Vācija paraksta paziņojumu par nodomu pievienoties “Patria” 6x6 bruņumašīnu programmai

Ārvalstīs
Sargs.lv/patriagroup.com
"Patria" 6x6 bruņumašīnas mācībās "Allied Spirit"
Foto: "Patria" 6x6 bruņumašīnas mācībās "Allied Spirit"/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vācija ir parakstījusi paziņojumu par nodomu pievienoties Somijas vadītajai kopējās bruņumašīnu sistēmas “Patria” 6x6 programmai. Tikmēr oficiālais pievienošanās līgums Vācijai ir jāparaksta līdz 2022. gada beigām. Tādējādi tā kļūs par jau piekto valsti, kas pievienosies daudznacionālās sadarbības pirmajam posmam – Somija, Latvija un Igaunija programmā iesaistījās 2019. gadā, savukārt Zviedrija 2021. gadā.

Par sistēmas izstrādi, kā izvēlētais 6x6 bruņumašīnas platformas nodrošinātājs, ir atbildīgs Somijas uzņēmums “Patria”. Jāatzīmē, ka daudznacionālā kopīgā programma ir atvērta arī citām valstīm, kurām ir līdzīgas prasības, protams, ar iesaistīto valstu savstarpēju piekrišanu.

“Patria 6x6 ir modulārs risinājums, kas spēj nodrošināt visdažādākās vajadzības. Vācijas interese par kopējo bruņumašīnu sistēmu “Patria” 6x6 programmu ir vēl viens pierādījums lieliskai koncepcijai. Jaunu pušu iesaistīšana programmā sniedz labumu ikvienam, jo tiek uzlabota mobilitāte un uzturēšanas spēja, kā arī palielināta izmaksu efektivitāte,” norāda “Patria” Eiropas tirgus daļas vadītājs Hugo Vanbockrjucks (Hugo Vanbockryck).

Šīs programmas ietvaros Latvija 2021. gada augustā ir pasūtījusi vairāk nekā 200 bruņumašīnu, no kurām “Patria” ir piegādājusi vairāk nekā desmit iekārtu. Tikmēr Somija 2021. gada augustā parakstīja nodomu protokolu par 160 jauniem personāla transportlīdzekļu pārvadātājiem, un jūnijā Somijai veiktas priekšsērijas piegādes Somijai. Savukārt Zviedrija šī mēneša sākumā parakstīja pētniecības un attīstības līgumu par pētniecības un produktu izstrādes posmu.

“Sargs.lv” jau ziņoja – pagājušā gada 30. augustā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi no uzņēmuma “Patria” , kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei. Savukārt ja pirmās “Patria” 6x6 bruņumašīnas Latvijas armija saņēma pērnā gada 29. oktobrī.

Vēstīts arī, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem paredzētie bruņutransportieri “Patria” šobrīd tiek daļēji komplektēti Cēsīs esošajā Latvijas uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”, kas ir SIA “Patria Latvia” un SIA “UNITRUCK” kopuzņēmums. Mašīnas no Somijas atgādātas jau daļēji komplektētas, taču viss pārējais nepieciešamais tiks ielikts Latvijas uzņēmumā, un to veic iepriekš Somijā apmācītie speciālisti. Taču jau no 2023. gada plānots, ka transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā, turklāt arī lielākā daļa detaļu tiek ražotas tepat, Latvijā.

Dalies ar šo ziņu