Krievija noliedz dalību sadursmēs Ukrainā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Deutsche Welle/Interfax/AP
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Oficiālā Maskava paziņojusi, ka nav iesaistīta notiekošajās sadursmēs Ukrainas Austrumos, kā arī “pieliek lielas pūles” konflikta mierīgā atrisināšanā.

Kremlis svētdien paziņoja, ka neplāno iesaistīties karā ar Ukrainu laikā, kad saasinās spriedze Donbasa Austrumu reģionā.

“Protams, neviens neplāno karu, kopumā neviens arī neapsver iespēju par šāda kara iespējamību,” intervijā raidorganizācijai “Russia-1” sacījis Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

“Neviens arī neapsver iespēju par pilsoņu karu Ukrainā,” viņš piebilda.

Pēdējo nedēļu laikā ir palielinājušās bažas par strauju konflikta eskalāciju laikā, kad pieaug sadursmes starp Ukrainas bruņotajiem spēkiem un separātistiem, kā arī notiek aktīva Krievijas spēku savilkšana pie abu valstu robežas. Krievija un Ukraina nesenajās sadursmēs apsūdz viena otru. Tikmēr D. Peskovs turpina uzstāt, ka Maskava nav iesaistīta cīņās.

Vienlaikus gan D. Peskovs uzsvēra, ka Maskava “nepaliks vienaldzīga par krievvalodīgo iedzīvotāju likteni šajā reģionā.”

“Krievija pieliek visas pūles, lai palīdzētu risināt šo konfliktu. Mēs turpināsim nenogurstoši to skaidrot,” viņš teica.

Ukraina apsūdzējusi Krieviju spēku savilkšanā un karavīru izvietošanā pie tās robežām, tomēr Maskava uzstāj, ka tā nevienu neapdraud, vienlaicīgi atgādinot, ka tai ir tiesības aizsargāt krievvalodīgos pilsoņus Donbasā.

Vašingtona ziņojusi, ka Krievijas karaspēks pie robežas ar Ukrainu ir lielākais kopš konflikta izcelšanās brīža 2014.gadā. Vašingtona arī brīdinājusi par sekām, ja Krievija rīkosies “agresīvi”, svētdien intervijā “NBC” sacīja ASV Valsts sekretārs Antonijs Blinkens.

Vācijas kanclere Angela Merkele telefonsarunas laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu mudinājusi Krieviju samazināt karaspēka klātbūtni Ukrainas tuvumā.

Peskovs sacīja, ka Merkele paudusi bažas, tomēr “nav pieprasījusi” Kremlim samazināt militāro klātbūtni, kas esot “iekšējā lieta”.

Vācijas Aizsardzības ministre Annegreta Krampa-Karrenbauere pieprasījusi Kremlim skaidrot tā nodomus. “Ja Krievijai nav ko slēpt, tā varētu viegli izskaidrot, kāds karaspēks tiek uz turieni pārvietots un ar kādu mērķi,” viņa sacīja.

Ukraina svētdien paziņoja, ka separātistu uzbrukumā nogalināts karavīrs, bet vēl viens nopietni ievainots.

Ukrainas valdība paziņojusi, ka šogad reģionā nogalināti 27 karavīri, kas ir vairāk nekā puse no kopējā bojāgājušo skaita visā 2020.gadā.

Dalies ar šo ziņu