Ukrainas karakuģi draudējuši atklāt uguni pa Krievijas krasta apsardzes kuģiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Mirror/ Daily Mail/ The Moscow Times
Ukrainas bruņoto spēku kuģis
Foto: Foto: AP/Scanpix

Ukrainas Jūras spēku patruļkuģi Kerčas šaurumā brīdinājuši Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) krasta apsardzes kuterus, ka tie ir gatavi  atklāt uguni, ja Krievijas Krasta apsardze ar saviem peldlīdzekļiem turpinās savas provokatīvās darbības, traucējot Ukrainas karakuģiem, vēsta mediji.

Šis incidents noticis tikai dažas stundas pirms tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins nolēma slēgt šo ūdensceļu ārvalstu kuģiem.  

Incidents noticis 25 jūdzes no Kerčas šauruma. Tajā bija iesaistīti Ukrainas Jūras spēku “Gyurza-M” patruļkuģi, kā arī pieci Krievijas FSB Krasta apsardzes kuģi.

Krievijas kuģi esot sākuši veikt “provokatīvus manevrus” ap Ukrainas patruļkuģiem un atkāpušies vien tad, kad Ukrainas kuģi piedraudējuši “atklāt uguni” pa tiem.

Kā ziņo “Daily Mail”, šis incidents atsauc atmiņā 2018. gada gadījumu, kurā Krievijas FSB Krasta apsardzes kuģi taranēja Ukrainas patruļkuģus, bet vēlāk nolaupīja gan kuģus, gan sagūstīja to jūrniekus, izraisot diplomātisku krīzi.

Tikai dažas stundas pēc šī incidenta Krievija paziņoja par Kerčas šauruma slēgšanu ārvalstu karakuģiem līdz pat šī gada oktobrim. Ar šādu gājienu Krievija Ukrainai nogriež pieeju Melnajai jūrai no tās ostas pilsētām – Mariopolei un Berdjanskai Azovas jūrā.  

“Šāda Krievijas rīcība ir kārtējais mēģinājums pārkāpt starptautisko tiesību normas un ierobežot Ukrainas kā piekrastes valsts tiesības,” paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Kādēļ slēgta kuģu satiksme cauri Kerčas šaurumu, Maskava nav komentējusi.

Kā norāda mediji, šāda situācija apgrūtina Ukrainas sabiedroto spējas nodrošināt Ukrainas spēku materiāltehnisko apgādi gadījumā, ja starp Ukrainu un Krieviju izceltos konflikts.

Jau šobrīd pie Ukrainas robežām ir koncentrēti vairāk nekā 80 tūkstoši Krievijas karavīru, kā arī tūkstošiem tanku un citu kaujas tehnikas vienību. Krievijas puse ir brīdinājusi, ka līdz nākamajai nedēļai pie Ukrainas robežām koncentrēto karavīru skaits varētu pieaugt līdz 115 tūkstošiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Krievijas savilkto spēku apjoms un sastāvs arvien vairāk liecina, ka tā varētu gatavoties iespējamam plaša mēroga iebrukumam Ukrainā. Oficiālā Maskava gan šādas aizdomas publiski noraida, situācijas eskalācijā apvainojot Ukrainu.

Dalies ar šo ziņu