Krievija izmēģina jaunākās paaudzes ballistisko raķeti; Pentagons to neuztver kā draudu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Euronews/Associated Press/The Guardian
Krievijas jaunākās starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Sarmat" izmēģinājums
Foto: EPA/Scanpix

Arvien saasinoties Krievijas un Rietumvalstu attiecībām, šonedēļ Krievija veikusi vjaunākās paaudzes starpkontinentālās ballistiskās raķetes “Sarmat” izmēģinājumu, kas Rietumos pazīstama kā “Satan II”. Lai gan Kremlis šīs raķetes izmēģinājumu raksturojis kā lielu panākumu iepretim Rietumiem, ASV Aizsardzības departaments norāda – šīs raķetes izmēģinājums nav uzskatāms par draudu.

Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju, raķetes izmēģinājums noticis ceturtdien, palaižot to no Pļeseckas kosmodroma Krievijas Ziemeļos. Izmēģinājumu laikā raķetes mācību kaujas galviņas trāpījušas mērķos Kuras poligonā Kamčatkas pussalā.

Raķete “Sarmat” ir smagā starpkontinentālā raķete, ar kuru Krievijas bruņotie spēki plāno aizstāt padomju laika starpkontinentālās ballistiskās raķetes “Voyevoda”, kuras NATO pazīstamas kā “Satan” klase.

Jaunā Krievijas raķete “Sarmat” sver vairāk nekā 200 tonnas, savukārt tās rādius ir vairāk nekā 11 tūkstoši kilometru. Saskaņā ar ASV Kongresa veikto pētījumu, domājams, ka jaunā “Sarmat” nesējraķete var tikt aprīkota ar 10 vai vairāk kodolgalviņām.

Pēc raķetes izmēģinājuma Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja, ka šis jaunākās paaudzes starpkontinentālā ballistiskā raķete “Krievijas pretiniekiem liks divreiz apdomāties, pirms īstenot jebkāda veida agresīvus mērķus.”

Kā norādīja Krievijas diktators, šo raķeti nav iespējams pārtvert nevienai no Rietumvalstu pretraķešu aizsardzības sistēmām, turklāt raķetes izstrādātāji tās būvē izmantojuši tikai un vienīgi Krievijā ražotās detaļas, nepaļaujoties uz ārvalstu komponentēm.

Tikmēr Pentagons norādīja, ka neuzskata jaunās raķetes izmēģinājumu ne par draudu ASV drošībai, nedz tās sabiedrotajiem.

Kā atzina ASV Aizsardzības departamenta preses sekretārs Džons Kirbijs, Maskava pirms paredzētā raķetes izmēģinājuma pienācīgi informējusi ASV pusi, kā tas paredzēts pēdējā vēl spēkā esošajā kodolieroču neizplatīšanas līgumā, kas regulē tieši šāda veida ieroču kontroli. Tas savukārt nozīmē, ka, neraugoties uz saspringtajām abu pušu attiecībām, Vašingtonai “Sarmat” izmēģinājums nav nācis kā nepatīkams pārsteigums.

Dalies ar šo ziņu