Jaunsardzes centrs mudina izglītības iestādes pieteikties valsts aizsardzības mācības ieviešanai

Jaunsardze
Sargs.lv
VAM nometne
Foto: Jaunsardzes centrs

Jaunsardzes centrs aicina izglītības iestādes arī šogad brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības mācības (VAM) priekšmeta ieviešanai skolas programmā. No 2024./2025. mācību gada paredzēts valsts aizsardzības mācību ieviest kā obligātu mācību priekšmetu, kurš visām izglītības iestādēm būs jāīsteno 10. un 11. klases skolēniem, kā arī 1. un 2. kursa vai 2. un 3. kursa profesionālo izglītības iestāžu un koledžu izglītojamajiem.

Kā informē Jaunsardzes centrs, tad šobrīd valsts aizsardzības mācības priekšmets tiek īstenots 147 izglītības iestādēs visā Latvijā. No 2022./2023. mācību gada valsts aizsardzības mācības priekšmetu saviem izglītojamiem piedāvā apgūt arī divas tālmācības vidusskolas. Lai vecinātu šī priekšmeta ieviešanu izglītības iestādēs, Jaunsardzes centrs aicina izglītības iestādes, kuras vēl nav uzsākušas valsts aizsardzības mācības īstenošanu, saviem audzēkņiem 2023./2024. mācību gadā valsts aizsardzības mācību piedāvāt kā izvēles priekšmetu.

Šā gada 13. aprīlī Jaunsardzes centrs rīkos informatīvu sanāksmi izglītības iestādēm, kuras jau īsteno vai tikai vēl uzsāks valsts aizsardzības mācības īstenošanu.

Lai izglītības iestādes sekmīgi īstenotu valsts aizsardzības mācību JC nodrošina tās ar izglītotiem, sagatavotiem jaunsargu instruktoriem, pilnu priekšmeta izmaksu segšanu, ieskaitot instruktora atalgojumu. Kā arī tā realizēšanai nepieciešamos materiāltehniskos līdzekļus un metodiskos materiālus.

Izglītības iestādēm ir jāspēj nodrošināt iespēju valsts aizsardzības mācības priekšmetu īstenot 8 mācību stundas un 2 konsultācijas stundas vienai grupai, vienu reizi mēnesī, kopā mācību gada ietvaros 9 mācību dienas.

Izglītojamajiem, kuri apgūst valsts aizsardzības mācību, vasarā ir iespēja piedalīties bezmaksas brīvprātīgā 11 vai 23 dienu vasaras nometnē, kuras laikā viņiem ir iespēja nostiprināt un attīstīt mācību stundu laikā iegūtās zināšanas, prasmes un iemaņas. Vienlaikus pēc valsts aizsardzības mācības pilna kursa (divi mācību gadi, divas vasaras nometnes) apgūšanas izglītojamie saņems VAM apliecību, kas dos izglītojamiem atvieglojumus stājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA), Robežsardzes vai Policijas koledžās.

Valsts aizsardzības mācības kursa programmu veido trīs paralēli apgūstami moduļi: pilsoniskā aktivitāte valsts drošības kontekstā, noturība krīzes situācijās un vadība, valsts aizsardzības iemaņas.

Pirmie divi moduļi ir sasaistīti ar sociālās un pilsoniskās mācību jomas sasniedzamajiem rezultātiem un caurviju prasmēm (piemēram, kritiskā domāšana, sadarbība, pilsoniskā līdzdalība), savukārt trešais ir valsts aizsardzības prasmju apguves modulis, kurā būtiska nozīme ir saiknei ar sporta un veselības kursā gūtām iemaņām.

Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

“Mūsu skolai tā ir bijusi absolūti pozitīva pieredze,” par iesaistīšanos valsts aizsardzības mācības apguvē sarunā ar “Sargs.lv” stāsta Rīgas Angļu ģimnāzijas direktore Maija Kokare. “Kad programma tika izstrādāta, mēs aptaujājām skolēnus, kuri izteica vēlēšanos šo priekšmetu apgūt, un pieteicāmies. Pirmajā gadā mums pat nepietika instruktoru, taču no 2022./2023. mācību gada esam sākuši valsts aizsardzības mācības īstenošanu. Mūsu skolā to apgūst viena audzēkņu grupa, ap 15 cilvēki.”

Direktore pauž, ka skolu ļoti apmierina sadarbība ar Jaunsardzes centru. Saskaņā ar programmu reizi mēnesī visas dienas garumā notiek nodarbības. Skola ir noorganizējusi, ka šīs nodarbības notiek ar slīdošu grafiku dažādās nedēļas dienās, un ir panākta vienošanās ar citu priekšmetu skolotājiem, ka šajās dienās netiek organizēti pārbaudes darbi un skolēniem tiek nodrošināti materiāli patstāvīgai mācību vielas apgūšanai, lai neveidotos kavējumi.

Lai iesaistītos valsts aizsardzības mācības programmā, izglītības iestādei jānodrošina mācību procesa pielāgošana VAM īstenošanai, ieplānojot VAM nodarbībai vienu dienu mēnesī (8 stundas un 2 stundas konsultācijām), jāapzina 12-15 audzēkņi, kuri vēlas apgūt VAM programmu, kā arī jānodrošina mācību klase un apsildāma noliktava vai vieta konteineram ar video novērošanu un elektrības pieslēgumu. Jaunsardzes centrs piebilst, ka noliktava vai konteiners nav izšķirīga prasība programmas ieviešanai konkrētajā izglītības iestāde un aicina pieteikties arī tad, ja šobrīd to nav iespējams nodrošināt.

Dalies ar šo ziņu