Krievija pārkāpj Baltijas reģiona gaisa telpu un ūdeņus, sūtot brīdinājumu Zviedrijai un Somijai

Ārvalstīs
Sargs.lv/Warsaw Institute
Krievijas desanta izsēšanās Kaļiņingradas poligonā
Foto: Krievijas desanta izsēšanās Kaļiņingradas poligonā/Foto:kremlin.ru/Warsaw Institute

Krievija nesen ir pārkāpusi Dānijas teritoriālos ūdeņus, veikusi lidojumus ar izslēgtiem transponderiem, kā arī sarīkojusi plaša mēroga mācības savā eksklāva Kaļiņingradas reģionā. Tādējādi Maskava demonstrē tās agresīvo reakciju uz Zviedrijas un Somijas centieniem pievienoties Rietumu militārajai aliansei NATO. Šādi Krievijas pārkāpumi varētu kļūt par ierastiem gadījumiem, līdz alianses līderi tiksies NATO samitā, kas no 28. līdz 30.jūnijam notiks Madridē, raksta domnīca “Warsaw Institute”.

Domnīca prognozē, ka Krievijas karaspēks varētu arvien vairāk aktivizēties kādā jutīgā Baltijas reģionā, tostarp Somijas Ālandu salās, Zviedrijas Gotlandē un Dānijas Bornholmā.

Dānijas bruņotie spēki jau paziņoja, ka naktī no 16. uz 17. jūniju Krievijas korvete divas reizes šķērsoja Dānijas ūdeņus, netālu no Kristianso salas, kas savukārt atrodas netālu no Bornholmas. Dānijas aizsardzības ministrs Mortens Bodskovs žurnālistiem sacīja – Krievijas pārkāpums Dānijai nav radījis tiešus draudus, bet gan, ka tā bija Krievijas atbilde uz Zviedrijas un Somijas pieteikumu iestāties NATO.

Krievijas lidmašīnas arīdzan pārkāpa Zviedrijas gaisa telpu netālu no Gotlandes salas. Tāpat trim Krievijas gaisa kuģiem, 9. jūnijā lidojot uz ziemeļiem no Visbijas lidostas, trūka retranslatora signāla, radot potenciālus draudus civilajai aviācijai. Krievija arīdzan izvietoja izlūkošanas lidmašīnu “Il-20”, ko pavadīja pāris iznīcinātāju “Su-27”. Jāatzīmē, ka nevienai no lidmašīnām ieslēgts transponderis. Krievijas lidmašīna, iespējams, arī nolaidās zemā augstumā virs ASV amfībijas uzbrukuma kuģa “USS Kearsarge”, kas piedalījās ikgadējās jūras spēku mācībās “Baltops 2022”. Savukārt laikā no 6. līdz 12. jūnijam NATO Baltijas gaisa patrulēšanas lidmašīnas tika sūtītas pārtvert Krievijas gaisa kuģus trīspadsmit reizes.

Palielināta Krievijas klātbūtne reģionā notika arī NATO “Baltops” mācību laikā, kas sakrita ar Krievijas Baltijas flotes mācībām. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka manevros, kas beidzās 18.jūnijā, piedalījās 60 kuģi un 40 lidmašīnas. Mācību scenārijs paredzēja desanta izsēšanos Kaļiņingradas poligonā.

Dalies ar šo ziņu