Līdz ar Krieviju savu karaspēku pārsviest pie Ukrainas robežām sākusi arī Baltkrievija.

Dalies ar šo ziņu