Mācību gads O. Kalpaka skolā tuvojas noslēgumam, kadeti ir apmierināti un citiem iesaka pievienoties

Izglītība
Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tuvojas pirmā mācību gada noslēgums pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā, taču pirms divu mēnešu vasaras brīvlaika, skolas kadetiem ir nepieciešams iziet praksi jeb jaunkareivja kursu, kurā tiek praktiski pārbaudītas teorētiskās zināšanas. Portāls “Sargs.lv” apmeklēja jauniešus prakses laikā un pārliecinājās, ka viņi ir apmierināti ar aizvadīto gadu un priecājas par savu izvēli mācīties Kalpaka skolā. Šogad uzņemšanā, kas sāksies 15. jūnijā, paredzēts uzņemt vēl 50 jauniešus, kas ir par 20 vairāk nekā pagājušajā gadā.

Portāls “Sargs.lv” devās uz Kandavu, lai klātienē novērotu apmācību procesu un aprunātos ar jauniešiem, instruktoriem un skolas vadību par aizvadīto gadu.

“Pirmais gads ir bijis ļoti piesātināts ar piedzīvojumiem un pasākumiem. Šī gada laikā esmu novērojis, kā viņi izaug no pusaudžiem un kļūst par pieaugušajiem. Sākumā izaicinājums bija panāk disciplīnu, lai jaunieši netraucētu viens otram mācības un visu darītu laikā. Tiem, kuriem ar mācībām gāja grūtāk, tie ļoti intensīvi strādāja un uzlaboja tās. Noslēdzot mācību gadu vispārizglītojošajos priekšmetos, vidējā atzīme bija 7.81,” atzina pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners.

Intervētie kadeti portālam “Sargs.lv” atzina, ka visgrūtākais bija sākums, kad bija nepieciešams pamest savu ierasto dzīvi mājās un doties uz nezināmu vietu, kurā būs jāpavada laiks ar tikko iepazītajiem kadetiem. Pēc daudzajiem pasākumiem un kopā veiktajiem uzdevumiem, kadeti savā starpā saliedējās un tagad atzīst, ka spēj darboties vienā lielā komandā.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Sargs.lv

“Aizvadītais gads kopumā bija jautrs, emociju un piedzīvojumu pilns. Pirmos četrus mēnešus bija grūtāk, jo bijām tālu no mājām un ģimenes. Mēs cīnījāmies katrs pats ar sevi, kopā mēs izaugām no tām problēmām,” sacīja kadete Aina Muskare.

“No sākuma bija grūti pierast, ka istabai visu laiku ir jābūt perfektā kārtībā, taču tas ļoti labi iemācīja disciplīnu, kas nākotnē būs noderīga ne tikai militārajā jomā. Tādas mācības kā šeit nav nevienā citā Latvijas vidusskolā un, manuprāt, apmācību process ir ļoti aizraujošs un interesants,” atzina kadets Valters Mūrmanis.

“Mācoties šeit, esmu sapratusi, ka iepriekš mana ikdiena bija pārāk viegla. Tagad, aizbraucot mājās, gribas kaut ko darīt daudz vairāk. Ir ļoti interesanti un nav visu laiku pēc skolas jāsēž gultā un jāgarlaikojas,” skaidroja kadete Sandija Gunta Evardsone.

Teju visi kadeti kā viens portālam “Sargs.lv” atzina, ka visgrūtākie bija agrie rīti un rīta rosmes, kad par spīti saldajam miegam, bija nepieciešams celties un doties pildīt fiziskos vingrinājumus.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Sargs.lv

Jaunieši pavisam nesen ir uzsākuši mēnesi ilgu praksi, kuras laikā ar Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu palīdzību apgūst Jaunkareivja kursu. Kalpaka skolas audzēkņi šim notikumam ir gatavojušies visu gadu, tāpēc tagad tiek pārbaudītas viņu zināšanas praktiskos uzdevumos. Daži uzdevumi liek jauniešiem izkāpt no komforta zonas, kas rada papildus sarežģītības uzdevumu veikšanā, taču portāla “Sargs.lv” intervētie kadeti atzīst, ka praksi kopumā vērtē ļoti labi.

“Es ļoti labi vērtēju šo praksi, jo šeit mēs varam gūt praktiskas zināšanas, kuras iepriekš apguvām teorijas veidā,” sacīja kadete Sandija Gunta Evardsone.

“Šī prakse ir ļoti interesanta, jo ir jauni vada komandieri, kuri katrs no savas pieredzes izstāsta un iemāca dažādas jaunas lietas. Man visinteresantāk bija maskēt savu ekipējumu, tas bija kā maziņš rokdarbu treniņš, kurā bija jāpieliek dažādi zariņi vai auduma gabali, kas izskatītos gan smuki, gan pildītu savu funkciju,” atzina Aina Muskare.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas 4. kursa kadets kaprālis Armīns Zutis ir viens no instruktoriem, kurš ir ieradies, lai apmācītu Kalpaka skolas kadetus un nodotu tālāk savas zināšanas. Sarunā ar portālu “Sargs.lv” A. Zutis atzina, ka jaunie kadeti ir ļoti motivēti un ātri apgūst nepieciešamās prasmes, kuras turpmāk noderēs gan civilajā, gan militārajā jomā.

“Viņi ir ļoti augsti motivēti, viņi visu laiku cenšas sevi pilnveidot. Ar viņiem esmu jau otro nedēļu un redzu, ka viņi ir motivēti arī civilajā dzīvē, proti, apgūst dažādus muzikālos instrumentus un pilnveido sevi dažādās jomās. Mums pašiem šī ir pirmā pieredze strādāt ar jauniešiem, tāpēc ir svarīgi saprast veidu kādā vislabāk pasniegt nodarbības, bet viņi ir tā kā tāds “sūklis”, kas ļoti ātri un daudz spēj uzņemt informāciju,” atzinīgi vērtējot Kalpaka skolas kadetus sacīja kaprālis A. Zutis.
Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners portālam “Sargs.lv” atzina, ka turpmāk tiks strādāts, lai vairāk attīstītu jauniešu fizisko sagatavotību, kas karavīra ikdienā ir ļoti nepieciešama. Plānots arī attīstīt instruktoru kapacitāti un materiāltehnisko nodrošinājumu eksaktajiem priekšmetiem, lai būtu interesantākas un kvalitatīvākas mācības.

“Es iesaku citiem nākt uz Oskara Kalpaka skolu mācīties, un esmu pārliecināta, ka pēc pirmā gada zinu vairāk nekā cits savos 20 gados. Piemēram, tā pati medicīna, kas noder arī ikdienas dzīvē, bet parastajās skolās to tik daudz neapgūst. Te vienmēr ir jautri un ir labs, atbalstošs kolektīvs,” atzina Aina Muskare.

“Es nekad iepriekš neesmu bijusi saistīta ar militāro jomu, neesmu gājusi Jaunsardzē un arī radinieki nav militāristi, tāpēc man šis viss bija kaut kas jauns. Ja jaunietis ir fiziski spēcīgs un apņēmīgs, tad Oskara Kalpaka skola ir īstā vieta, kur sevi pierādīt un attīstīt prasmes,” skaidroja kadete Signe Līne.

Pavisam drīz sāksies arī jauno pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas audzēkņu uzņemšana, un šogad paredzēts uzņemt 50 jaunos kadetus, kas, ja salīdzina ar šo gadu, ir par 20 jauniešiem vairāk. Dokumentu iesniegšana jaunajam mācību gadam notiks no 15. līdz 17. jūnijam gan klātienē, gan elektroniski. Skola piedāvā stipendiju, bezmaksas dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un nodrošina ar visu nepieciešamo ekipējumu.

Pēc skolas absolvēšanas ir iespējas uzsākt militāro karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos, vai turpināt mācības jebkurā citā augstskolā. Iegūtās zināšanas kalpos par pamatu tālākai attīstībai un izaugsmei.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Direktors pulkvežleitnants Intars Kušners novēl jauniešiem veiksmīgi nokārtot eksāmenus, uzlabot savu fizisko formu un pieteikties mācībām Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolā. Izvēlies Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālo vidusskolu un kļūsti par nākotnes līderi!

Dalies ar šo ziņu