Igaunijas bruņotajos spēkos šogad rekordaugsts sieviešu pieplūdums

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
sievietes
Foto: Foto: ERR.ee

Igaunijas bruņotajos spēkos šogad iestājis rekordliels sieviešu skaits. Saskaņā ar Igaunijas Aizsardzības ministrijas datiem, ik gadu vidēji dienestam bruņotajos spēkos pievienojas 30 sievietes, bet šogad šis skaits pārsniedz 50 sieviešu atzīmi, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Igaunijas Aizsardzības spēku akadēmijas vienpadsmitā kadete Ida Elise Murmeta (Iida Elise Murumets) ir viena no sievietēm, kura savu nākotni saista ar dienestu Igaunijas aizsardzības spēkos. Pirms studijām Igaunijas Aizsardzības spēku akadēmijā I.E. Murmeta pavadīja vienpadsmit mēnešus, dienot Kiberspēju pavēlniecības Štāba Signāla bataljonā.

ERR.ee. kadete uzsver, ka viņu visvairāk dienestā aizrauj pastāvīgie izaicinājumi pašai sev un daudzās iespējas, ko paver militārais dienests. Vērtējot dienesta gaitu, viņa uzsver – Igaunijas Aizsardzības spēkos attieksme pret vīriešiem un sievietēm ir līdzvērtīga. Arī izvirzītās prasība dienošajiem nav pārāk grūtas. “Vienīgais, kas sievietēm atšķiras, ir fizisko normatīvu prasības. Citādāk mēs dzīvojam vienās kazarmās kopā ar vīriešiem,” viņa atzina.

Arī Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāve Laura Todu (Laura Toodu) norādīja, ka neatkarīgi no dzimuma, kritēriji pret sievietēm ir tie paši kādi pret vīriešiem.

“Sievietes dienestam pievienojas uz līdzīgiem nosacījumiem. Vienīgā atšķirība ir saistīta ar dzimumam piemērotākajām fiziskās sagatavotības pārbaudēm, taču pārējais, gan treniņprocess, gan izsniegtais ekipējums ir vienāds. Līdzīgi ir ar uzdevumu izpildi. Arī puišu vidū mēdz būt vājākie komandas dalībnieki. Līdzīgi ir ar sievietēm, taču kopumā vērtējot, sievietes ar dienestu tiek galā ļoti labi,” vērtēja Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāve.

Tas atspoguļojas arī datos – vismaz 60% sieviešu, kuras pabeigušas obligāto dienestu, to turpina kā profesionāles.

Rekordskaits sieviešu dienestam pievienojušās šogad, lai gan Igaunijā nav noticis trešais iesaukums. "Oktobrī dienestam pievienojušās astoņas sievietes, tādējādi šogad dienestā iestājušās kopumā 54 sievietes," atzina L. Todu.

Pašlaik Igaunijā iesaukums sievietēm nav obligāts. Vaicāta, vai šādu prasību nav plānots noteikt, L. Todu norādīja, ka šis jautājums vēl nav izlemts. Vienlaicīgi viņa uzsvēra, ka pirms šādām izmaiņām nepieciešama sabiedrības diskusija.

Dalies ar šo ziņu