Jaunsardzes centra direktors: Jaunsargu instruktors ir amats, ar kuru lepoties un no kā ņemt piemēru

Jaunsardze
Sargs.lv
Jaunsargu instruktori kursos Alūksnē šī gada augustā/Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsargu instruktori kursos Alūksnē šī gada augustā/Foto: Jaunsardzes centrs

Jaunsargu un valsts aizsardzības mācības (VAM) instruktors ir cilvēks, kurš ne tikai novada savas dienas kārtībā ieplānotās nodarbības, bet ir arī bērnu un jauniešu liels balsts, uzticības persona un piemērs. Tā intervijā, raksturojot instruktorus, norāda Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs, piebilstot – šie cilvēki spēj atstāt būtisku nospiedumu jauniešu un bērnu dzīvēs. Un par to pulkvežleitnants ir pārliecināts, jo pats savulaik uzsāka studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, galu galā kļūstot par centra direktoru, pateicoties savam jaunsargu instruktoram nu jau tai saulē esošajam Ilgvaram Veļikam. Tādējādi viņš nešaubās, ka instruktora darbs ir patiesi jēgpilns. Tiesa, tas gan neatceļ to, ka katram vajag drošību, iztiku un finansiālos līdzekļus. Tāpēc instruktoru atalgojums nesen kā palielināts līdz aptuveni 1400 eiro (pirms nodokļu nomaksas), un to iecerēts nākošgad palielināt vēl par 100 eiro. Tāpat papildus, ja nepieciešams, tiek segtas studiju izmaksas vai nu Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) vai arī pedagoģijas maģistra studijas jebkurā Latvijas augstākās izglītības iestādē. Kā saka pulkvežleitnants – vajadzīga tikai vēlme, jo pārējo nodrošinās Jaunsarzdes centrs.

Pulkvežleitnants atzīmē – pedagogs ir cilvēks, kurš bērnā un jaunietī ieliek ļoti būtiskas zināšanas, savukārt militārpersona ir cilvēks, kurš veic dienestā uzdotos ikdienas uzdevumus, nodrošinot valsts aizsardzību. Jaunsargu un VAM instruktors apvieno abas šīs specialitātes. Tas savā ziņā viņus padara īpašākus, vienlaikus, kā norāda Jaunsardzes centra direktors, uzliekot uz instruktoru pleciem arī lielāku atbildību.

Jaunsargu instruktors ir kā vairāki cilvēki vienā – pedagogs, treneris, mentors, psihologs, militārpersona. Kad jaunsargu instruktors beidz nodarbību, pēc tās pie viņa mēdz pieiet jaunieši, bērni, kuri stāsta par savām problēmām, kas dažkārt ir diezgan dziļas. Tajā brīdī viņš ir tas, kuram jāsniedz atbildes, jānomierina jaunietis. Tas nav tā, ka viss beidzas līdz ar nodarbību. Jāatzīmē, ka papildus katram instruktoram ir sava noliktava, līdz ar to viņš ir atbildīgs arī par materiāltehniskajiem līdzekļiem, veic tirgus izpēti, noslēdz un sagatavo līgumus. Viņu atbildībā ir daudz specifisku jomu, un tāpēc jaunsargu un VAM instruktori ir īpaši,” viedoklī dalās pulkvežleitnants A. Mirbahs.

Image
alsts aizsardzības mācības nodarbība Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolā, ko vada Jaunsardzes instruktors kaprālis Mareks Rimšāns
Valsts aizsardzības mācības nodarbība Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolā, ko vada Jaunsardzes instruktors kaprālis Mareks Rimšāns/Foto: Krista Bērziņa/aģentūra “Jazz Communications”

Tikmēr instruktoram jāstāv stabili uz divām kājām – viena reprezentē VAM pasniedzēju, bet otra jaunsargu instruktoru. Un saprotams, jo jaunsargu instruktoram jābūt speciālistam abās jomās, zinot, kā organizēt un pasniegt Jaunsardzes interešu izglītību, kā arī valsts aizsardzības mācību, kas būs obligāts mācību priekšmets 2024. gadā. 

Ar to arī pamatā ir saistīta instruktoru ikdiena. Tiesa, ja VAM nodarbības tiek saplānotas, vienojoties ar skolu, tad jaunsargu nodarbības un pasākumus instruktors plāno pats, tos ieplānojot sev piemērotākajā laikā. Protams, ir nodefinēti arī gada centrālie pasākumi, piemēram, VAM un Jaunsadzes nometnes, pārgājieni vai citas norises, kas paredz programmā noteiktu zināšanu apguvi, bet arī šeit instruktoriem dota vaļa šajās norisēs pievienot  “savu ķirsīti”, tās padarot sev un jauniešiem interesantākas.

Image
Babītes skolas 1.līmeņa jaunsargu nometne
Babītes skolas 1.līmeņa jaunsargu nometne/Foto: Jaunsardzes centrs

Tomēr, neskatoties uz būtisko instruktoram “uzlikto” atbildību, pulkvežleitnants ir pārliecināts, ka šī ir viena no jomām, kas, atskatoties uz dzīvē padarīto, dara gandarījumu, jo instruktoriem ir tā iespēja bērnu un jauniešu dzīves ievirzīt pozitīvā gultnē, no sevis sniedzot to labāko. Un to viņš saka ne tāpēc, ka ir Jaunsardzes centra direktors, bet gan tāpēc, ka ir viens no bijušajiem jaunsargiem, kurš ņēmis piemēru un to labāko no sava jaunsargu instruktora.

Es sāku studēt Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tikai sava jaunsargu instruktora Ilgvara Veļika dēļ, kurš diemžēl šogad devās tai saulē. Viņš ir viens no cilvēkiem manā dzīvē, kurš mani ir ļoti iespaidojis. Tāpēc es ar pilnu pārliecību no savas pieredzes varu teikt, ka jaunsargu instruktors ir atslēgas persona daudzu jaunsargu dzīvēs, ietekmējot viņu tālākās izvēlēs dzīvē.
Jaunsardzes centra direktors
pulkvežleitnants Aivis Mirbahs

Lai kļūtu par jaunsargu instruktoru, nepieciešama tikai vēlme, jo pārējo nodrošina Jaunsardzes centrs, piemēram, pedagogam nepieciešamo izglītību.

Ja jaunsargu instruktors nav ieguvis nekādu akadēmisko izglītību, Jaunsardzes centrs pilnībā apmaksā studijas Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmijā. Savukārt, ja instruktors akadēmisko izglītību ir ieguvis, piemēram, bakalaura grādu socioloģijā, tad Jaunsardzes centrs sedz studiju izmaksas instruktora paša izvēlētā augstskolā, piemēram, Latvijas Universitātē, lai pedagoga izglītību iegūtu jau maģistrantūrā. Jāatzīmē arī, ka par instruktoru var strādāt paralēli studijām.

Jaunsardzes centrs arīdzan nodrošina jaunsargu un VAM instruktoram nepieciešamos militāros un Jaunsardzei un valsts aizsardzības mācības  programmi nepieciešamos specifiskos kursus. Līdz ar to arī militārās pieredzes trūkums nebūt nebūs šķērslis darbam Jaunsardzes centrā.

Image
Jaunsargu instruktoru kursi šī gada augustā/Foto: Jaunsardzes centrs
Jaunsargu instruktoru kursi šī gada augustā/Foto: Jaunsardzes centrs

Kad instruktors ieguvis nepieciešamās zināšanas, tad, kā atzīmē pulkvežleitnants, var teikt, ka viņš sastāv no trīs komponentēm – sirds, smadzenēm un rokām.

“Ar sirdi, kas, manuprāt, ir pats svarīgākais, cilvēks pamatā saprot, ko vēlas darīt, ka vēlas būt daļa kaut kā lielāka, un Jausnarzdes centrs ir kaut kas lielāks. Galu galā 2024. gadā VAM pasniegsim visās Latvijas skolās, saglabājot arī Jaunsrdzes aktivitātes. Tas nozīmē, ka 2024./2025. mācību gadā izglītosim aptuveni 40 000 jauniešus un bērnus. Smadzenes – tās ir instruktoram nepieciešamās zināšanas, iegūstot akadēmisko izglītību un specialitātes kursus. Savukārt rokas “pieslēdzas”, kad jaunsargu instruktors ar sirdi ir šeit, ar smadzenēm ir sapratis, kas jādara. Tad ar rokām viņš to visu realizē,” norāda pulkvežleitnants A. Mirbahs.
Image
Jaunsargu instruktori kursos šī gada augustā
Jaunsargu instruktori kursos šī gada augustā/Foto: Jaunsardzes centrs

Viņš gan piebilst – vienlaikus arī Maslova piramīdu neviens nav atcēlis. Katram ir vajadzīga drošība, iztika un finansiālie līdzekļi.  

“Visu nevar balstīt tikai uz patriotismu un bērnu izglītošanas prieku. Tāpēc es nenogurstoši strādāju, lai instruktoriem būtu finansiālais atbalsts – sociālās garantijas un konkurētspējīgs atalgojums. Šogad mums izdevās pacelt jaunsargu instruktoru līdz aptuveni 1400 eiro (pirms nodokļu nomaksas. Nākamgad atalgojumu plānots palielināt vēl par 100 eiro. Savukārt 2024. gadā mans mērķis ir sasniegt 1650 eiro “uz papīra”,” norāda Jaunsardzes centra direktors.

Šobrīd visvairāk jaunsargu instruktori tiek meklēti Rīgā, Ventspilī un Jelgavā, bet, protams, ir iespējas arī aktīvi strādāt citos Latvijas reģionos.

Image
Jaunsargu instruktori kursos šī gada augustā
Jaunsargu instruktori kursos šī gada augustā/Foto: Jaunsardzes centrs

“Sargs.lv” arī vēstījis – tagad arī Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošajās iestādēs dienošie var kļūt par valsts aizsardzības mācības priekšmeta pasniedzējiem.

Dalies ar šo ziņu