Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti pilntiesīgi iesvētīti

Latvijā
Sargs.lv
Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti O. Kalpakam veltītajā piemiņas pārgājienā
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Godinot Kurzemes atbrīvošanas sākuma 103. gadadienu, no Rudbāržu muižas līdz memoriālajai sienai Lēnās norisinājās ikgadējais pārgājiens “Oskaram Kalpakam pa pēdām”, kurā pirmo reizi piedalījās arī Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti. Jāteic gan, ka šī gada pārgājiens bija īpašs, jo, dodot svinīgo zvērestu pārgājiena beigās, jaunieši tika iesvētīti kā pilntiesīgi O. Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti.

3. martā Latvijā atzīmē operācijas “Atkusnis” sākumu. 1919. gada 3. martā no Rudbāržu muižas Latvijas atsevišķais bataljons 900 karavīru sastāvā pulkveža Oskara Kalpaka vadībā uzsāka Latvijas teritorijas atbrīvošanu no Boļševikiem. Civilie, jaunsargi, zemessargi, Kanādas sabiedrotie karavīri un Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti devās ikgadējā piemiņas pārgājienā.

Pasākums iesākās ar uzrunu sadaļu Rudbāržu muižas pakājē. Tieši šeit nākotnē ir paredzēts pārcelt Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālo vidusskolu, kas šobrīd atrodas Kandavā. Vidusskolas kadetiem šī vieta ir īpaši nozīmīga, jo šeit ir atradies Latvijas atsevišķā bataljona štābs, ko vadīja pulkvedis Oskars Kalpaks. Uzrunās skolniekus un jaunsargus motivēja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Artis Roberts, Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes” vadītājs Roberts Sipenieks.

“Šodien mēs izspēlēsim to, kas notika 1919. gadā, kad latvieši cīnījās par savu brīvību. Mēs saprotam, ka tas, ko mēs šodien inscinēsim, šobrīd Ukrainā notiek pa īstam. Arī mūsu brīvība nenāca bez maksas. Mūsu drošība ir tikai mūsu pašu rokās,” pasākuma atklāšanā sacīja Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece.

Pēc uzrunām skolas kadeti R. Sipenieka vadībā devās Rudbāržu muižas ekskursijā, kurā apskatīja sapulču telpu, Oskara Kalpaka kabinetu, apmācību telpas un uzklausīja muzeja vadītāja stāstus par tā laika notikumiem.

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Rudbāržu muiža tika ieņemta bez lielām cīņām, jo boļševiki nebija motivēti cīnīties. Atmiņu stāstos ir daudz aprakstītu ikdienas notikumu. Pulkvedim O. Kalpakam esot ļoti paticis iet pirtī, taču pārējie karavīri nevarēja izturēt lielo karstumu, tāpēc tie sāka izvairīties no pirtošanās kopā ar pulkvedi. Arī tika iets medībās, lai varētu sarūpēt kārtīgu stirnu cepeti. 1919. gada 8. februārī muižā viesojās Dzelzs divīzijas komandieris Rīdigers fon der Golcs, kas bija vienīgā viņa vizīte. Šo viesošanos vēlāk atmiņās R. Golcs aprakstīja īpaši. Tajā viņu pārsteidza karavīru un virsnieku attiecības, proti, vienkāršie zemnieki kopā ar augstākā līmeņa komandieriem sēž pie viena galda un ēd stirnu cepeti,” skaidro R. Sipenieks.

Pēc Rudbāržu muižas ekskursijas kadeti devās pusdienot, taču tās nebija parastas pusdienas. Kadeti pirmo reizi izmantoja karavīra sauso uzturdevu, kas ir paredzēta lauku apstākļiem, kad ēdināšanas uzņēmumi vai pavāri nevar atrasties blakus. Kadetu sejās varēja novērot patīkamu pārsteigumu, kad no it kā mazas paciņas, var pagatavot pilnvērtīgu maltīti.

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kārtīgi iestiprinājušies un iepazinušies ar drošības noteikumiem, kadeti devās pārgājienā. Pēc pieveiktiem vairākiem kilometriem, kadetus sagaidīja pirmais uzdevums – kartes salikšana. Topogrāfiskā karte bija sagriezta vairākos gabalos, kas papildus sarežģīja uzdevumu jau tā nezināmajā apvidū. Pēcāk meža ielokā bija nepieciešams atrast dažādus militāros priekšmetus, kurus rūpīgi bija paslēpuši zemessargi no 4. Kurzemes brigādes. Kad bija izdevies atrast visus priekšmetus, tad profesionālās vidusskolas audzēkņiem tika dota iespēja pašaut ar Airsoft ieročiem.Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc vēl dažu kilometru pārgājiena jaunieša nonāca pie izaicinošākā uzdevuma, kas varēja rezultēties vēsā peldē. Kadetiem bija nepieciešams ar virvju palīdzību šķērsot upi. Šajā uzdevumā visvairāk parādījās komandas gars, proti, stiprākie kadeti stingrāk nostiepa virves, lai palīdzētu saviem ciņu biedriem vieglāk pārvarēt šķērsli. Jāatzīst, ka neviens kadets šo uzdevumu nepabeidza ūdenī. Visi veiksmīgi nokļuva upes otrajā krastā.

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pārgājiena noslēgumā skolas vadība bija izstāstījusi, ka kadetiem būs nepieciešams forsēt Kojas upi...ar kājām! Tas nozīmētu upes pārvarēšanu ledaini aukstā ūdenī. Kursa drosmīgākie kadeti jau laikus sacīja, ka: “Ja liek to darīt, tad jādara!” Vienlaikus gan dažu kursantu acīs tomēr varēja novērot arī nelielu satraukumu. Nonākot upes krastā, kadeti varēja uzelpot, jo izrādās, ka tas viss ir bijis joks, jo upe tiks šķērsota ar motorizētu laivu. Šajā brīdī varēja novērot ļoti daudz smaidīgu seju.

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc garā pārgājiena un daudzajiem piedzīvojumiem kadeti vienojās kopīgās vakariņās un nelielā atpūtā, lai jau pēc brīža piedalītos svinīgajā zvēresta došanas ceremonijā.

Ceremonija norisinājās pie memoriālās sienas Lēnās, kuru uzcēla Jānis Blūms, lai godinātu savu tēvu virsleitnantu Pauli Blūmu, kurš bija viens no Oskara Kalpaka karavīriem.

Pasākuma noslēgumā kadeti deva svinīgo solījumu, saņēma skolas uzšuves un ar Elmāra Pļaviņa palīdzību iesvētīja kursa standartu. Standarts ir jebkuras militārās vienības vienotības simbols, kuru tur godā un lepojas ar to.

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners atzina, ka kopš septembra kadeti ir ievērojami auguši gan fiziski, gan garīgi. Par spīti dažādajām personībām, kadeti ir atraduši veidu kā sastrādāties komandā.

“Šodien jūs esat pierādījuši, ka varat daudz. Jūs esat uzstādījuši augstu latiņu ne tikai sev, bet arī nākamajiem kadetiem. Paldies jums par to,” uzrunā sacīja direktors pulkvežleitnants I. Kušners.

Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Pulkvedim Oskaram Kalpakam piemita karavīra izturība, spēks un gudrība. Šīs īpašības mēs nostiprinām arī mūsu kadetos. Turpmāk 3. marts tiks saistīts ar pirmā kursa kadetu iesvētībām militārā gaisotnē,” sacīja virsseržants Jānis Bisters.

Dalies ar šo ziņu