I. Mūrniece uzsver Jaunsardzes instruktoru nozīmi patriotiskas un atbildīgas jaunatnes veidošanā

Jaunsardze
Sargs.lv
Jaunsardze
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jaunsargu instruktori ir tie, kuri ikdienā jauniešiem māca gan mīlestību un patriotismu pret Latviju, gan arī daudzas citas dzīvē nepieciešamās praktiskās prasme, tā, atklājot Jaunsardzes centra gada noslēguma sanāksmi, jaunsargu instruktoriem un Jaunsardzes centra darbiniekiem sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Viņa uzskata, ka saspringtās ģeopolitiskā situācijas kontekstā valsts aizsardzības mācības un arī valsts aizsardzības dienesta ieviešana Latvijā ir nākusi īstajā laikā.

Ministre ir gandarīta, ka pašlaik valsts aizsardzības mācība daudzās Latvijas skolās ir ieviesta kā izvēles priekšmets, un šo skolu skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir dubultojies.

Ministre pateicās visiem jaunsargu instruktoriem un Jaunsardzes centra darbiniekiem par svarīgo izglītojošo darbu, ko viņi ikdienā veic.

Image
Jaunsardze
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Man Jaunsardzes darbs nav svešs. Esmu tikusies gan ar jaunsargiem, gan instruktoriem, tāpēc zinu jūsu patriotismu, degsmi, kā arī milzīgo pacietību, ar kādu jūs diendienā strādājat un mācāt mūsu jaunatnei Latvijas mīlestību un patriotismu,” viņa saka.

Karš Ukrainā ir parādījis, ka valsts ir jāaizsargā no konflikta pirmās minūtes un no pirmā robežas metra. Ukrainas sāpīgā pieredze rāda - kur ienaidnieks iet pāri robežai, tur nepaliek nekas, tikai posts un iznīcība.

Tāpēc ministre uzsver –  valsts aizsardzības mācības un arī valsts aizsardzības dienesta ieviešana ir nākusi īstajā laikā.

Ministre ir gandarīta, ka pašlaik valsts aizsardzības mācība daudzās Latvijas skolās ir ieviesta kā izvēles priekšmets, un šo skolu skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir dubultojies.

Šajā mācību gadā valsts aizsardzības mācību kā izvēles priekšmetu apgūst ap 10 500 skolēnu 150 Latvijas skolās.

Image
VAM
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības mācība tiek īstenota gan kā mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās izglītības iestādēs mācību gada ietvaros, gan kā interešu izglītība jeb brīvprātīga dalība vasaras nometnēs.

Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir būtiski visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 2024. gada 1. septembra valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās gan vidusskolās, gan profesionālās ievirzes izglītības iestādēs būs obligāta.

Lai nodrošinātu valsts aizsardzības mācības kā obligāta izglītības priekšmeta īstenošanu visā valstī, kā arī nodrošinātu Jaunsardzes pieejamību visos Latvijas novados, Jaunsardzes centram kopumā nepieciešami 270 jaunsargu instruktori, kā arī papildu administratīvais personāls.

Jaunsardzes centrs aicina esošos pedagogus, augstāko izglītību ieguvušos, kā arī vidusskolu absolventus izvēlēties valsts aizsardzības mācības skolotāja profesiju. Vairāk informācijas: www.jc.gov.lv/lv/dross-karjeras-plans  

“Instruktori, jūs būsiet tie, kas tiksies ar jauniešiem. Jūs būsiet kā dzīvā ķēde, viņi pie jums nāks ar dažādiem jautājumiem – ko nozīmē dienests un valsts aizsardzība. Jūs būsiet tie, kuri šos jautājumus diendienā skaidros. Lai jums pietiek pacietība un sirds degsme!” saka I. Mūrniece.

Jau ziņots, ka 15. decembrī notika Jaunsardzes centra gada noslēguma sanāksme. Tajā tika pārrunāti tādi jautājumi kā valsts aizsardzības mācības ieviešanas gaita Latvijas skolās, kā arī citas aktualitātes, piemēram, papildu jaunsargu instruktoru piesaistes process.

Jaunsardzes centrs organizē valsts aizsardzības mācības apguvi vidusskolās un īsteno Jaunsardzes darbu. Jaunsardzes kustība šogad atzīmēja 30. gadadienu, un pašlaik tajās piedalās vairāk nekā 7000 jauniešu visā Latvijā.

Dalies ar šo ziņu