Polijas Aizsardzības ministrija: Baltkrievijas karavīri draudējuši šaut pa Polijas karavīriem

Ārvalstīs
Sargs.lv/@Poland_MOD/Twitter
Polijas karavīri apsargā robežu ar Baltkrieviju
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītajā diennaktī noticis kārtējais incidents uz Polijas robežas ar Baltkrieviju. Tā laikā Baltkrievijas karavīri draudējuši atklāt uguni uz Polijas robežu apsargājošajiem Polijas bruņoto spēku karavīriem, liecina Polijas Nacionālās aizsardzības ministrijas ieraksts sociālās saziņas vietnē “Twitter”.

Incidents noticis brīdī, kad Polijas robežsargi un karavīri pamanījuši aptuveni 250 cilvēku lielu migrantu grupu netālu no valsts robežas ar Poliju, kuru apsargājuši Baltkrievijas bruņoto spēku karavīri.

“Baltkrievijas karavīri, kuri apsargāja migrantu grupu, draudēja atklāt uguni pa mūsu karavīriem,” teikts ministrijas paziņojumā.

Kā norāda Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija, Polijas karavīri Baltkrievijas karavīru veiktajām provokācijām nav ļāvušies, tādējādi situācija tālāk nav eskalējusies.

“Baltkrievijas karavīri acīmredzami ne tikai meklēja iespēju eskalēt situāciju, bet arī slēpt pēdas tam, kā migranti būtu nonākuši Polijas teritorijā,” norāda ministrija.

Ministrija arī uzsver – šis ir kārtējais apliecinātjums tam, kā Baltkrievijas varas iestādes veic migrantu “iestumšanu”  Polijas teritorijā.

Jau vēstīts, ka trešdien Polijas Ārlietu ministrija izsauca Baltkrievijas pilnvaroto lietvedi, lai izteiktu protestu pēc tam, kad Polijas teritorijā ienākuši bruņoti Baltkrievijas militarizēto vienību pārstāvji. Sastopot Polijas karavīru patruļu, tie demonstratīvi pārlādējuši ieročus un devušies atpakaļ uz Baltkrievijas teritoriju.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Polijas varas iestādes arī guvušas pierādījumus tam, ka Baltkrievijas karavīri apzināti posta uz Polijas un Baltkrievijas robežas izvietoto dzeloņstiepļu nožogojumu, mudinot pašu atvestos migrantus šķērsot robežu.

Dalies ar šo ziņu