Turcijā panākts progress saistībā ar Zviedrijas pievienošanos NATO, kamēr Ungārija kavējas

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/EURACTIV
Ungārijas prezidents Viktors Orbans
Foto: EPA/Scanpix

Ir pagājis pusotrs gads, kopš Zviedrija nolēma pieteikties dalībai NATO, un, neraugoties uz Budapeštas solījumu, ka tā nebūs pēdējā, kas ratificēs Zviedrijas pieteikumu, tas šķiet neizbēgami, jo Turcijas parlaments, kas arī nav ratificējusi Zviedrijas dalību Aliansē, ir sācis apspriest Zviedrijas lūgumu uzņemt to NATO.

Ungārija ir apturējusi Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO, apgalvojot, ka zviedru politiķi ir stāstījuši klajus melus par Ungārijas demokrātijas stāvokli.

“Ungārijas parlaments vēl nav gatavs ratificēt Zviedrijas pieteikumu par iestāšanos NATO, jo jautājums nav ticis iekļauts gaidāmās parlamenta sesijas darba kārtībā,” paziņoja parlamenta deputāts Agnes Vadai.

Tikmēr panākts progress Ankarā, parlamentārajā ārlietu komisijā, kurā notiks balsojumu par šo jautājumu. Pēc parlamenta ārlietu komitejas apstiprinājuma teksts tiks nodots balsošanai parlamentam un pēc apstiprināšanas parlamenta sēdē Zviedrijas uzņemšanas protokola ratificēšanas process Turcijā būs pabeigts.

Turcija mainīja savu nostāju pēc tam, kad Stokholma solīja padziļināt sadarbību ar Turciju terorisma apkarošanā un atbalstīt Turcijas centienus atdzīvināt tās pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā (ES). Turklāt NATO vienojās izveidot īpašu terorisma apkarošanas koordinatoru.

Turcijas parlamenta spīkers Numans Kurtulmušs šonedēļ videokonferencē savam zviedru kolēģim pauda cerību, ka process tiks pabeigts pēc iespējas ātrāk, vēstīja ziņu aģentūra "Anadolu".

Dalies ar šo ziņu