Covid pandēmija apgrūtinājusi Igaunijas bruņoto spēku iepirkumu procesu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas aizsardzības spēki
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

Koronavīrusa izraisītā pandēmija, piegādes ķēžu nepieejamība un cenu kāpums sarežģījis  Igaunijas Aizsardzības spēku iepirkumu procesu, piemēram, piegādes cenas no Āzijas reģiona pašlaik pieaugušas vairākkārt, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”. Par spīti tam Igaunijas aizsardzības spējās un armijas attīstībā tiek ieguldītas lielas investīcijas, ieskaitot neseno pirkumu - “K9 Thunder” pašgājējhaubices.

Tāpat jau tuvākajā laikā Igaunijas bruņotajos spēkos, ieskaitot Brīvprātīgo aizsardzības līgu (Kaitseliit) plānots nomainīt kājnieku ieročus. Parakstīts arī līgums pat pretkuģu raķešu sistēmu iegādi. Tomēr Igaunija nav vienīgā valsts pasaulē, kura saskaras ar grūtībām saņemt bruņojumu vai pat tik vienkāršas lietas kā šaujampulveri – tagad rindā jāgaida daudz ilgāk.

Kā norāda Igaunijas Aizsardzības investīciju centra vadītājs Magnus Valdemārs Sārs, lielkalibra munīcijas piegādes laiki tagad var aizņemt 12, pat 18 mēnešus. “Šodien saņemam to, ko pasūtījām pirms gada. Tas rada arī ievērojamu cenu pieaugumu, jo visi resursi kļūst dārgāki, ir atsevišķu materiālu, piemēram, metāla nepieejamība. Arī transportēšanas izmaksas ir pieaugušas, īpaši, ja prece ir jāved no Āzijas,” viņš saka.

Kāds uzņēmums, kas ražo piekabes un konteinerus, sacījis, ka tiem trūkst liešanas daļu, kā arī vadības moduļu virsbūvēm. Līdz ar to vadības bloki ir jāmaina un jāpārprogrammē. Sarežģījumi ir arī būvniecības nozarē. Par spīti tam Igaunijas militārajā Tapas bāzē, kur uzturas arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, pēdējā laikā notikuši strauji ēku un infrastruktūras celtniecības darbi. Tie iecerēti arī citās Igaunijas militārajās bāzēs, ieskaitot Emari lidlauku, kur operē NATO iznīcinātāji Baltijas patrulēšanas misijā.

M. Sārs norādīja, ka investīciju apjoms šobrīd sasniedzot ap 250 miljonus eiro, tomēr paredzams, ka vairāki projekti netiks īstenoti iepriekš plānotajos termiņos.

Dalies ar šo ziņu