23 dienu VAM nometne: jauniešu izturības un komandas gara pārbaudījums

Jaunsardze
Sargs.lv
VAM nometnes dalībnieki dodas pārgājienā
Foto: Monta Rudzīte/Jaunsardzes centrs

Šogad pirmo reizi tika organizēta 23 dienu valsts aizsardzības mācības (VAM23) aprobācijas nometne, kurā piedalījās 56 izglītojamie no visas Latvijas. No 1. līdz 23. jūlijam jaunieši apguva orientēšanos, ierindas mācību, sakaru procedūras, darbības ar ieročiem un šaušanu, lauka kaujas iemaņas un pirmo palīdzību, kā arī mācījās sadarboties komandā un izpildīt instruktoru uzdotos uzdevumus. Kā atzīst nometnes instruktors štāba virsseržants Juris Šinkūns visi izglītojamie nometnē bija motivācijas pilni un apņēmīgi izturēt fiziski grūtos pārbaudījums. Portāls “Sargs.lv” devās uz Alūksnes novada poligonu “Lāčusils”, lai paraudzītos, kā jauniešiem veicas ar uzdevumu izpildi un kā tās dalībnieki vērtē sasniegtos rezultātus.

Ik gadu Jaunsardzes centrs (JC) organizē VAM nometni, kurā VAM pirmā un otrā gada kursa izglītojamie skolas solā apgūtās teorētiskās zināšanas pielieto praksē. Atšķirībā no iepriekšējām nometnēm, kuras norisinājās vien 11 dienas un to apguva atsevišķi pirmā un otrā VAM mācību gada skolēni, šī nometne norisinājās 23 dienas un abu mācību gadu audzēkņi nometni apguva kopā.

“Lai saņemtu apliecinājumu, ka jaunietis ir izgājis pilnu apmācību, viņam ir nepieciešams iziet abas divas mācību gadu nometnes, taču diemžēl pieredze rāda, ne vienmēr jaunieši tiek uz abām divām mācību nometnēm, jo daudzi vasaras brīvlaiku izmanto, lai strādātu. Šādos gadījumos jaunietis vairs nevar ierasties uz nometnes otro daļu. Šī nometne sniedz iespēju ar vienu piegājienu iziet VAM kursu un saņemt apliecību par tā pabeigšanu,” skaidro nometnes vadītājs, JC 5. novada pārvaldes vadītājs kapteinis Sergejs Fomenko.

Nometnes ietvarā 56 jaunieši tika sadalīti 6 apmācību grupās un rotācijas režīmā apguva – šaušanu, lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju, sakaru procedūras, ierindas apmācību un pirmo palīdzību.

Image
Jaunieši nostājušies irindā, lai uzzinātu kaujas uzdevumus
Foto: Monta Rudzīte/ Jaunsardzes centrs

Portāls “Sargs.lv” ieradās uz vienu no nometnes noslēguma dienām, kurā katra apmācību grupa kārtoja sešus uzdevumus, kuros pielietoja skolā un nometnes divdesmit dienu laikā apgūtās zināšanas.

Pirmajā postenī - 1.patruļbāze – jaunieši atsvaidzināja atmiņu par patruļbāzes ieņemšanas stratēģiju un to, kā noturēt jauniegūtās patruļbāzes pozīcijas.

Otrajā postenī jaunieši trenēja savas riņķveida aizsardzības spējas, ieņemot pozīcijas un tās arī noturot “Lāčusila” poligona mežā. Tālāk sekoja Nacionālo bruņoto spēku jaunās sausās uzturdevas pagatavošana, kas bija arī jauniešu iespēja papusdienot starp dažādu uzdevumu izpildes procesiem.

Image
Jaunieši gatavo sauso uzturdevu
Foto: Monta Rudzīte/ Jaunsardzes centrs

Pēc sātīgām pusdienām ceturtajā postenī jaunieši pārbaudīja topogrāfijas spējas. Izmantojot kompasu un karti, jauniešiem bija jāatrod konkrētas vietas mežā. Kā novēroja “Sargs.lv”, tas lielākajai daļai jauniešu neprasīja lielas grūtības.

Nākamā darba stacija bija jau izaicinošāka – kursantiem bija ātri jāuzceļ teltene un jāierīko guļvieta, kur pārlaist nakti un, instruktoriem imitējot uzbrukumu, to jāspēj ātri savākt, lai līdz ar pārējo ekipējumu ieņemtu vietas kaujas pozīcijās. Divdesmit dienu nometnes nogurums jauniešos jau bija vērojams pie  teltenes uzcelšanas, taču, neskatoties uz sagurumu, jaunieši izpildīja uzdevumu.

Image
Jaunieši ceļ pončo
Foto: Monta Rudzīte/ Jaunsardzes centrs

Noslēdzošā darba stacija – pirmās palīdzības sniegšana , kas pēc instruktoru un jauniešu domām bija viens no jaudīgākajiem uzdevumiem.  Jaunsardzes centra darbinieki un instruktori inscenēja auto avāriju. Saskaņā ar mācību leģendu, mašīna bija ietriekusies kokā. Pēc avārijas jauniešiem bija jātiek galā ar visu – jāspēj nomierināt cilvēku, kuram ir panikas lēkme, jāmāk elpināt cietušo, jāprot palīdzēt kungam, kuram ir ārējs lūzums, kā arī palīdzēt vīrietim apstādināt ārēju asiņošanu. Šeit VAM kursantiem bija jāstrādā kā labi eļļotai mašīnai, lai spētu organizēt un vadīt haosu mācību laikā.

Image
Jaunieši cietušo novieto uz nestuvēm
Foto: Monta Rudzīte/Jaunsardzes centrs

Viena no nometnes kursantēm Justīne Lavrentjeva, kura studē Rīgas valsts Tehnikumā, portālam “Sargs.lv” atklāja, ka “pirmajās dienās visi slēpa savas rakstura īpašības, bet otrajā nedēļā varēja jau pamanīt kāds, kurš ir, rādot patiesās rakstura īpašības. Negrib darīt to un to, negrib darīt to, ko liek citi un tam visam mēs izgājām cauri. Galvenais, ko man iemācīja šī nometne, ir komandas darbs, komunikācija. Ja tu nerunāsi, labāk arī nepaliks, tādēļ galvenais ir runāt un teikt skaidri un gaiši, kāpēc tu to negribi darīt, kādi ir iemesli.”

Taču visiem “Sargs.lv” intervētajiem jauniešiem bija tikai labas atsauksmes par 23 dienu garo nometni. Visi kā viens atzinīgi novērtējas instruktoru atsaucību, lauku kauju iemaņu apmācību, šaušanu un kopējo nometnes plānu.

Image
Justīne Lavrentjeva, VAM nometnes dalībniece.
Justīne Lavrentjeva, VAM nometnes dalībniece. Foto: Monta Rudzīte/Jaunsardzes centrs
“Nometni es vērtēju pēc desmit ballēm no desmit, tāpēc, ka viss bija perfekti. Viss bija pieejams, visu laiku bijām nodarbināti, mums bija jautri un nebija tāda brīža, ka tu sēdi un nezini ko darīt. Tad arī nav laiks sliktām domām, šeit tevi visu laiku nodarbina, tu esi aktīvs, tu esi dabā un tu kļūsti daudz priecīgāks. Manā gadījumā tā tas ir, es jūtu, ka mana veselība uzlabojas, mana mentālā, garīgā veselība ir uzlabojusies, es jūtos lieliski un es ar gandarījumu varēšu braukt mājās un teikt visiem, ka es šo paveicu,” ar lepnumu atzīst Justīne.

Kārlis Auziņš, kurš studē Rīgas Tehniskajā koledžā un jau no bērnu dienām vēlējies savu nākotni saistīt ar militāro sfēru norāda, ka šī nometne labi parādīja, kāda ir militārā dzīve. “Es plānoju kļūt vai nu par profesionālā dienesta karavīru vai arī kļūt par zemessargu savā brīvajā laikā, tādēļ iegūtās iemaņas būs noteikti nepieciešamas manā turpmākajā nākotnē,” portālam “Sargs.lv” atklāja Kārlis.

Image
Kārlis Auziņš, VAM nometnes dalībnieks
Kārlis Auziņš, VAM nometnes dalībnieks. Foto: Monta Rudzīte/Jaunsardzes centrs

Arī viens no aktīvajiem nometnes dalībniekiem Otto Ģermanis atzīst, ka šis bija, kā tests, lai pārliecinātos vai tiešām savu karjeru saistīt ar militāro sfēru un viņš ar smaidu sejā apliecina, ka pēc šīs nometnes viņš ir gatavs turpināt savu ceļu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

“Visvairāk man patika šaušana. Man ir 18 gadi un mums atļāva izmantot G-36 triecienšautenes, es šāvu no 100 metriem un tas man deva vislielāko prieku. Kā arī sākotnēji es domāju, ka instruktori būs daudz stingrāki, bet viņi bija ļoti pretimnākoši. Ceļot pončo, es neko nesapratu, palūdzu instruktoram palīdzību. Viņi bija ļoti atsaucīgi, visu beigās sapratu, iemācījos, kā to darīt un tiku līdzi citiem,” atminas Otto.

Kā atzīst nometnes vadītājs kapteinis Sergejs Fomenko, par to, ka skolēni un studenti, kuri iepriekš nebija saistīti ar militāro vidi, ir sekmīgi iemācījušies militāros pamatos, parāda tas, visu nodarbību testi ir nokārtoti.

Image
VAM nometnes dalībnieki dodas pārgājienā
Foto: Monta Rudzīte/Jaunsardzes centrs

“Pirmajās dienās, kad taisījām izvadi astoņos no rīta, viņi vēl nezināja, kā nostāvēt ierindā, kā sveicināties un kā atbildēt, un tagad mēs jau redzam, ka viņi ir sagatavoti. Minimālās zināšanas un prasmes viņiem tagad ir. To mēs redzam ne tikai nodarbībās, bet arī šeit ikdienā,” atzinīgi novērtē nometnes vadītājs.

Viņš gan norāda, ka šāda nometne tika rīkota pirmo reizi, tādēļ Jaunsardzes centrs vēl analizēs, vai tādas tiks rīkotas arī turpmāk, taču kapteinis S.Fomenko atzīst, ka divi nostādītie galvenie mērķi – noskaidrot, vai šāda nometne strādā un vai jaunieši ir apguvuši sekmīgi praksē visu ziemā mācīto skolas vielu iepriekšējā mācību gadā - ir sasniegti.

Dalies ar šo ziņu