Igaunija no Dienvidkorejas saņem nākamās sešas “K9 Thunder” pašgājējhaubices

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR
K9 Thunder
Foto: Igaunija saņem kārtējo pašgājējbaubiču "K9" piegādi no Dienvidkorejas/Foto: Cpl. Martin Liiskmaa/EDF

Pēc Igaunijas Aizsardzības investīciju centra (ECDI) pasūtījuma Paldisku Dienvidu ostā sestdien ieradās nākamās sešas pašgājējhaubices “K9 Thunder”, kas papildinās iepriekš Dienvidkorejā iegādāto 12 līdz šim Igaunijas Aizsardzības spēku lietoto šī paša modeļa haubiču parku. Turklāt pērn Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs parakstījis līgumu ar uzņēmumu “Go Craft” par visu haubiču pārveidošanu un rekonstrukciju, lai tās labāk varētu integrēt ar jau Igaunijas Aizsardzības spēku rīcībā esošajām sistēmām.

Jau ziņots, ka Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs līgumu par haubiču "K9 Thunder" iegādi no Dienvidkorejas aizsardzības rūpniecības kompānijas "Hanwha Land Systems” parakstīja 2018. gada jūnijā, un darījuma kopējā vērtība ir 46 miljoni eiro.

Kā norāda Igaunijas Aizsardzības investīciju centra bruņutehnikas kategorijas vadītājs Karmo Sārs, saskaņā ar Valsts aizsardzības attīstības plānu četru gadu laikā Dienvidkoreja Igaunijai piegādās 24 pašgājējartilērijas vienības, kuru kopējās izmaksas būs 81,5 miljoni eiro. Cenā ietilpst arī instruktoru un apkopes personāla apmācība, speciālie instrumenti, kā arī rezerves daļas.

Image
K9 haubice
Igaunija saņem kārtējo pašgājējbaubiču "K9" piegādi no Dienvidkorejas/Foto: Cpl. Martin Liiskmaa/EDF

"Tāpat nolemts, ka tuvāko gadu laikā tiks iegādātas vēl 12 pašgājējhaubices, padarot Igaunijas Aizsardzības spēkus vēl jaudīgākus," viņš teica.

Jau ziņots, ka pirmās 12 “K9 Thunder” haubices Igaunijā ieradās 2020. gadā.

"Šīs ieroču sistēmas ir nozīmīgs papildinājums esošajām pārvietojamo artilērijas ieroču sistēmām un ieguldījums Igaunijas kaujas spējās," sacīja Igaunijas Aizsardzības spēku 1. kājnieku brigādes Artilērijas bataljona komandieris pulkvežleitnants Allans Raidma.

Igaunijas bruņoto spēku karavīri pirmās haubiču lietošanas apmācības Dienvidkorejā pabeidza 2020. gada septembrī. Tagad Igaunijas armijā ir pašiem sava instruktoru bāze, kuras vadībā tiek apmācīti arī pirmie obligātā dienesta karavīri, kuri dien šajā vienībā.

Jaunās pašgājējhaubices ir aprīkotas ar labu bruņu aizsardzību un augstu uguns jaudu. Ieroču sistēmas kalpošanas laiks ir 45 gadi, kas nozīmē, ka Igaunijas spēki šīs ieroču sistēmas varēs turpināt lietot vēl vismaz 30 gadus.

Pašgājējhaubices pielāgo tieši Igaunijas bruņoto spēku vajadzībām

Pērn Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs parakstīja pamatlīgumu ar uzņēmumu “Go Craft” par visu haubiču pārveidošanu un rekonstrukciju, ko centrs raksturoja kā daļu no dabiskā procesa to integrēšanai Igaunijas Aizsardzības spēku rīcībā esošajām sistēmām. Šie pielāgošanas darbi ietver sakaru un vadības sistēmu uzstādīšanu, krāsošanu, ugunsdzēsības sistēmas nomaiņu, elektrosistēmas pielāgošanu, kā arī citu piederumu uzstādīšanu.

Līdz šim uzņēmumā “Go Craft” sadarbībā ar Igaunijas bruņotajiem spēkiem un pašgājējhaubiču ražotāju “Hanwha Defense” ir izstrādāti divi pašpiedziņas artilērijas vienību prototipi, kas jau veiksmīgi testēti Igaunijas bruņotajos spēkos.

"Tāpat  uzņēmums “Go Craft” nesen atklāja arī Igaunijā pirmo privāto militāro ieroču remonta un ražošanas centru, kas atbilst visām Ieroču likuma prasībām un kurā būs iespējams nekavējoties uzsākt arī bruņumašīnu “CV90” un haubiču “K9” rekonstrukciju,” teica K. Sārs.

Image
H9 haubice
"K9 Thunder" pašgājējbaubice. Foto: EPA/Scanpix

Plānots, ka pēdējās no pašgājējhaubicēm, ko “Go Craft” pārveidos un pielāgos Igaunijas vajadzībām, bruņotajiem spēkiem tiks nodotas 2024. gadā.

Dalies ar šo ziņu