Lietuvas valdība atbalsta obligātajā dienestā iesaucamo jauniešu skaita palielināšanu

Pasaulē
LETA/BNS
Lietuvas bruņoto spēku karavīri
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas valdība atbalstījusi Aizsardzības ministrijas ierosinājumu palielināt obligātajā dienestā iesaucamo jauniešu, kā arī Ģenerāļa Jona Žemaiša Militārās akadēmijas kursantu un Bruņoto spēku civilā personāla maksimālo skaitu.
 

Ministrija ieteikusi veikt grozījumus likumā, kas nosaka Bruņoto spēku struktūru un apmērus, paredzot, ka gada laikā dienestā varēs iesaukt 3400 līdz 4400 jauniešu. Pašlaik šis intervāls ir šaurāks - 3800 līdz 4000 jauniešu.

Ministrija norādījusi, ka pašreizējais iesaucamo skaits neatbilst Bruņoto spēku vajadzībām un neļauj elastīgi plānot un savlaicīgi nodrošināt armijas daļu komplektēšanu no obligātā dienesta karavīriem.

Kā žurnālistiem skaidrojis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, iesaucot dienestā vairāk jauniešu, tas nozīmēs, ka viņu apmācīšanai vajadzēs vairāk karavīru, un arī par to jau ir padomāts.

Vienlaikus paredzēts no 320 līdz 440 palielināt Ģenerāļa Jona Žemaiša Militārās akadēmijas kursantu maksimālo skaitu, paverot iespējas gadā uzņemt līdz 110 kursantiem, lai pienācīgi nodrošinātu aizsardzības sistēmas vajadzības.

Bruņoto spēku līgumdarbinieku skaitu iecerēts palielināt no 1800 līdz 2050, jo pieaug vajadzība pēc civilā personāla pakalpojumiem veselības aprūpes, ēdināšanas, loģistikas, infrastruktūras uzturēšanas un citās jomās.

Ministrs norādījis, ka attiecīgi tiks pielāgota arī infrastruktūra.

Nākamgad Lietuvā plānots izveidot trīs armijas pilsētiņas Šauļos, Viļņas rajonā un Šilales rajonā. To infrastruktūras uzturēšanai un Lietuvas Bruņoto spēku vienību apkalpošanai papildus būs vajadzīgi aptuveni 150 līgumdarbinieki.

Minētos grozījumus janvārī apstiprināja Valsts aizsardzības padome. Par tiem vēl jānobalso Seimam.

Daļējs obligātais karadienests Lietuvas Bruņotajos spēkos pēc septiņu gadu pārtraukuma tika atjaunots 2015.gadā, pieaugot bažām par Krievijas aktivitātēm Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

Pašlaik Lietuvā karadienestā ik gadu uz deviņiem mēnešiem tiek iesaukti aptuveni 3800 jaunieši vecumā no 18 līdz 23 gadiem, bet gadījumā, ja iesaukšana tiek atlikta saistībā ar studijām augstskolā, - līdz 26 gadiem, savukārt sarakstos neiekļautie vecumā no 18 līdz 38 gadiem var stāties dienestā brīvprātīgā kārtā.

Dalies ar šo ziņu