Kalpaka profesionālajā vidusskolā gaidīti jaunieši, kuri vēlas saistīt dzīvi ar līderību

Izglītība
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šogad pulkveža Oskara Kalpa profesionālā vidusskola plāno uzņemt 25 jauniešus, savukārt pēc četriem gadiem iecerēts sasniegt maksimālo skolēnu skaitu – visos kursos apmācot 200 jauniešu. Tā intervijā “Latvijas Radio” raidījumam “Pēcpusdiena” atklāja vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners, kurš skolā iestāties aicina jauniešus, kuri vēlas savu dzīvi saistīt ar līderības profesijām. Turklāt vidusskolas atklāšana notiks jau pavisam drīz – 5. jūlijā.

Raidījumā pulkvežleitnants skaidroja, ka skolas tapšanas mērķis ir radīt izglītības iestādi, kurā vispārizglītojošie priekšmeti apvienoti ar militārajām pamatprasmēm un to attīstīšanu.

“Tajā skolēnus veidosim kā inteliģentas personības ar līderu dotībām, psiholoģisko noturību, atbildības sajūtu, kā arī attīstītām fiziskajām spējām,” saka skolas direktors. 

Vaicāts, kāpēc šāda skola nepieciešama un ko tā ilgtermiņā dos, pulkvežleitnants atzīmēja, ka ir vairāki skolas veidošanas iemesli. Viņš norāda, ka šobrīd īpaši redzama Nacionālo bruņoto spēku strauja modernizācija, savā rīcībā iegūstot modernu kaujas tehniku. Lai to lietotu atbilstoši tehniskajām prasībām, nepieciešami karavīri, instruktori un virsnieki ar eksaktajām zināšanām, kuri nodrošinās šīs modernās tehnikas atbilstošu lietošanu operacionālajā vidē un ikdienā. Viņš arī atzīmēja, ka vienlīdz būtiska ir fiziskās sagatavotības puse – to prasības NBS ir diezgan augstas.

“Redzējām nepieciešamību savlaicīgi iesaistīties jauniešu fiziskās sagatavotības pilnveidošanā jau mācību procesā. Šis periods ir vispateicīgākais, viņus pakāpeniski sagatavot arī dienestam bruņotajos spēkos. Tas novērstu problēmas, ar kurām sastopamies, kad jaunieši atnāk dienēt, un augstas slodzes apstākļos gūst traumas,” viņš norādīja.

Pulkvežleitnants arīdzan atklāja, ka šogad plānots uzņemt 25 audzēkņus, kuri ieguvuši pamatizglītību. Skaitu gan plānots pakāpeniski palielināt. Iecerēts četru gadu laikā tuvoties maksimālajam skolēnu skaitam – visos kursos apmācot 200 jauniešu.

Viņš raidījumā arī informāja, ka, iestājoties skolā, jauniešiem būs jāiztur iestājpārbaudījumi, kuros tiks testēta jauniešu fiziskā sagatavotība, kā arī vērā tiks ņemtas arī eksakto mācību priekšmetu vidējo vērtējumu.

Profesionālās vidusskolas direktors mācībām aicina pieteikties jauniešus, kuri vēlas saistīt savu nākotni ar militāro jomu un līderības profesijām, lai viņos būtu motivācija uztvert un paļauties uz pārbaudījumiem. Pulkvežleitnants I. Kušners arī atgādināja – skolas absolvēšana neuzliek par obligātu pienākumu kļūt par profesionālu karavīru, veidojot karjeru vai turpinot studijas jebkurā augstskolā.

Šī skola ir ieguldījums Latvijas nākotnē – ka valstī būs vairāk jauniešu, kuri apzināsies tās pamatus un patriotismu,” teica Oskara Kalpa profesionālā vidusskolas direktors pulkvežleitnants I. Kušners.

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka no šī gada rudens vidusskola strādās sadarbībā ar Kandavas Lauksaimniecības tehnikumu. Savā pirmajā mācību gadā Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā plānots uzņemt 25 audzēkņus, piedāvājot iegūt vispārējo vidējo izglītību ar papildu inženierzinātņu priekšmetiem, angļu valodu, fizisko sagatavotību  un militāro  mācību. Mācībās uzsvars tiks likts uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu.

Mācības Skrundas novada Rudbāržu muižā iecerēts uzsākt līdz 2023. gadam. Skrundas tuvumā atrodas poligons “Mežaine”, kurā varētu notikt skolas audzēkņu apmācības. Tāpat šīs vietas izvēlei ir simboliska nozīme, jo no Rudbāržu muižas 1919. gada 3. martā sākās Latvijas atbrīvošana pulkveža O. Kalpaka vadībā.

Ziņots arī, ka valdība pērn jūnijā konceptuāli atbalstīja pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās militārās vidusskolas izveidošanu. Skolas izveide un uzturēšana tiks finansēta no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Dalies ar šo ziņu