Japāna piemērojusi jaunas sankcijas Krievijai

Ārvalstīs
LETA/AFP
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Japānas premjeministrs Fumio Kišida
Foto: AFP/Scanpix

Japāna piemērojusi jaunas sankcijas Krievijas armijai, kā arī būvniecības un mašīnbūves nozarēm, piektdien paziņojusi valdība.

Krievijai sankcijas piemērotas par atkārtoto iebrukumu Ukrainā pagājušā gada februārī.

G7 valstis samitā Japānā pagājušajā nedēļā vienojās ierobežot Krievijas piekļuvi G7 tehnoloģijām, rūpniecības iekārtām un pakalpojumiem, ko tā izmanto kara turpināšanai.

Japānas jaunās sankcijas ietver Krievijas pilsoņu un grupu līdzekļu iesaldēšanu, preču eksporta aizliegumu organizācijām, kas saistītas ar Krievijas armiju, un aizliegumu eksportēt būvniecības un inženiertehniskos pakalpojumus uz Krieviju.

Līdzekļi iesaldēti 17 personām un 78 grupām, tai skaitā augsta ranga militārpersonām, un 80 organizācijām piemēroti eksporta ierobežojumi, tai skaitā krievu mobilo telefonu operatoram "MegaFon", paziņoja Japānas valdības preses pārstāvis.

Arī ASV, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) nesen paziņojušas par jaunām sankcijām Maskavai, un apsolījušas palielināt militāro atbalstu Ukrainai, tai skaitā piešķirt iznīcinātājus F-16.

Japānas valdības preses pārstāvis nosodīja Krievijas plānu izvietot Baltkrievijā taktiskos kodolieročus, norādot, ka tas vēl vairāk saasinās situāciju.

Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka Maskava sākusi kodolieroču pārvietošanu uz Baltkrieviju.

"Kā vienīgā valsts, kas kara laikā cietusi no atombumbu sprādzieniem, Japāna nekad nevarēs paciest Krievijas draudus ar kodolieročiem, nemaz nerunājot par to izmantošanu," uzsvēra Japānas valdības preses pārstāvis.

Dalies ar šo ziņu