Pasaules militārie izdevumi sasnieguši visu laiku augstāko līmeni

Ārvalstīs
Sargs.lv/SIPRI/Deutsche Welle
ASV karavīrs
Foto: ASV karavīrs Foto: ASV bruņotie spēki/Adeline Witherspoon

Pasaules militārie izdevumi 2021. gadā pirmo reizi pārsniegs divu triljonu ASV dolāru (1,8 triljonu eiro) robežu, liecina Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta (SIPRI) pirmdien publicētais jaunais ziņojums.

Saskaņā ar jauno "SIPRI" ziņojumu ASV un Ķīna 2021. gadā savām militārajām vajadzībām tērēja visvairāk, veidojot 52 % no kopējiem pasaules aizsardzības izdevumiem. Arī Krievija pieredzēja izdevumu lēcienu pirms tās iebrukuma Ukrainā.

 

Kopējie pasaules aizsardzības izdevumi sasniedza 2,113 triljonus ASV dolāru, kas bija par 0,7% vairāk nekā 2020. gadā un par 12 % vairāk nekā 2012. gadā, norāda miera pētniecības centrs. Šis bija septītais gads pēc kārtas, kad militārie izdevumi palielinājās.

"Pat COVID-19 pandēmijas ekonomisko seku dēļ pasaules militārie izdevumi sasniedza rekordlielu līmeni," teica "SIPRI" Militāro izdevumu un ieroču ražošanas programmas vecākais pētnieks Djego Lopess da Silva.

Piecas lielākās militāro izdevumu lielvalstis 2021. gadā bija ASV, Ķīna, Indija, Apvienotā Karaliste un Krievija, kas kopā veidoja 62 % no kopējiem izdevumiem.

Ķīnas izdevumi pieauga 27. gadu pēc kārtas, sasniedzot 293 miljardus ASV dolāru, savukārt Krievijas izdevumi 2021. gadā pieauga trešo gadu pēc kārtas.

Lai gan ASV 2021. gadā aizsardzībai tērēja daudz vairāk nekā jebkura cita valsts, tās izdevumi salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem samazinājās. "SIPRI" norādīja, ka samazinājumu daļēji izraisīja vispārējais ASV izdevumu samazinājums pētniecībai un attīstībai, taču piebilda, ka valsts joprojām koncentrējas uz nākamās paaudzes tehnoloģiju izstrādi.

Krievijas izdevumi 2021. gadā pieauga par 2,9 %, sasniedzot 65,9 miljardus ASV dolāru jeb 4,1 % no tās IKP, teikts ziņojumā.

Krievijas izdevumu pieaugumu veicināja augstākas Krievijas degvielas eksporta cenas, un tas notika laikā, kad tā gatavojās iebrukumam Ukrainā, norādīja "SIPRI" eksperti.

Kopš Krimas aneksijas 2014. gadā Ukrainas militārie izdevumi ir palielinājušies par 72 %. Tā 2021. gadā iztērēja 5,9 miljardus ASV dolāru jeb 3,2 % no valsts IKP.

Kopējie militārie izdevumi Eiropā 2021. gadā sasniedza 418 miljardus ASV dolāru, kas ir par 3% vairāk nekā 2020. gadā un par 19% vairāk nekā 2012. gadā.

Izdevumi palielinājās arī Āzijā un Okeānijā - par 3,5%, Eiropā - par 3% un Āfrikā - par 1,2%. Izdevumi samazinājās Tuvajos Austrumos par -3,3% un Amerikā par -1,2%.

Viena no ievērojamākajām izmaiņām aizsardzības izdevumos bija vērojama Irānā, kur valsts militārais budžets palielinājās pirmo reizi četru gadu laikā, sasniedzot 24,6 miljardus ASV dolāru.

Dalies ar šo ziņu