Nākamā Igaunijas Aizsardzības spēku militārā iesaukuma karavīriem jābūt vakcinētiem pret Covid-19

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas bruņoto spēku karavīri
Foto: Foto: mil.ee

Igaunijas Aizsardzības spēki ir noteikuši, ka šā gada oktobrī obligātajā militārajā dienestā iesaucamajiem karavīriem ir jābūt saņēmušiem vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu. Kā šādu lēmumu pamato Igaunijas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Martins Herems, armijā karavīri pilda dienesta pienākumus pastāvīgi tiešā kontaktā, līdz ar to inficēšanās risks, iespējams, ir augstāks, nekā citviet Igaunijā, raksta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Viņš saka, ka bruņotie spēki nevar riskēt ar karavīru veselību, jo tas var tieši ietekmēt viņu kaujas spējas, līdz ar to – arī valsts aizsardzību, turklāt arī liela mēroga militārās mācībās, ārvalstu komandējumos un starptautiskajās operācijās var piedalīties tikai pret Covid-19 vakcinētas personas.

Tāpēc arī obligātā militārā dienesta karavīriem, kuri dienesta pienākumus pilda vai nu astoņus vai 11 mēnešus, ir jābūt vakcinētiem, jo viņi aktīvi iesaistīsies dienestā, nevis tiks ieslēgti kazarmās. Ģenerālleitnants M. Herems arī norāda, ka pašlaik neesot informācijas, ka prasība vakcinēt iesauktos karavīrus ietekmētu dienēt gribošo skaitu.

“Domāju, ka mums netrūks iesaucamo un, ja arī viņu būs mazāk, tad vismaz spēsim saglabāt apmācību kvalitāti,” pauž bruņoto spēku komandieris.

Arī Igaunijas Aizsardzības ministrijas ģenerālsekretārs Kusti Salms ir pārliecināts, ka bruņotajos spēkos iesaucamo karavīru skaits tiks saglabāts iepriekšējā līmenī.

Vakcinācija pret Covid ir nepieciešama, jo karavīri nevar strādāt attālināti. Arī obligātā militārā dienesta karavīru ikdienā ir gan individuālas apmācības, tai skaitā šaušanas un lauka kaujas iemaņas, gan dalība lielākās militārās mācībās kopā ar citu vienību karavīriem. Tajā pašā laikā Igaunijas Gaisa spēki, tāpat kā Jūras spēki, kas ir daļa no Igaunijas Aizsardzības spēkiem, obligātā dienestā iesauktos karavīrus neuzņem.

Tikmēr Igaunijas Aizsardzības resursu aģentūras direktore Marlene Piskinova norāda, ka aģentūra jau ir sazinājusies ar 85% iesaucamo, kas ir aptuveni tūkstotis cilvēku, informējot par šo prasību.

Prasība vakcinēties pret Covid-19 ir arī Igaunijas regulāro spēku karavīriem un darbiniekiem, tāpēc tie iesaucamie, kuriem būs bijusi tikai pirmā vakcīnas deva, otro varēs saņemt uz vietas, jau esot dienestā.

Ģenerālleitnants M. Herems informē, ka bruņotie spēki ir sagatavojuši valdības pasūtīto koronavīrusa riska novērtējumu, kas visiem darbiniekiem jāpārskata līdz 13. septembrim. Pašlaik aktīvajā dienestā vakcinēti ap 88 % personāla, taču vēlamais mērķis ir sasniegt tuvu simtprocentīgu vakcinācijas aptveri, kas esot izdevies ASV armijā, bet Latvijā un Lietuvā situācija esot līdzīga Igaunijai.

Tikmēr Igaunijas Aizsardzības ministrijā vakcinēti ap 98% darbinieku, salīdzinot ar 91% Igaunijas valsts pārvaldē kopumā. Ministrija norāda, ka tie darbinieki, kuri ilgstoši var strādāt attālināti un kuriem nav nepieciešama piekļuve valsts noslēpumam, līdz ar to – speciālām vietām, kur ar to strādāt, var nevakcinēties.

Igaunijas Aizsardzības spēkos iesaukums obligātajā militārajā dienestā notiek trīs reizes gadā, tuvākais plānots šī gada 18.-19. oktobrī, iepriekšējais bija šī gada jūlijā. Līdz ar to jau nākamās nedēļas sākumā Igaunijas bruņotajos spēkos dienestu sāks gandrīz 2000 jauniešu, tostarp 49 sievietes, kuras pieteikušās brīvprātīgi.

Igaunijā vīriešiem šobrīd ir obligāts astoņus vai 11 mēnešus ilgs obligātais militārais dienests, taču no tā atbrīvoti studenti vai cilvēki ar veselības problēmām.

“Sargs.lv” jau rakstīja – lai arī nepilnu gadu ilgais militārais dienests Igaunijā ir obligāts, aptuveni 90% Igaunijas iedzīvotāju šādu modeli atbalsta. Sabiedrība uzskata, ka tādējādi apmācītie karavīri, kuri pēc tam paliek bruņoto spēku rezervē, paralēli Igaunijas profesionālajam militārajam dienestam veido bruņoto spēku mugurkaulu un spēju ziņā ir pietuvināmi profesionāliem karavīriem. Turklāt līdz šim Igaunijas Aizsardzības ministrijas rīcībā arī neesot informācijas par masveida ļaunprātīgu izvairīšanos no šī nepilnu gadu ilgā obligātā militārā dienesta.

Dalies ar šo ziņu