ASV aizsardzības ministrs: Krievija karam Ukrainā ir iztērējusi līdz 211 miljardiem ASV dolāru

Konfliktu zonas
Sargs.lv/NATO/Pravda/LETA
Krievu okupanti
Foto: Krievu okupanti Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas tikšanās laikā ASV un NATO sabiedrotie apsprieda šī brīža aktuālo situāciju Ukrainā un tai nepieciešamo palīdzību. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins uzsvēra, ka Krievija ir dārgi samaksājusi par diktatora Vladimira Putina impēriskajiem sapņiem, iztērējot "līdz 211 miljardiem ASV dolāru, lai apgādātu, izvietotu un uzturētu savu impērisko agresiju pret Ukrainu".

Pārstāvju palātas priekšsēdētājs republikānis Maiks Džonsons līdz šim ir atteicies sasaukt balsojumu par likumprojektu, kas paredzētu piešķirt Ukrainai vēl 60 miljardus ASV, taču Baltais nams ir centies atrast veidus, kā nosūtīt palīdzību Ukrainai, kas jau vairāk nekā divus gadus cīnās ar Krievijas spēkiem.

Vašingtona pagājušajā nedēļā paziņoja par 300 miljonu dolāru palīdzību Ukrainai, taču L. Ostins norādīja, ka tas bija iespējams tikai pateicoties ietaupījumiem, kas gūti nesen veiktajos iepirkumos.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Devids Kamerons iepriekš brīdināja republikāņus neizrādīt vājumu, kāds tika izrādīts pret Hitleru 30. gados. Lielbritānija ir rādījusi piemēru Rietumiem Ukrainas apbruņošanā, vispirms ar prettanku ieročiem, pēc tam ar tankiem “Challenger II” un tāla darbības rādiusa raķetēm “Storm Shadow”. Tikmēr arī Francija ir nosūtījusi tālā darbības rādiusa raķetes “Scalp”, kamēr Vācijas kanclers Olafs Šolcs vēl nav piekritis nosūtīt “Taurus” tāla darbības rādiusa raķetes.

"Mēs zinām, ka apstākļi, kādos Ukrainas armija cīnās, ir ārkārtīgi sarežģīti. Diemžēl civiliedzīvotāji cieš no Krievijas dronu uzbrukumiem. Tāpēc mūsu vēstījums šodien ir diezgan skaidrs. Amerikas Savienotās Valstis neļaus Ukrainai zaudēt. Mūsu koalīcija to nepieļaus. Un visa brīvā pasaule to nepieļaus," Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosinjaks-Kamišs pēc sarunām ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu atklāja, ka 26. martā tiks aktivizēta bruņutehnikas koalīcija, kuras mērķis būs apgādāt Ukrainu ar kritiski nepieciešamo bruņutehniku.

Tāpat Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss ASV Ramšteinas bāzē paziņoja, ka Berlīne ir piedāvājusi Ukrainai vēl pusmiljonu eiro vērtu militāro palīdzību. "Tā ietver 10 000 munīcijas vienību no mūsu bruņoto spēku krājumiem," žurnālistiem pavēstīja ministrs.

"Runa nav tikai par Ukrainas tiesībām dzīvot mierā un drošībā. Runa ir arī par to, kādu pasauli manto mūsu bērni. Neviens no mums nevēlas dzīvot pasaulē, kurā autokrāti var uzbrukt saviem miermīlīgajiem kaimiņiem, graut to robežas un bombardēt iedzīvotājus. Tāpēc mēs esam apvienojušies, lai iestātos par pasauli, kurā noteikumi ir svarīgi, kurā tiek ievērota suverenitāte un aizsargāti civiliedzīvotāji," iepriekš sacīja L. Ostins.

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un pilna mēroga uzsāktās karadarbības.

Dalies ar šo ziņu