ES pēta Apvienoto Arābu Emirātu valsts kompāniju, kas gatavojas pārņēmt “Milrem”

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defence News
“Milrem” militārie robotizētie transportlīdzekļi Ādažu bāzē
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Eiropas Komisija februārī uzsāka Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) konglomerāta “Edge Group” izpēti. Šis uzņēmums gatavojas pārņemt Igaunijas robotikas uzņēmumu “Milrem” - vienu no nozīmīgākajām Eiropas Savienības (ES) aizsardzības nozares kompānijām. Eiropas Komisijas bažas rada iespējama konfidenciālas aizsardzības informācijas nonākšana ārpus ES robežām, ziņo ASV medijs “Defence News”.

Apvienoto Arābu Emirātu valstij piederošs konglomerāts “Edge Group” pagājušajā mēnesī iegādājās lielāko daļu “Milrem” akciju. 15. februārī kompānijas paziņoja, ka šī darījuma mērķis ir paātrināt Igaunijas uzņēmuma izaugsmi un nodrošināt jaunajiem īpašniekiem stabilitāti Eiropā, īpaši Ziemeļeiropā. Darījuma vērtība netika atklāta.

Eiropas Komisijas pārstāvis “Defence News“ sacīja, ka ES amatpersonas par uzņēmuma pārņemšanu uzzināja tikai februārī, kad darījums jau tika veikts, kā arī Igaunijas Aizsardzības ministrijas amatpersona vēstīja, ka valdība tika informēta tikai dažas dienas pirms publiskā paziņojuma.

Igaunijas uzņēmums “Milrem” vada ES finansētu projektu “iMUGS”, kurā viens dalībniekiem ir arī LMT. Projektam 2020. gadā tika piešķirtas vairāk nekā 30 miljonu eiro lielas dotācijas. Projekta mērķis ir izveidot dalībvalstīs militārus robotizētus transportlīdzekļus, kuri var darboties automātiski bez manuālas iesaistes.

Taču ES aizsardzības sadarbības projektu nokļūšana citu valstu valdību rokās ārpus ES robežām rada bažas par svarīgas informācijas nonākšanu ārpus dalībvalstīm, sniedzot ietekmes sviras iespējami nedraudzīgās rokās.

Image
"Milrem" militārais robotizētais transportlīdzeklis Ādažu poligonā.
"Milrem" militārais robotizētais transportlīdzeklis Ādažu poligonā. Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

“Uzņēmums saņem dotācijas no ES aizsardzības finansēšanas programmām, īpašumtiesību maiņa rada nepieciešamību Komisijai to izvērtēt. Jāņem vērā, ka trešās valsts kontrolēto akciju iegāde varētu būt pretrunā ES un tās dalībvalstu drošības un aizsardzības interesēm,” tā “Defence News” sacīja Eiropas Komisijas pārstāvis.

Šī lieta atklāj nepilnības ES regulā par sadarbības projektiem, kuros iesaistīti ārvalstu īpašumā esoši uzņēmumi. Dalība ES finansētos projektos ir atļauta, taču tikai izņēmuma kārtā. Ārvalstu īpašumā esošiem uzņēmumiem kopā ar to uzņemošās valsts valdību ir jāpārliecina Brisele, ka netiks apdraudētas Eiropas drošības intereses, kā arī ES sadarbības procesā iegūtais intelektuālais īpašums netiks nodots jaunajiem vadītājiem.

 “Milrem” ir apņēmies šajā nolūkā ieviest drošības pasākumus.

Joprojām nav skaidrs, cik lielas pilnvaras ir Eiropas Komisijai šādās situācijās. Šķiet, ka nav precedenta tam, ka projekta vidū ievērojamu vadītāja lomu pārņem valsts ārpus ES vai pat ārpus NATO alianses.

Lietu sarežģī arī tas, ka daži Eiropas aizsardzības uzņēmumi “Edge Group” var uzskatīt par jaunu ceļu savām biznesa interesēm arābu pasaulē, “Defence news” norāda nozares pārstāvji, kuri vēlējās palikt anonīmi.

Tomēr Brisele var aizturēt turpmāko finansējumu ES aizsardzības projektiem vai pilnībā izslēgt uzņēmumus, ja vajadzīgās drošības garantijas tiek uzskatītas par nepietiekamām, teikts vairāku miljardu eiro vērtā Eiropas Aizsardzības fonda pieteikumu lapā.

Šis fonds ir paredzēts, lai finansētu turpmāko ES robotikas darbu, tostarp “iMUGS”, un lēmumi tiks pieņemti šovasar.

Dalies ar šo ziņu