Krievija sarīkojusi simulētus raķešu šaušanas treniņus pa mērķiem Igaunijā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Bloomberg/Sky News/Err.ee
Hiperskaņas raķetes "Zircon" palaišana no fregates "Admiral Gorshkov"
Foto: AP/Scanpix

Krievija rīko militārās mācības, kurās tiek imitēti raķešu uzbrukumi Igaunijai, tā paziņojusi Igaunijas Aizsardzības ministrija, brīdinot par spriedzes saasināšanos starp Maskavu un NATO, vēsta “Bloomberg”.

Saskaņā ar Igaunijas Aizsardzības ministrijas informāciju, uz Igaunijas robežas ar Krieviju ir pastiprinājusies provokatīva uzvedība pirms Ziemeļatlantijas līguma organizācijas samita, kas paredzēts nākamnedēļ Madridē.

Šī nav vienīgā šonedēļ notikusī Krievijas provokācija pret Igauniju. Uz Igaunijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks, kuram iesniegta nota par to, ka 18. jūnijā Igaunijas gaisa telpā uz divām minūtēm ielidojis robežapsardzes helikopters. Šis ir pirmais šāds gadījums kopš Krievijas diktatora Vladimira Putina sarīkotā nelikumīgā iebrukuma Ukrainā.

Igaunija nepaskaidroja, kā tā uzzinājusi par Krievijas bruņoto spēku mācību scenāriju. “Bloomberg” gan atgādina, ka arī iepriekš Krievija jau iepriekš vērsusi savus mācību scenārijus pret NATO valstīm.

“Interfax” vēstīta, ka otrdien Krievija paziņoja, ka tās Jūras spēku Baltijas kara flotes kuģi veiks liela mēroga manevrus Somu līcī. To ietvaros paredzēti mīnu likšanas un artilērijas šaušanas treniņi, kā arī pretzemūdeņu mācības.

Krievijas kara flotes jūras mācības notika laikā, kad Krievijas Baltijas jūras flotes kuģi devās no Kaļiņingradas uz Kronštates ostu netālu no Sanktpēterburgas. Ņemot vērā, ka kuģu ceļš ved gar Baltijas valstīm, tika sarīkotas militārās mācības 10 dienu garumā. at ended on June 19.

Igaunija kopā ar Latviju un Lietuvu ir bijušas vienas no skaļākajām Ukrainas atbalstītājām, nosodot Krievijas diktatora Vladimira Putina režīmu par kara izraisīšanu Ukrainā.

Arī iepriekš Igaunija ir saskārusies ar Krievijas bruņoto spēku īstenotiem gaisa telpas pārkāpšanas gadījumiem, kad Krievijas kara lidmašīnas bez atļaujas šķērsojušas Igaunijas gaisa telpu.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Kusti Salms (Kusti Salm) britu raidsabiedrībai “Sky News” iepriekš izteicās, ka “draudi no Krievijas puses nekad iepriekš nav bijuši tik lieli, kā tagad.”

Viņaprāt, gadījums, kad Krievijas helikopters šķērso mūsu valsts gaisa telpu nevar būt vienkāršs pārpratums. Pēdējo dienu laikā šādu piemēru nav trūcis.

“Pēdējo dienu laikā notikušas provokatīvas akcijas kad lidaparāti lidojušas pavisam netālu no robežas,” viņš teica.

 

Dalies ar šo ziņu