Krievijā tanku izlaidi atzīmē ar koncertiem, lai slēptu bēdīgo situāciju ar bruņutehnikas apgādi

Ārvalstīs
Sargs.lv/Forbes
Krievijas tanks T-90
Foto: AP/Scanpix

Lai atzīmētu jaunas tanku T-90M partijas nogādi uz frontes līniju Ukrainā, Krievijas televīzijas auditorijai sarīkoti visīstākie svētki ar gavilējošu rūpnīcas strādnieku pūli, koncertu, kurā uzstājās sankciju sarakstā iekļuvušais Putina atbalstītājs Deniss Maidanovs un rokgrupa “Zemļane”, bet noslēgumā tankus svētīja Kremlim tuvās pareizticīgo baznīcas mācītājs. “Forbes” analītiķis Deivids Hemblings uzskata, ka viss šis šovs patiesībā paredzēts, lai slēptu Krievijas nopietnās grūtības ar jaunas bruņutehnikas ražošanu.

Lielāko apjomu “jaunās” Krievijas bruņutehnikas, kas aizstāj milzīgos zaudējumus Ukrainas frontē, veido no PSRS laika rezervēm izgūtie desmitiem gadu veci tanki un cita kaujas tehnika, kas kaujās nespēj mēroties ar Rietumu piegādātājiem “Abrams” un “Challenger 2” tankiem. Šobrīd faktiski tikai viena Krievijas rūpnīca ir spējīga būvēt jaunus tankus – nācijas “lepnums” “UralVagonZavod” (UVZ), kas izlaiž Krievijas mūsdienīgāko kaujas tanku T-90M.

“Mēs varam apgalvot, ka “T-90M Proriv” ir pasaules labākais tanks,” paziņoja diktators Vladimirs Putins nesenajā uzrunā, kuru citēja Krievijas ziņu aģentūra TASS. “Tiklīdz tas pietuvojas pozīcijām, citiem neatliek nekādas izredzes. Tam ir tālākais un precīzākais efektīvais šaušanas attālums,” viņš piebilda.

Tomēr šie V. Putina izteikumi ir atrauti no realitātes. Vēl nesen šo krievu izslavēto tanku kādā populārā ukraiņu publicētā video sarāva gabalos amerikāņu kājnieku kaujas mašīna “M2 Bradley”. Vājāk bruņotā kaujas mašīna tuvā distancē veica vairākus un precīzus šāvienus, neitralizējot tanka mobilitātes spējas, pirms krievu apkalpei izdevās veikt šāvienu.

Savukārt virknē citos ukraiņu publicētos video T-90M tiek iznīcināti ar “kamikadzes” pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparātu palīdzību. V. Putina izslavētās tanka aizsardzības spējas šķiet bezspēcīgas pret mazo dronu uzbrukumiem, kas licis krieviem ķerties pie arvien sarežģītākas improvizētās tanka augšējās daļas aizsardzības taktikas.

“Improvizētās [jumta aizsardzības] taktikas kulminācija ir piebūvētās bruņas, kas atgādina kāzu torti – arī tas netraucēja to apturēt ar mīnām, kam sekoja tanka iznīcināšana ar FPV dronu,” norāda analītiķis.

“Spējīgs vai nespējīgs, T-90M ir labākais tanks, kāds Krievijai ir. Tam ir lielāka uguns jauda, kā arī labākas bruņas, sakaru un sensoru sistēmu spējas nekā jebkuram citam Krievijas tankam. Veco PSRS tanku rezervēm iztukšojoties, Krievijai arvien vairāk būs nepieciešams kāpināt ražošanas jaudu, lai uzturētu ofensīvu,” secina “Forbes” eksperts.

Informācija par to, kādā apjomā Krievija spēj saražot šos tankus, ir ļoti ierobežota. Februārī Krievijas propagandas kanāli publiskoja fotogrāfijas ar diktatora vizīti UVZ rūpnīcā, radot rosīgas rūpnīcas iespaidu, kas pieblīvēta ar dažādām tehnikas vienībām. Ieskatoties tuvāk, secināms, ka rūpnīcā lielākoties atradās vecie T-72 tanki, kuri tiek atjaunoti. Vien pieci no redzamajiem tankiem patiesībā bija T-90M.

Šie materiāli bija profesionāls propagandas veids, kā parādīt, ka Krievija ražo jaunus tankus. Sižetā varētu šķist, ka to ir ļoti daudz, tomēr precīzu skaitu nav iespējams noteikt. Publiskajos videomateriālos redzams, ka rūpnīcā filmēto kadru leņķi, visticamāk, tikuši rūpīgi izvēlēti. Lielākais tanku skaits, kas redzēts jaunajos rūpnīcā uzņemtajos kadros, ir 11 tanki.

Pēdējoreiz UVZ rūpnīca paziņoja par jaunu tanku piegādēm 2023. gada decembrī, kad Krievijas ziņu aģentūra ziņoja par 15 jauniem T-90M. Paziņojumam nebija pievienoti attēli, kas liecinātu par piegāžu faktisko norisi, tomēr secināms, ka kopumā jauna bruņojuma piegādes Krievijas frontes līnijai notiek reizi ceturksnī.

Aizvadītā gada septembrī tika publicēts video ar jauno tanku piegādēm, tomēr materiālos bija identificējami vien trīs T-90M tanku modeļi. Atvērto avotu izlūkinformācija liecina, ka 2023. gadā Krievija bija spējīga saražot 44 jaunus T-90M tankus. Savukārt šogad Krievijas armijai tikuši piegādāti 11 jauni šāda modeļa tanki.

Salīdzinājumā ar pirmskara periodu pašreizējos Maskavas bruņojuma ražošanas tempos joprojām ir manāms pieaugums. Analītiķis Serhio Millers savā rakstā žurnālam “Wavell Room” norādīja, ka pirmais 2017. gada līgums par T-90M piegādēm ietvēra 30 tankus, no kuriem tikai 10 bija jauni, bet pārējie modernizēti T-90A versijas tanki. Četru gadu laikā analītiķis identificēja 56 apstiprinātas tanku piegādes līdz 2021. gada augustam.

Tomēr “Forbes” analītiķis norāda – pirms Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā okupācijas spēki plaši izmantoja agrāko T-90 versiju, kas pazīstama kā T-90A. Teorētiski Krievijas armijas ekspluatācijā ir daži simti šī tanka modeļu, tomēr analītiķi ir manījuši gandrīz pilnīgu šo tanku modeļu iztrūkumu Ukrainā jau pēc pirmajām iebrukuma dienām.

“Viena no populārākajām teorijām ir tāda, ka T-90A galvenokārt tika atvilkti, lai tos modernizētu un pārveidotu par T-90M. Kopš tā laika UVZ oficiāli vēsta, ka rūpnīcā tanki tiek ražoti pilnībā no jauna, taču ir pamats to apšaubīt. Interneta vidē redzamie T-90M aprīkoti ar novecojušām sistēmām vai iztrūkstošu aprīkojuma elementiem. Citi analītiķi pamanījuši, ka T-90M parādās bez vēja sensoriem, kas atkal liek domāt, ka tas ir daļēji modernizēts T-90A,” raksta Deivids Hemblings.
Image
Krievijas tanks T-90
Foto: Krievijas tanks T-90 / AP/Scanpix

Viens no acīmredzamajiem iemesliem jauno tanku ražošanas gausajiem tempiem ir Krievijas tērauda industrijas krīze. 2000. gados Krievijā tika veikts reorganizācijas process, kurā tika slēgtas vairākas tērauda ražotnes. 2018. gadā tika slēgta pēdējā tērauda ražošanai nepieciešamā krāsns. Vadoties pēc Ukrainas avotiem, Krievijai vairs nav aprīkojuma, kas nepieciešams augstas izturības tērauda ražošanai. Šādas izejvielas nepieciešamas arī artilērijas stobru un artilērijas uguns uztvērēju ražošanā.

Šobrīd Krievijā varētu būt aptuveni 200 T-90A tanki, kurus varētu pārveidot par T-90M, tomēr tas nespēj kompensēt līdz šim Ukrainā zaudētos 2800 tankus. Lai arī nav sagaidāms, ka Krievijas arsenālā pieejamo tanku skaits drīzumā varētu izsīkt, tas visdrīzāk turpinās stabili samazināties.

Dalies ar šo ziņu