Pirmo reizi Jaunsardzes centra vecākajiem ekspertiem piešķirta štāba virsseržanta pakāpe

Jaunsardze
Sargs.lv
NBS virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts Bogdanovs piešķir štāba virsseržanta pakāpes Jaunsardzes centra instruktoriem
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijā pirmo reizi Jaunsardzes centra vēsturē trīs vecākajiem ekspertiem militārās izglītības jautājumos – Dainim Gudermanim, Mārim Kripševicam un Aleksandram Terentjevam piešķirta štāba virsseržanta pakāpe. Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs norāda – līdz ar jauno pakāpi, audzis arī darba līmenis un atbildība, kas no viņiem tagad tiks gaidīta.

Jaunsardzes centra vecākajiem ekspertiem štāba virsseržanta pakāpe piešķirta, pamatojoties uz notiekošo Jaunsardzes centra reorganizāciju, gatavojoties 2024. gadam, kad valsts aizsardzības mācība būs obligāts mācību priekšmets. Jaunsardzes centra direktors skaidro, ka vecāko ekspertu amata pienākumi mainījušies jau aptuveni pirms gada, kad amata aprakstam pievienota arī valsts aizsardzības komponente – šis punkts ir bijis viens no trīs, kas ļāva iegūt štāba virsseržanta pakāpi. Jaunsardzē tagad ir trīs štāba virsseržanti, kuri ir vecākie eksperti militārās izglītības jautājumos Jaunsardzes centra Plānošanas nodaļā, kā arī divās novada nodaļās.

Image
Jaunsardzes centra vadītājs pulkvežleitnants Aivis Mirbahs apsveic jaunos Jaunsardzes štāba virsseržantus
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Jaunsardzes centra vadītājs pulkvežleitnants Aivis Mirbahs apsveic jaunos Jaunsardzes štāba virsseržantus/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Jaunsardzes centrs kādreiz stāvēja uz vienas kājas – jaunsargu apmācība kā interešu izglītība. Tagad mēs stāvam uz divām kājām, kas ir valsts aizsardzības mācība un Jaunsardze. Līdz ar to mēs sākam audzēt muskuļus, gatavojoties 2024. gadam. Arī šie štāba virsseržanti ir saistīti ar Jaunsardzes centra reorganizāciju. Viņi ir tie, kuri plāno, organizē un kontrolē mācību procesu gan Jaunsardzē, gan valsts aizsardzības mācībā,” skaidro pulkvežleitnants A. Mirbahs.
Image
NBS virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts Bogdanovs piešķir štāba virsseržanta pakāpes Jaunsardzes centra instruktoriem
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NBS virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts Bogdanovs piešķir štāba virsseržanta pakāpes Jaunsardzes centra instruktoriem/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Viņš arī norāda – štāba virsseržanta pakāpes piešķiršana ir kā apliecinājums izaugsmes iespējām Jaunsardzes centrā, bet, galvenokārt, tas ir pamudinājums strādāt ar lielāku atdevi pakāpes ieguvējiem. Tomēr – līdz ar jauno pakāpi audzis arī līmenis un atbildība, kas no viņiem tagad tiks gaidīti.

Jāatzīmē, ka Jaunsardzes centra vecākie eksperti zināja, ka viņiem tiks piešķirta nākamā dienesta pakāpe, tomēr tās piešķiršanas mirklis tika turēts noslēpumā. “Manuprāt, ir jauki, ka šobrīd, kad daudzus pārņem nomākts garastāvoklis vīrusa un ierobežojumu dēļ, ir kolēģi, kuri vēlas ar šādām aktivitātēm iepriecināt. Tāds arī bija mērķis,” saka pulkvežleitnants A. Mirbahs.

Turklāt simboliski, ka arī Nacionālo bruņoto spēku virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts – Bogdanovs piedalījās pakāpju piešķiršanas pasākumā. Pulkvežleitnants A. Mirbahs norāda – tādējādi augstākais virsseržants apliecina, ka Jaunsardzes centrs nav atrauts no Aizsardzības ministrijas un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Image
Jaunsardzes centra vadītājs pulkvežleitnants Aivis Mirbahs apsveic jaunos Jaunsardzes štāba virsseržantus
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Jaunsardzes centra vadītājs pulkvežleitnants Aivis Mirbahs apsveic jaunos Jaunsardzes štāba virsseržantus/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Mums ir jāstrādā roku rokā, jo visi strādājam vienam mērķim un vienai sistēmai. Lai arī katra struktūra ar citādākām metodēm, mums visiem ir viens mērķis – aizsargāt šo valsti,” uzsver Jaunsardzes centra direktors.

Jaunajiem štāba virsseržantiem pakāpi pasniedza Nacionālo bruņoto spēku virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts - Bogdanovs.

“Šis ir vēsturisks brīdis, kad Jaunsardzes centrs pārtapis nākamajā stadijā - tajā ir pirmie štāba virsseržanti. Šī ir vecākā instruktora augstākā pakāpe, kas uzliek papildus slogu arī turpmāk pilnveidot savas zināšanas,” vēlot veiksmi jaunajiem štāba virsseržantiem, sacīja augstākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs.

Pakāpē paaugstināti Jaunsardzes centra Plānošanas nodaļas vecākais eksperts militārās izglītības jautājumos štāba virsseržants Dainis Gudermanis, Jaunsardzes Pirmā novada vecākais eksperts militārās izglītības jautājumos štāba virsseržants Māris Kripševics, kā arī Jaunsardzes Piektā novada vecākais eksperts militārās izglītības jautājumos štāba virsseržants Aleksandrs Terentjevs.

Štāba virsseržants D. Gudermanis saka – būt par vienu no trīs Jaunsardzes centra pirmajiem štāba virsseržantiem ir liels pagodinājums. Tomēr pakāpe uzliekt arī papildus atbildību, veicot ikdienas uzdevumus.

Viņš atklāj – lai arī zinājis, ka notiek darbs, lai būtu iespējams piešķirt štāba virsseržanta pakāpes, nav bijusi pārliecība, ka tā tiešām notiks. Līdz ar to izdevies pozitīvs pārsteigums.

“Šīs pakāpes iegūšana – tā ir katra karavīra loģiska izaugsme. Tu ej kursus, tev ir amats un izglītība, tad pakāpi arī var iegūt. Manā gadījumā visi trīs punkti izpildījās. Paldies direktoram par to,” izsakot pateicību, pauž štāba virsseržants.

Image
Jaunie Jaunsardzes centra štāba instruktori pēc nākamās dienesta pakāpes saņemšanas kopā ar Jaunsardzes centra vadītāju pulkvežleitnantu A. Mirbahu, NBS augstāko virsseržantu E. Jokstu-Bogdanovu un Jaunsardzes centra kolēģiem
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Jaunie Jaunsardzes centra štāba instruktori pēc nākamās dienesta pakāpes saņemšanas kopā ar Jaunsardzes centra vadītāju pulkvežleitnantu A. Mirbahu, NBS augstāko virsseržantu E. Jokstu-Bogdanovu un Jaunsardzes centra kolēģiem/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Līdzīgi, arī štāba virsseržants M. Kripševics norāda – iegūtā pakāpe ir loģisks izaugsmes nākamais solis, kas nāk arī ar papildus atbildību. Viņš arī izsaka pateicību Jaunsardzes centra direktoram par piešķirto pakāpi.

Jaunsardzes Piektā novada vecākais eksperts militārās izglītības jautājumos štāba virsseržants A. Terentjevs izsaka pagodinājumu būt starp trīs vecākajiem ekspertiem, kuri šodien ieguva pakāpi. Arī viņam tas bija pārsteigums.

“Papildus pozitīvajām sajūtām, piešķirtā pakāpe uzliek arī pienākumu rādīt priekšzīmi citiem. Turklāt tagad uzdevumi būs jāveic ar dubultu atdevi,” saka štāba virsseržants A. Terentjevs.

Dalies ar šo ziņu