Lietuva tuvāko gadu laikā iepirks ieročus un militāro tehniku 1 miljarda eiro apmērā

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Vilkas
Foto: Lietuvas bruņoto spēku bruņumašīnas "Vilkas"/Lietuvas bruņoto spēku foto arhīvs

Lietuva tuvāko gadu laikā plāno iegādāties ieročus no ASV un Vācijas vairāk nekā 1 miljarda eiro apmērā – gan jaunas bruņumašīnas, gan pašgājējhaubices un kaujas dronu sistēmas, informē Lietuvas Aizsardzības ministrija. Šīs valstis ir galvenās ieroču piegādātājas Lietuvai, jo arī iepriekšējos gados Lietuva bruņojumu iepirkusi galvenokārt no ASV un Vācijas.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas neseno iebrukumu Ukrainā, Lietuva nolēmusi palielināt savus aizsardzības izdevumus. Tā jau tuvākajā laikā plāno uzsākt vairākas iepirkuma procedūras un paredzēts, ka līdz 2027. gadam jaunu ieroču iegādei tiks tērēts vairāk nekā 1 miljards eiro.

Kā norāda Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, “valsts aizsardzības modernizācijas programmas īstenošanas laikā tiks palielinātas Lietuvas militāro spēku spējas”. Vienlaikus tiks paplašināta arī sabiedroto spēku klātbūtne Lietuvā.

Bruņojums, kas iegādāts no “stratēģiskajiem partneriem”, turpinās modernizēt Lietuvas bruņotos spēkus, pastiprinot uguns spējas, gaisa aizsardzību un uzraudzību, prettanku, militārās izlūkošanas, loģistikas un arī militārās medicīnas spējas, norāda ministrija.

Tāpat Lietuva no Vācijas iepērk arī ekipējumu un tehniku, lai palielinātu savu sauszemes spēku spējas un uguns jaudu. Šim nolūkam iegādātas kaujas mašīnas “Vilkas”, kā arī plānots pašgājējhaubiču “PzH2000” iepirkums. Ar Vācijā ražotajām bruņumašīnām paredzēts aprīkot vēl divus Sauszemes spēku bataljonus.

Saskaņā ar Lietuvas Aizsardzības ministrijas paziņojumu Vācija joprojām ir galvenais partneris Lietuvas bruņoto spēku materiāltehnisko spēju stiprināšanā. Drīzumā tiks uzsākts projekts 10 tonnu kravas automašīnu iegādei.

Lai pastiprinātu prettanku aizsardzību, Lietuva no ASV plāno iegādāties arī “Switchblade” kaujas dronu sistēmas, kas spēj iznīcināt pretinieka bruņumašīnas 40 kilometru rādiusā. Papildu militārie iepirkumi ietvers arī vidējas darbības rādiusa prettanku sistēmas “Javelin”, jaunus radarus, četrus “UH-60M Black Hawk” daudzfunkcionālos helikopterus un bruņotus apvidus transportlīdzekļus.

Dalies ar šo ziņu