Jaunsardzes centrs aicina darbā vismaz 50 jaunsargu instruktorus

Jaunsardze
Sargs.lv
Jaunsardze
Foto: Jaunsardzes centrs

Ņemot vērā, ka jau no 2024. gada 1. septembra Latvijas vispārizglītojošo skolu 10. un 11. klašu skolēniem, kā arī profesionālo izglītības iestāžu 1., 2. vai 3. kursu audzēkņiem obligāts priekšmets būs valsts aizsardzības mācība (VAM), Jaunsardzes centrs lūkojas pēc papildspēkiem un aicina darbā vismaz 50 jaunsargu instruktorus, kuri vienlaicīgi būs arī VAM un Jaunsardzes programmas pasniedzēji skolās. Viena no jaunajām instruktorēm, kura darbu Jaunsardzes centrā sāka tikai pērnā gada decembrī un šobrīd iziet aktīvu apmācību posmu, ir Kristīne Putniņa. Viņa “Sargs.lv” stāsta, ka vēlējusies dzīvē jaunus izaicinājumus, un, tā kā Kristīnei jau ir iepriekš iegūta augstākā pedagoģiskā izglītība, tad izlēmusi par labu Jaunsardzei. Jau drīzumā viņa varēs arī mācīt valsts aizsardzības mācību kādā no Jūrmalas skolām.

Kristīne stāsta, ka viņai nav iepriekšējas militārās pieredzes, taču jau kādu laiku skatījusies Zemessardzes virzienā, līdz vietnē “Facebook” pamanījusi Jaunsardzes centra aicinājumu kļūt par jaunsargu instruktoru un valsts aizsardzības mācības skolotāju.

Kristīnei ir iepriekš iegūta augstākā pedagoģiskā izglītība, un viņa ir sporta skolotāja, bet pašlaik ir arī airēšanas trenere. Brīdī, kad “Sargs.lv” ar Kristīni sazinās, viņa atrodas Jaunsardzes centra organizētajos kursos, lai apgūtu jaunsargu instruktoram  nepieciešamās prasmes un iemaņas.

Image
Jaunsardze
Foto: Jaunsardzes centrs
“Šie kursi saistīti ar valsts aizsardzības mācības un jaunsargu nodarbību vadīšanu, mūs apmāca, kā vispareizāk šo procesu organizēt un veikt. Jo aizsardzības mācība nav parasta mācību stunda, tur tomēr ir militārie aspekti. Tie vispirms jāzina mums pašiem, lai varam iemācīt jauniešiem,” saka K. Putniņa.

Lai jaunsargu instruktors, kurš vienlaicīgi ir arī valsts aizsardzības mācības pasniedzējs skolā, varētu kvalitatīvi pildīt darba pienākumus, viena no galvenajām prasībām ir augstākā izglītība un pedagoga profesionālā kvalifikācija.

Taču darbā tiek pieņemti arī kandidāti, kuriem šīs augstākās pedagoģiskās izglītības pagaidām vēl nav, taču tā paralēli darba pienākumu izpildei tiek iegūta kādā no augstskolām. Gan darbam nepieciešamos kvalifikācijas kursus, gan studijas augstskolā instruktoram apmaksā Jaunsardzes centrs.

Image
Jaunsardze
Foto: Jaunsardzes centrs

Tāpat par jaunsargu instruktoru var kļūt arī pretendents bez iepriekšējas militāras pieredzes, jo visus, darbam nepieciešamos, kursus militārās kvalifikācijas ieguvei topošajiem instruktoriem organizē un nodrošina Jaunsardzes centrs. 

2023. gadā Jaunsardzes centrā ir vismaz 50 jaunsargu instruktoru vakances, un šobrīd instruktoru visvairāk nepieciešams tieši Rīgā un Pierīgā.

Jaunsargu instruktoru galvenie pienākumi ir plānot, organizēt un vadīt jaunsargu un valsts aizsardzības mācības praktiskās un teorētiskās nodarbības, kā arī patriotiskus pasākumus attiecīgās pašvaldības teritorijā, veidot un vadīt jaunsargu un Valsts aizsardzības mācības, to mācību grupas, kā arī organizēt jauniešu uzņemšanu Jaunsardzē, nodrošināt disciplīnas un jaunsargu Ētikas kodeksa ievērošanu jaunsargu pasākumos un nodarbībās.

Image
Jaunsardze
Foto: Jaunsardzes centrs

Uz “Sargs.lv” jautājumu, kas pamudinājis Kristīni izvēlēties kļūt par jaunsargu instruktori, viņa atzīst, ka vēlējusies kaut ko dzīvē mainīt un pilnveidot sevi, bet gribējusi aktīvu un interesantu darbu, līdzīgi kā trenera profesija.

“Skaidri zināju, ka negribu sēdēt visu dienu ofisā, jo sporta skolotājs arī nesēž birojā. Vēlējos turpināt to, ka esmu kustībā un strādāju ar jauniem cilvēkiem. Un šī joma nav tik tālu no manām līdzšinējām prasmēm, lai es nevarētu to izdarīt,” saka jaunā instruktore.

Viņa piebilst, ka pēc šīm apmācībām jau drīzumā gaidāms nākamais mācību kurss ar uzsvaru tieši uz militārām zināšanām, taču jau 1. februārī Kristīne varēs sākt mācīt valsts aizsardzības mācību vienā no Jūrmalas skolām, kurā to iespējams apgūt kā izvēles mācību priekšmetu.

“Jūtu, pēc šiem pirmajiem Jaunsardzes centra organizētajiem kursiem es valsts aizsardzības mācības stundām komfortabli spēšu sagatavoties un novadīt,” viņa atzīst.

Jaunsargu instruktora-VAM skolotāja atalgojums bruto šobrīd ir no 1320 līdz 1720 eiro mēnesī, taču darbiniekam ir arī vairāki bonusi.

Image
Jaunsardze
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Darbs ir izaicinājumiem pilns, interesants, dinamisks un atbildīgs, jo vienlaicīgi ir ne tikai jābūt piemēram visiem attiecīgā novada jaunsargu vienības jaunsargiem, bet arī jāveicina jauniešu patriotiskā audzināšana, kā arī militārās iemaņas un vēstures zināšanas.

Tāpat, strādājot par jaunsargu instruktoru, iespējams gūt neatsveramu, pilnvērtīgu pieredzi un izaugsmi profesionālajā jomā. Turklāt arī pašu instruktoru zināšanas un prasmes tiek regulāri papildinātas dažādos tālākizglītības un kvalifikācijas celšanas kursos.

Jaunsargu instruktora kandidātam nepieciešama arī “B” kategorijas autovadītāja apliecība, turklāt degvielas izdevumi, kas radīsies, darba vajadzībām izmantojot personīgo transportu, darbiniekam tiks apmaksāti. Tāpat pēc pārbaudes laika beigām jaunsargu instruktoram tiks nodrošināta arī veselības apdrošināšana.

Image
Jaunsardze
Foto: Jaunsardzes centrs

Kā iepriekš “Sargs.lv” norādījis Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs, lai valsts aizsardzības mācību pasniegtu profesionāli instruktori, iepriekšējos gados liels uzsvars likts uz viņu izglītības un kvalifikācijas paaugstināšanu. Jaunsargu instruktoram ir jābūt augstākajai pedagoģiskajai izglītībai un aizsardzības ministra noteiktai kvalifikācijai, kas sevī ietver apmēram 12 dažāda veida kursus.

2022. gadā Jaunsardzes centrs rekrutēja ap 90 jaunu darbinieku, taču ilgtermiņā joprojām jādomā, kā piesaistīt jaunus darbiniekus un instruktorus.  

Jaunsargu instruktora darbs ir ļoti daudzpusīgs. Lai šo darbu darītu pašaizliedzīgi, ir jābūt arī aicinājumam, jo jaunsargu instruktors, līdzīgi kā ikviens pedagogs, pirmkārt, jauniešiem ir paraugs un bieži vien arī iedvesmas un motivācijas avots.

Image
Jaunsardze
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tiem, kuri vēl tikai domā, vai kļūt par jaunsargu instruktoru un VAM pasniedzēju, jaunā instruktore Kristīne Putniņa iesaka nevilcināties. Kļūstot par jaunsargu instruktoru, ir garantija, ka regulāra profesionālā izaugsme un dinamisks darbs būs nodrošināts ilgtermiņā. 

“Ieteiktu būt drosmīgiem! Ja dzīvē gribas ko mainīt, pašam jāņem vadības groži rokās, un tas jādara, jāuzdrīkstas. Pirms ieraudzīju Jaunsardzes centra sludinājumu par instruktora vakancēm, interesējos arī par Zemessardzes vienībām, kur varētu iestāties... Es gribu būt spējīga aizstāvēt savu zemi un mājas. Man ir jaunāks brālis un māsa, domāju, ja viņi redzēs, ka es varu, tad arī viņiem būs motivācija,” pauž Kristīne. Viņa piebilst, ka mūsdienās cilvēkiem vairāk jādomā par to, ka viņi paši daudz ko spēj izdarīt, un nemaz nav tik nevarīgi.

Jau ziņots, ka valdība pieņēma lēmumu no 2024. gada valsts aizsardzības mācību vispārizglītojošo skolu 10. un 11. klasē, kā arī profesionālās ievirzes izglītības iestāžu 1., 2 vai 3. kursā ieviest kā obligātu mācību priekšmetu.

Image
Jaunsardze
Foto; Jaunsardzes centrs

2018. gadā VAM tika ieviesta kā pilotprojekts 13 Latvijas skolās. Pašlaik valsts aizsardzības mācība skolās joprojām tiek īstenota brīvprātīgi, taču šo skolu šobrīd ir tik daudz, ka šajā mācību gadā valsts aizsardzības mācību apgūst jau vairāk nekā 10 000 jauniešu.

VAM mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošās valsts aizsardzības kontekstā.

Image
Jaunsardze
Foto: Jaunsardzes centrs

Valsts aizsardzības mācības apgūšana un brīvprātīga iestāšanās Jaunsardzē veicina jauniešu fizisko sagatavotību un patriotismu. Taču nedz jaunsargiem, nedz arī valsts aizsardzības mācību apguvušajiem audzēkņiem pēc tam nav obligāti jāizvēlas militārā karjera. Tas ir brīvprātīgs lēmums, ko jaunieši, kurus ieinteresējusi militārā joma, pēc VAM apgūšanas un skolas absolvēšanas, iespējams, arī pieņems.

Vairāk par Jaunsardzes centra vakancēm: https://www.jc.gov.lv/lv/vakances

Vairāk par jaunsargu instruktoru darba specifiku, prasībām un atalgojumu: https://www.jc.gov.lv/lv/tava-misija-latvijas-jauniesi

Dalies ar šo ziņu