Sākušies jauno kadetu iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā

Izglītība
Sargs.lv
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Foto: Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šodien Kandavā pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā norisinājās potenciālo jauno kadetu iestājpārbaudījumi, kuros sevi devās pierādīt 29 jaunieši no dažādām Latvijas pilsētām. Arī portāls “Sargs.lv” devās apskatīt iestājpārbaudījumu norisi un uzzināt vairāk par jauniešu vēlmi iestāties šajā skolā.

Kopumā mācībām pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā pieteicās aptuveni 80 jauniešu. Šodien, lai kārtotu kombinēto testu un fiziskās sagatavotības testu, tika aicināti 29 jaunieši, taču šo trešdien paredzēts rīkot vēl vienu atlases posmu, kurā ieradīsies atlikušie jaunieši, kuru iesniegto dokumentu izskatīšana vēl noris. Kalpaka skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners intervijā portālam “Sargs.lv” atzina, ka visi jaunieši, kuri pieteicās, netiks uzaicināti kārtot iestājpārbaudījumus, jo daļai no tiem sekmes neatbilst uzņemšanas prasībām. Daļa arī sarunu procesā pārdomāja, jo saprata, ka nav gatavi šādam pārbaudījumam.

“Viens no nosacījumiem ir dzīvot uz vietas kopā ar pārējiem kadetiem un ievērot militāro režīmu. Tas ne visiem ir pa spēkam, jo tas prasa izturību. Dažiem ir grūti atrauties no vecākiem, kļūt patstāvīgam un pieaugt,” portālam “Sargs.lv” atzina skolas direktors I. Kušners.

Šogad arī nedaudz ir mainīti iestāšanās kritēriji, proti, ir precīzāk definētas zināšanu prasības un nācis klāt kombinētais zināšanu tests. Arī apmācību procesā ir veikti uzlabojumi, piemēram, šogad vairāk tiks pievērsta uzmanība iekšējo muskuļu nostiprināšanai, kas jauniešiem ir īpaši nepieciešama.

Image
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Ierodoties varēja novērot vairāku jauniešu rosību gan ap skolu, gan pašā skolā. Jaunieši bija sadalīti divās grupās, proti, vieni kārto fiziskās sagatavotības testu, otri – kombinēto zināšanu testu. Saņemot galvenos norādījumus un instrukcijas, potenciālie kadeti ķērās pie uzdevumu risināšanas. Kombinētais tests sastāv no trīs daļām – argumentētas esejas, loģikas uzdevumiem un dzīves spēka spēju testa.

Image
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pēc kārtīga domāšanas pārbaudījuma galvai, jaunieši devās uz skolai blakus esošo stadionu, kurā tika pārbaudīta fiziskā sagatavotība, kuras ietvaros ir pārbauda jauniešu lokanību, spēku, izturību, ātrumu un veiklību. Lai arī diena iesākās ar mākoņainu un salīdzinoši mērenu temperatūru, tomēr dienas vidū uzspīdēja pamatīga saule, kas uz jauniešu pierēm radīja vēl papildus sviedru piles un iestājpārbaudījumus lika kārtot ar papildus slodzi. Šādos apstākļos iezīmējās lielākas atšķirības starp jauniešiem, kuri pirms aktīvi tam attīstīja savu fizisko noturību, un jauniešiem, kuri to darīja paviršāk.

“Mani nedaudz sabaidīja ar iestājpārbaudījumiem, tāpēc es jau no februāra esmu pievērsusies savas fiziskās sagatavotības un lokanības pilnveidošanā. Arī iepriekš es dejoju, spēlēju volejbolu, jāju ar zirgu un skrēju, taču tagad to darīju aktīvāk,” atzina kadeta kandidāte Jasmīne Ļisova no Smārdes.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadetu kandidāte
Jasmīne Ļisova

Jaunieši kopumā ir motivēti un apņēmības pilni pieradīt sevi. Jau iestājpārbaudījumu laikā varēja novērot jaunu draudzību veidošanos, kuru iedvesmoja arī šī brīža Kalpaka skolas kadeti, kuri ar prieku uzņēma jaunos kandidātus un atbildēja uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

Image
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā
Iestājpārbaudījumi pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Portāls “Sargs.lv” uz sarunu aicinājām vairākus jauniešus, kuri bija ieradušies kārtot iestājpārbaudījumus, lai noskaidrotu viņu motivāciju un nākotnes plānus.

“Mācībām šeit pieteicos, jo jau iepriekš pats mācījos Oskara Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskolā, kurā man radās interese par militāro izglītību un karjeru. Es apzināti arī trenējos iestājpārbaudījumiem – gāju vakaros skriet, pievilkties un fiziski trenēties. Gribu savu nākotni veidot aizsardzības akadēmijā, taču vēl nezinu vai tie būs sauszemes, jūras vai gaisa spēki,” intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja rīdzinieks Endijs Vāravs.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadetu kandidāts
Endijs Vāravs

Starp potenciālajiem Kalpaka skolas kadetiem bija arī ventspilnieks Ernests Vēbergs, kurš nolēmis mācīties šajā skolā, jo vēlas savu nākotni saistīt ar militāro dienestu.

“Es gribētu savu nākotni saistīt ar militāro dienestu Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā vai pretterorisma vienībā. No mācībām Kalpaka skolā es sagaidu labi pavadītu laiku, izaicinājumus un daudz jaunas apgūtas prasmes,” skaidroja E. Vēbergs.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadetu kandidāts
Ernests Vēbergs

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka šogad paredzēts uzņemt 50 jaunos kadetus, kas, ja salīdzina ar pagājušo gadu, ir par 20 jauniešiem vairāk. Skola piedāvā stipendiju, bezmaksas dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un nodrošina ar visu nepieciešamo ekipējumu. Pēc skolas absolvēšanas ir iespējas uzsākt militāro karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos, vai turpināt mācības jebkurā citā augstskolā. Iegūtās zināšanas kalpos par pamatu tālākai attīstībai un izaugsmei.

Dalies ar šo ziņu