ASV, Lielbritānijas un Ukrainas kopīgo mācību laikā Krievija izvērsusi dezinformācijas kampaņu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/JamestownFoundation
Desantnieki
Foto: Foto: Gov.uk

Laikā no 15. līdz 26. septembrim Krievija īstenoja mācības “Kaukāzs 2020”. Ņemot vērā, kādus draudus šīs mācības raisīja Ukrainai, Kijeva šajā laikā īstenoja mācības “Joint Endeavor 2020”, kurās piedalījās arī ASV un Lielbritānijas karavīri. Lai arī Ukrainas Bruņoto spēku mācībās piedalījās gandrīz 8 reizes mazāk karavīru, tās pamatīgi aizkaitinājušas Krieviju, kas pret Ukrainu izvērsa agresīvu informācijas kampaņu.

Mācībās “Joint Endeavor 2020” piedalījās vairāk nekā 12 000 Ukrainas karavīru un 700 bruņutehnikas vienību. Šīs bija pirmās mācības, kurās Ukrainas Bruņoto spēku vienības tika izvērstas atbilstoši NATO standarta procedūrām un izmēģināja jaunās “Vilkha” reaktīvās zalvjuguns sistēmas, bezpilota aparātus “Bayraktar TB2” un “Neptun” pretkuģu spārnotās raķetes.  Mācībās piedalījās vairāk nekā 200 ārvalstu militāro novērotāju, bet tās atklāja vairāk nekā 700 britu gaisa desantnieku lēciens un ASV B-52H stratēģisko bumbvedēju pārlidojums.

Domnīcas “Jamestown Foundation” pētījums secina, ka Krievija šajā laikā īstenojusi agresīvu informācijas kampaņu; tika konstatēti vairāki viltus ziņu viļņi, kā arī kiberuzbrukumi, kuru avots bija meklējams Krievijā. Jau 15. septembrī medijos parādījās video, kurā redzams Ukrainas iznīcinātājs izpildām bīstamus manevrus, taču atklājās, ka tā ir datorvidē sagatavota simulācija.

23. septembrī medijiem tika nopludināta ziņa par šķietamu negadījumu Rivnas atomelektrostacijas 3. blokā, kas it kā cietis Ukrainas-ASV kopējo pretterorisma mācību “Rapid Trident 2020”  laikā no 16. līdz 25. septembrim. Hakeri uzlauzuši Varašas pilsētas un Ukrainas Nacionālās policijas reģionālā zara mājaslapas un publicējuši informāciju par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu un iedzīvotāju evakuāciju. Jāņem vērā, ka šāds uzbrukums aizskar ukraiņiem jūtīgo tēmu par Černobiļas atomelektrostacijas katastrofu, kuras dēļ cieta ievērojams skaits Ukrainas iedzīvotāju.

Tajā pašā dienā hakeri uz dienu apturēja Ukrainas Nacionālās policijas mājaslapas darbību, Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Sehijs Gončarovs informēja medijus, ka Ukraina ir nodevusi visu iegūto informāciju partneriem ārzemēs.

Ukrainas Nacionālās policijas Viņņicas apgabala mājaslapā hakeri ievietojuši informāciju par apcietinātu ASV karavīru, kas apsūdzēts ukraiņu skolnieces izvarošanā. Jāņem vērā, ka līdzīga veida kiberuzbrukumi ir notikuši Lietuvā, kur analogā veidā tika izplatītas viltus ziņas par vācu karavīru īstenotu izvarošanu, kā arī Lietuvas karavīriem, kas it kā izvarojuši nepilngadīgas meitenes Donbasā.

23. septembrī hakeri uzlauzuši Hersonas apgabala Nacionālās policijas mājaslapu, publicējot informāciju par vairākiem ASV militārajiem novērotājiem, kurus nogalinājis mīnmetēja trāpījums mācību “Joint Endeavor 2020” noslēguma laikā.

Dalies ar šo ziņu