“Daily Mail”: Krievijas diktatoram V. Putinam arvien vairāk pasliktinās veselība

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Daily Mail
Krievijas diktators Vladimirs Putins videokonferences laikā
Foto: EPA/Scanpix

Ārsti Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam ieteikuši neveikt “ilgstošas publiskas uzstāšanās”. Ar šādu rekomendāciju tie nākuši klajā, kad agresorvalsts vadonim palicis slikti, tiekoties ar Krievijas bruņoto spēku vadību, tā, atsaucoties uz Krievijas sociālās saziņas vietnes “Telegram” kanālu “General SVR”, kura autors apgalvo, ka informāciju saņem no avotiem Kremļa iekšienē, vēsta britu laikraksts “Daily Mail”.

Saskaņā ar “General SVR” “Telegram” kanāla vēstīto, Krievijas diktators, pieceļoties no rakstāmgalda, pēc nesenās videokonferences ar saviem padomniekiem un Krievijas bruņoto spēku augstākajiem komandieriem, sajuta "izteikti sliktu dūšu, nespēku un reiboni".

"V. Putinam bija nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība," apgalvoja kanāls, kura autors norāda uz avotiem Kremlī. Jāatzīmē, ka “Telegram” kanāls “General SVR” arī iepriekš vairākkārtīgi izteicis apgalvojumus par iespējamām V. Putina veselības problēmām, tostarp iespējamo Krievijas diktatora saslimšanu ar vēzi un Parkinsona slimību.

“Daily Mail” norāda, ka “General SVR” izplatīto informāciju nav iespējams pārbaudīt, taču teorija, ka Krievijas despots cīnās ar virkni dažādu veselības problēmu, Rietumvalstīs pēdējo mēnešu laikā kļūst arvien populārāka.

Britu laikraksts arī atgādina, ka pēdējo nedēļu laikā medijos ir parādījušies neskaitāmi fotoattēli un videomateriāli, kuros Krievijas līderis izskatās uzpampis un jūtas visai neērti. Savukārt citos publiskotajos klipos ir redzams, ka viņš piedzīvo šķietami nekontrolējamu kāju trīci un pārvietojas ejot ar visai sliktu koordināciju.

“General SVR” kanāls pieļauj, ka tieši nesenā V. Putina veselības pasliktināšanās ir iemesls tam, ka šonedēļ pēkšņi tika izplatīts paziņojums par Krievijas diktatora ikgadējās “Tiešās līnijas” atcelšanu. Šāda veida “Tiešā līnija” ir vairāku stundu garš jautājumu un atbilžu maratons, kurā it kā vienkāršie Krievijas iedzīvotāji var uzdot savu jautājumu vadonim. Jauns “Tiešās līnijas” norises datums nav izsludināts.

“Telegram” kanāls  arī apgalvo, ka tā autors ir trimdā dzīvojošs ģenerālleitnants, kurš pazīstams kā Viktors Mihailovičs, kuram it kā ir piekļuve informācijai Kremļa iekšienē. Tieši šis informācijas avots bija pirmais, kas paziņoja, ka V.Putins slimo ar vēzi.

"Tiešās līnijas uz nenoteiktu laiku atlikšana ir saistīta ar Vladimira Putina nestabilo veselību. Pirms nedēļas viņš gatavojās atbildēt uz Krievijas pilsoņu jautājumiem jūnija beigās – jūlija sākumā. Taču Putina ārsti ieteica viņam tuvākajā laikā neuzstāties publiski. Iespējams, ja izdosies stabilizēt Putina veselību, tiešā līnija notiks augustā... Viņa nespēku pēdējā laikā kļūst arvien grūtāk noslēpt,” raksta kanāla autors.

Četros no pēdējiem pieciem gadiem V. Putins uz jautājumiem “Tiešās līnijas” maratonos atbildēja jūnijā. Izņēmums bija 2020 gads, kad Covid19 pandēmijas dēļ tā tika atlikta līdz decembrim.

Kā norāda kanāls “General SVR”, parasti šāda formāta jautājumu – atbilžu sesija ilgst vidēji četras stundas vai ilgāk, taču "pēdējā laikā Putins nogurst daudz ātrāk."

Ziņas par straujo V.Putina veselības pasliktināšanos un “Tiešās līnijas” atlikšanu nākušas tikai dažas nedēļas pēc tam, kad kāds Krievijas drošības dienesta virsnieks britu laikrakstam “The Mirror” sacīja, ka V. Putinam atlikuši ne vairāk kā divi līdz trīs gadi, turklāt Krievijas diktators zaudējot redzi.

Ziņas par Krievijas līdera neārstējamo slimību parādījās kā daļa no bijušā un bēguļojošā Krievijas Federālā drošības dienesta aģenta Borisa Karpičkova ziņojuma.

Saskaņā ar to, V. Putins atsakās valkāt brilles, jo baidās, ka tas varētu atzīt viņa fizisko vājumu. Savas slimības ietekmē viņš pret padotajiem vēršoties ar "nekontrolētu niknumu".

Šīs ziņas pagājušajā mēnesī izplatījās tikai dažas stundas pirms Krievijas propagandas televīzijas kanālos tika demonstrēts videomateriāls, kurā V. Putins Sočos tikās ar Baltkrievijas pašpasludināto diktatoru Aleksandru Lukašenko. Toreiz televīzijas kameras fiksēja V. Putina izteiksmīgu kāju grozīšanu pirms abi diktatori apsēdās un sāka sarunas.

Šī ir jau otrā reize, kad Putins tiek filmēts, veicot dīvainas kustības. Iepriekš viņš tādas veicis, tiekoties ar Tadžikistānas prezidentu. No tām izriet baumas, ka Krievijas diktators sirgst arī ar Parkinsona slimību.

Neskatoties uz ziņām par viņa veselības problēmām, šonedēļ V. Putins Maskavā aizvadīja vienu no savām retajām publiskajām uzstāšanās reizēm. Tās laikā viņš sevi salīdzināja ar krievu caru un tirānu Pēteri Lielo, lieloties ar zemju "atgūšanu", raidot nepārprotamus draudus Zviedrijas un Baltijas valstu virzienā.

Savā runā, kas bija veltīta Cara Pētera Pirmā 350. jubilejai, V. Putins atsaucās uz Lielo Ziemeļu karu, kurā Krievija sakāva Zviedriju, kļūstot par imperiālu Eiropas valsti. Viņš norādīja, ka Pētera Pirmā veidotā Krievijas impērijas jaunā galvaspilsēta Sanktpēterburga, kura pēc tā laika valstu robežām atradās toreizējā Zviedrijas teritorijā, nebija uzskatāma par citai valstij piederošās teritorijas sagrābšanu, bet gan par Krievijai piederošu zemju atgūšanu.

Savukārt, atsaucoties uz Narvas kauju, kas bija uzskatāma par Lielā Ziemeļu kara sākumu, un, kura noritēja mūsdienu Igaunijas teritorijā, V. Putins sacīja: “Kāpēc viņš [Pēteris Lielais] turp devās? Viņš tur devās atgūt to, kas viņam pienācās, lai to paņemtu atpakaļ un nostiprinātu, to viņš darīja! Tagad šis uzdevums gulstas uz mums. Ja mēs šīs vērtības [citām valstīm piederošu teritoriju iekarošanu, ko Krievija uzskata par savām – red.piez.] pieņemsim kā fundamentālas mūsu pastāvēšanai, mēs pārvarēsim visas grūtības ar ko saskaramies.”

Vēlāk, tiekoties ar jaunajiem zinātniekiem un uzņēmējiem, Krievijas diktators atzina, ka krieviem būs jāgaida vismaz desmitgade, lai dzīvotu labāk pēc tam, kad dzīves līmenis Krievijā strauji pasliktinājās, Rietumvalstīm nosakot sankcijas par V. Putina režīma īstenoto  pretlikumīgo iebrukumu Ukrainā, kā rezultātā tā tika nošķirta no pasaules ekonomikas. .

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka Krievija 24. februārī uzsāka pretlikumīgu visaptverošu militāru iebrukumu Ukrainā. Toreiz Krievijas diktators V. Putins to pamatoja ar “demilitarizācijas un denacifikācijas nepieciešamību”, lai gan patiesais Krievijas mērķis bija iznīcināt Ukrainas valstiskumu, tās bruņotos spēkus un pārtraukt valsts rietumniecisko ārpolitisko virzību.

Vēlāk Kremļa kontrolētajā propagandas ziņu aģentūrā “RIA Novosti” tika publicēts kāda mazpazīstama politologa sagatavots raksts, kurā tika smalki aprakstīts, kas slēpjas aiz terminiem “denacifikācija” un “demilitarizācija”. Kā uzskata eksperti, tā patiesie autori slēpjas Kremlī un raksts uzskatāms par oficiālu ideoloģiju tālākajai rīcībai Ukrainā.

Saskaņā ar rakstu, lai sasniegtu iepriekš minētos mērķus, nepieciešama ne tikai Ukrainas valstiskuma un sabiedrības iznīcināšana, bet arī sistemātiska ukraiņu kultūras un nacionālās identitātes likvidācija. Portāla “Sargs.lv” aptaujātie eksperti šo traktātu salīdzina ar nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera grāmatā “Mein Kampf” aprakstīto.

Savu sekošanu šādai politikai sistemātiski apliecina Krievijas okupantu spēki Ukrainā, kuri pastāvīgi apšauda ne tikai Ukrainas aizstāvju pozīcijas, bet arī cenšas iznīcināt maksimāli daudz civiliedzīvotāju. Okupētajās teritorijās jau fiksēti simtiem un tūkstošiem veiktu civiliedzīvotāju slepkavību, izvarošanu, kā arī marodierisma gadījumu.

Šobrīd no krievu okupantu spēkiem atbrīvotajās teritorijās darbojas starptautiskie izmeklētāji, lai fiksētu Krievijas pastrādātos kara noziegumus un sagatavotu dokumentus starptautiskajai tiesvedībai.

Dalies ar šo ziņu