B. Hodžess: Krievija cer Ukrainai atņemt piekļuvi Melnajai jūrai

Konfliktu zonas
Sargs/http:/Uawire.org/EspressoTV
Bijušais ASV Armijas komandieris Eiropā atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievijas karaspēka koncentrēšana pie Ukrainas robežām ir ļoti satraucošs signāls, tā intervijā Ukrainas televīzijas kanālam “Espresso TV” atzina bijušais ASV Armijas komandieris Eiropā atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess. Vienlaikus eksperts norāda – visticamāk Krievija mēģinās uzbrukt Ukrainas Dienvidu reģioniem, mēģinot valstij nogriezt pieeju Melnajai Jūrai.

Viņš vērsa uzmanību uz faktu, ka Krievijas karavīru un bruņojuma savilkšana tiek pavadīta ar pamatīgu Kremļa dezinformācijas plūsmu.

“Krievijas ārlietu ministrijas preses sekretāre [Marija Zaharova], ko mēs savā starpā mēdzam saukt par “Maskavas Mašu” turpina apgalvot, ka eskalāciju izraisījusi NATO un Ukrainas spēku koncentrēšana. Taču patiesība ir pretēja. Tā ir lielākā problēma,” atzina atvaļinātais ģenerālleitnants B. Hodžess.

B. Hodžess uzskata, ka šobrīd nav tiešu draudu par iespējamu Krievijas iebrukumu okupētajā Donbasa reģionā. Saskaņā ar viņa teikto, Maskavai ir citi stratēģiskie mērķi, kas gan nekādā ziņā nav mazāk asiņaini.

"Krievijai tagad nav vajadzīgs izšķirošais uzbrukums Donbasam. Donbass ir vajadzīgs, tikai lai turpinātu Ukrainas destabilizāciju un valsts integrāciju Rietumu organizācijās. Krievijas Federācijas mērķis ir saglabāt šajā reģionā nepārtrauktu haosa situāciju, " sacīja B.Hodžess.

Pēc viņa vērtējuma, Ukrainas dienvidu reģionu ieņemšana Krievijai ir daudz lielāka prioritāte. Kā atzina atvaļinātais ģenerālleitnants, Maskava plāno Ukrainai atņemt pieeju Melnajai jūrai.

“Kremlis ir ieinteresēts nodibināt pilnu kontroli pār Melnās jūras piekrasti, tostarp tādām Ukrainas pilsētām kā Mariupoli, Odesu un Berdjansku. Visa līdzšinējā Krievijas spēku kustība, visticamāk, ir tikai novirzošs manevrs, lai uzbruktu un sagrābtu teritorijas ap Ziemeļkrimas kanālu un Dņepras upi. Tas kļūs par tramplīnu tālākajai Melnās jūras piekrastes ieņemšanai,” sacīja B. Hodžess.

Viņš atzina, ka Maskava aizbildinājumu kara sākšanai pret Ukrainu varētu izmantot līdzīgi, kā savulaik tika izprovocēta Krievijas agresija pret Gruziju. Kremlis turpinās dažādas provokācijas, kas Krievijai ļautu pirmajā uzbrukumā apsūdzēt Ukrainu, tādējādi gūstot iemeslu karam.

“Tas nozīmē, ka mums visiem jābūt maksimālā kaujas gatavībā,” piebilda ģenerālleitnants B. Hodžess.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka pēdējo nedēļu laikā Krievija turpina savilkt karaspēku ap Ukrainas robežām. Jaunas vienības tiek koncentrētas gan okupētajā Krimā, gan pie Ukrainas Austrumu robežas. Tiek ziņots arī par Baltkrievijas karaspēka pārvietošanos uz Ukrainas robežām.

Dalies ar šo ziņu