Kara muzejā notiks atvērtā lekcija par militārā dienesta sistēmas attīstību Somijā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Somija
Foto: Somijas bruņotie spēki

Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs (DSPC) aicina uz Somijas eksperta Vesas Nissinena (Vesa Nissinen) vieslekciju “Militārā dienesta sistēmas attīstība Somijā no 1990-jiem gadiem līdz mūsdienām”. Lekcija notiks 2022. gada 4. oktobrī no pulksten 14.30 līdz 16.00 Latvijas Kara muzejā, Smilšu ielā 20, un uz to aicināts ikviens interesents.

Lekcijas gaitā tiks aplūkota Somijas militārās apmācības sistēmas transformācija kopš 1990-to gadu beigām, kad tika īstenota visaptveroša reforma, kā arī Somijā pastāvošais sabiedriskais līgums starp sabiedrību un valsti attiecībā uz militāro dienestu.

Lekcijas laikā tiks stāstīts par prasmēm un kompetencēm, kuras militārā dienesta laikā iegūst karavīri.

Somijas militārais eksperts V. Nissinens savā stāstījumā aplūkos mācības, kas gūtas pēdējo 25 gadu laikā kopš militārā dienesta reformas, kā arī iezīmēs Somijas militārā dienesta nākotnes attīstības perspektīvas.

Image
Somija
Somijas militārais eksperts Vesas Nissinens

 

Pēc lekcijas ikvienam būs iespēja vieslektoram uzdot jautājumus par mācībām, kas gūtas īstenojot pašreizējo Somijas militārā dienesta modeli. Ņemot vērā 2023. gada sākumā ieplānoto pāreju uz valsts aizsardzības dienestu, Somijas pieredze ir būtiska arī Latvijai un tās iedzīvotājiem.

V. Nissinenam ir ilgstoša militārā pieredze, dienot Somijas bruņotajos spēkos kopš 1983. gada. Militārās karjeras laikā viņš ir ieņēmis dažādus amatus, tostarp arī Somijas bruņoto spēku īpašā padomnieka amatu (2014-2016) un vadot Somijas bruņoto spēku Pētniecības aģentūru (2016-2019).

Image
Somija
Saņemot Somijas bruņoto spēku Pētniecības aģentūras karogu. Foto no personīgā arhīva

2022. gadā V. Nissinens ir ieguvis doktora grādu Helsinku Universitātē, aizstāvot disertāciju par militāro līderību. Kopš 2006. gada V. Nissinens ieņem arī asociētā profesora amatu Lapzemes Universitātē. Šobrīd V. Nissinens vada konsultāciju uzņēmumu “Deep Lead” un ir Somijas Šaušanas federācijas prezidents.

Dalies ar šo ziņu